• Berichtcategorie:Gezond leven
 • Bericht reacties:14 Reacties
 • Leestijd:4 minuten gelezen

Als het op de feestdagen aankomt, plannen de meeste mensen goed vooruit wat het feestmenu betreft. Wat echter meestal niet ingepland wordt, is een manier om de soms minder leuke gevolgen van de feestdagen te beperken of te verhelpen. Ook als we over het algemeen gezond leven, kan het tijdens de feestperiode wel eens teveel van het goede zijn. De vele etentjes rond Kerstmis en Nieuwjaar kunnen een regelrechte aanval op je spijsverteringssysteem zijn en niet zelden krijg je dan te kampen met indigestie.

Vandaar de volgende tips om de typische decemberindigesties te voorkomen of te verhelpen.

Doe rustig aan met aperitiefhapjes

Jezelf volstoppen met aperitiefhapjes voor je aan een volledig feestmaal moet beginnen, is geen goed idee. Voel jezelf daarom niet verplicht om van elk hapje te proeven dat de revue passeert. Het feestmaal zal je nóg meer smaken wanneer je niet al helemaal vol zit met aperitiefhapjes.

Zorg voor een bittertje voor of na de maaltijd

Een bitter aperitief of digestief kan helpen om een wat zwaardere maaltijd te verteren. In Italië maken ze nog steeds aftreksels van bittere planten als artisjokblad of gentiaan. Die verwerken ze dan in bekende aperitieven als Campari of Cynar. Heel slim bekeken, want de bittere smaak zal zorgen voor een efficiënte vertering.

Doe rustig met alcohol

Een glaasje bij je eten of als aperitief kan geen kwaad. Zorg er alleen voor dat je niet de hele avond (of dag) lang wijn of andere alcoholische dranken drinkt. Drink tussendoor voldoende water, de enige drank waar je lichaam behoefte aan heeft bij al dat zwaarder verteerbaar eten.

Feesten doe je op het feest

Het is erg verleidelijk om je ook tussen de feestdagen door tegoed te doen aan chocolaatjes, speculaasjes, wat overgebleven kerststronk of taart, … Allemaal erg lekker, maar uiteindelijk zal dat vele gesnoep tussendoor je alleen maar moe en futloos maken. Probeer het feesten dus te beperken tot de feestdagen zelf, en eet tussendoor lekker veel groenten en fruit. Je lijf zal je dankbaar zijn.

Wees er zeker van dat je gember en kardemom in huis hebt.

Veel mensen hebben deze specerijen sowieso in huis, maar vooral tijdens de feestdagen zijn ze heel waardevol.

Gember is één van de beste kruiden bij spijsverteringsproblemen. Het verhelpt misselijkheid en zorgt ervoor dat die steen van je maag gehaald wordt. Als je vertering geblokkeerd is, brengt gember ze weer op gang.

Eén van de redenen waarom ik gember hier ook aanhaal, is omdat je het zo gemakkelijk overal kan vinden. In elke supermarkt hebben ze tegenwoordig verse gemberwortel. Denk er dus aan om er ééntje in je karretje te droppen tijdens het kerstshoppen en the day after kan je dan eenvoudigweg een paar centimeter gemberwortel in schijfjes snijden (schillen hoeft niet), warm water erover, vers citroensap erbij en … héhé: je maag is je dankbaar!

Kardemom noem ik de natuurlijke Motilium. Als je een opgeblazen gevoel hebt, helpt een kardamompeultje voortreffelijk. Gewoon het peultje kneuzen met een mes, de zaadjes eruit halen en erop knabbelen. Binnen een aantal minuten voel je verlichting. Ook bij een overmaat aan gas in de darmen (oeps!), brengt kardemom verlichting.

Maak het volgende lekkere digestiefje

Als je je niet té beroerd voelt, kan je met de twee voorgaande specerijen aangevuld met sinaasappelschil een lekkere thee maken. Mandarijnschil is ook prima. Let er uiteraard wel op dat je voor biologisch kiest als je de schil wil gebruiken. De meeste mensen eten sinaasappels of mandarijnen en gooien de schil weg: zonde! De schil van deze vruchten is immers een voortreffelijk digestief. Sinaasappelschillen zijn geweldig om de negatieve effecten van een overdaad aan suiker in je lijf tegen te gaan en ook nog eens heel lekker. Om een heerlijke digestieve thee te maken, doe je het volgende:

Doe wat vers geraspte gemberwortel, wat kardemomzaadjes en gedroogde sinaasappelschil in een theekop. Overgiet met heet water. Laat 20 minuten trekken, zeef en voel hoe je buik weer lichter wordt!

Prettige feestdagen!

Deel deze pagina:

Deze post heeft 14 reacties

 1. Inge

  Dankjewel Anntje voor deze alweer zeer nuttige tips. x

 2. Els

  Leuke ideetjes
  elke maandag kijk ik er naar uit om jouw nieuwsbrief te lezen

  Super

 3. elly ceelen

  fijn om weer alles te kunnen lezen …..de maandag is de dag van de kruiden elf!!!!!

  dank je weer voor al de wijze raad
  Elly

 4. eric dubois

  hallo,

  misschien ligt het aan mij, maar bij je uitleg over kardemon weet ik niet precies wat u bedoelt,

  is het kauwen op peul alleen of op de zaadjes, tenminste de peul daar valt op te knabbelen op de zaadjes minder, dus maar alles naar binnen gewerkt,
  de smaak is evenwel voor de peul als voor de zaadjes fris.
  De zaaadjes zijn sterker, ik ben aan het knabbelen terwijl ik dit schrijf
  groeten eric

  1. Anntje

   Dag Eric,

   Ik kauw op de zaadjes 🙂 Ze zijn inderdaad klein, maar ik slaag er toch in om erop te kauwen. Ze hebben inderdaad een superfrisse smaak en zijn ook lekker als je ze mee laat trekken in gemberthee.

  1. Anntje

   Merci! 🙂 Fijne feesten!

 5. ineke monster

  Simpel en doeltreffend!.

 6. rita

  Dank U wel voor de fijne tips

 7. Sientje

  Ik heb al heerlijk genoten van al je supertips, sinds ik je online volg. Bedankt Antje. En ja, kardemon en gember is een geschenk van de natuur, zoals vele kruiden. Heb ik altijd in huis en gebruik het heel regelmatig vnl in thee. Bij deze nog fijne Eindejaarsfeesten! Sientje

 8. Lena

  dank u Anntje voor het mailtje ; voor de thee met gember:

  prettige feestdagen :

 9. Linda van ham

  Geweldig al die tips die je geeft. Heb er al vele van geprobeerd en ze helpen!!!

 10. Godelieve

  Dank je wel voor al die goede tips.
  Wij doen het rustig aan deze dagen zijn ook al niet zo jong meer.
  wij wensen u alvast zeer mooie Kerstdagen
  een gezond en hoopvol 2017
  Godelieve &Stan

Geef een reactie