• Berichtcategorie:Gezond leven
  • Bericht reacties:0 Reacties
  • Leestijd:5 minuten gelezen

Wat kilootjes teveel? Snel moe? Slechte spijsvertering? De volgende checklist kan je gebruiken om na te gaan of je jouw metabolisme – in grote mate verantwoordelijk voor je algemene gezondheid – goed ondersteunt.

1. Eet je voldoende – maar niet teveel – voedzame en makkelijk verteerbare koolhydraten?

Wat er ook voor slechts beweerd wordt over koolhydraten: ze zijn de voorkeursbrandstof van je lichaam. Je hebt ze broodnodig om je verbranding gaande te houden en om je van energie te voorzien. Voorbeelden van goeie koolhydraatbronnen zijn: goed gekookte aardappelen, rijp fruit, gestoofd fruit en gestoofde wortelgroenten.

2. Eet je genoeg eiwitten?

Eiwitten zijn onontbeerlijk om je spiermassa – cruciaal voor een goed metabolisme – te onderhouden. Gezien je spiermassa vanaf je veertigste radicaal afneemt wanneer je geen actie onderneemt, is het extra belangrijk om je spieren voldoende te voeden.

Daarnaast zijn voldoende eiwitten essentieel voor de aanmaak van hormonen en enzymen die betrokken zijn bij quasi alle lichaamsprocessen en die daarom onmisbaar zijn voor een goeie gezondheid. “Genoeg” betekent voor de meeste mensen minstens 80 gram per dag. De exacte hoeveelheid aan eiwitten die je zou moeten binnenkrijgen, is afhankelijk van je lichaamsgewicht, lengte, leeftijd en activiteitsniveau.

3. Staan er goeie vetten in je kast?

Verkies olijfolie en echte boter boven andere bereidings- en smeervetten en gebruik de rest eventueel als aanvulling. Hou je ver weg van sterk bewerkte vetten, zoals margarines, vloeibare bakboters en alle sterk geraffineerde vetten. Vermijd heel vet en gefrituurd voedsel.

4. Schenk je aandacht aan je bloedsuiker?

Eet regelmatig. Maaltijden overslaan is geen goed idee, zéker niet als je metabolisme wat hapert. Kies voor een combinatie van koolhydraten, eiwitten en vetten om je bloedsuiker stabiel te houden. Je weet dat je goed zit met wat je eet, als je maaltijd je een energiek en stabiel gevoel geeft en je warm houdt. Het voortdurend koud hebben, is trouwens een belangrijk symptoom van een onderpresterend metabolisme.

5. Verkies je slapen boven Netflix?

Zorg ervoor dat je 7 tot 9 uur ononderbroken slaapt (tenzij je bij de 8% mensen hoort die met minder uren slaap toekomen). Je mitochondriën (energiefabriekjes in je cellen die een belangrijke rol spelen voor je metabolisme) herstellen zich immers terwijl je slaapt.

6. Bewaar je de balans tussen rust en inspanning?

Voortdurend “drukdrukdruk” en gestresseerd zijn, is één van de belangrijkste oorzaken van een haperend metabolisme. Prop je agenda daarom niet vol en laat voldoende momenten vrij waarin je kan rusten en ontspannen.

7. Zorg je voor voldoende daglicht?

Probeer dagelijks op zijn minst een half uurtje naar buiten te gaan, liefst ‘s ochtends. Daglicht is cruciaal voor een goeie functie van je mitochondriën

8. Schenk je je aandacht aan de juiste dingen?

Een bekend gezegde is: “Wat je aandacht geeft, groeit.” Hoe moeilijk het ook is: stop met je te focussen op je symptomen en verleg je focus naar de dingen die je kan doen om je lichaam te ondersteunen. Vraag je altijd af of wat je doet je gezondheid al dan niet ten goede komt. Als het antwoord “nee” is, verander je aanpak dan of zoek hulp om je aanpak te veranderen.

9. Luister je naar je lichaam?

Het is een veelgehoorde uitspraak, maar toch doen de meeste mensen het niet. Het wil zeggen dat je eet wanneer je honger hebt en rust wanneer je moe bent. Beul jezelf ook niet af met te veel cardio. Sporten is gezond, maar elk dag meer dan een uur gaan hardlopen of koersfietsen bovenop een drukke fulltime job en een gezin is een ramp voor je metabolisme. Geef liever de voorkeur aan krachttraining boven een overmaat aan cardio.

10. Ben je geduldig?

Verwacht niet dat een verandering in levensstijl morgen al resultaat heeft. Wees geduldig en geef je lichaam de tijd die het nodig heeft. Snelle oplossingen bestaan nu eenmaal niet. Trap daarom niet in de val van de quick fixes en de snelle diëten, die je kortstondig resultaat opleveren. Anders zit je volgend jaar opnieuw in hetzelfde schuitje als vandaag. Traag, maar gestaag, is dus de boodschap.

Wil je graag meer weten over hoe je met voeding je metabolisme kan maken of kraken? Neem dan deel aan de online cursus. Je vindt alle info hier.

Deel deze pagina:

Geef een reactie