Afgelopen vrijdag was er een volmaakt evenwicht tussen de lengte van dag en nacht, licht en donker: de voorjaarsequinox. Ostara, zoals deze oude feestdag genoemd werd, is een tijd van vernieuwing, mogelijkheden en hoop. En ook van een overvloed aan voorjaarskruiden die nu op hun sappigst en mooist zijn. Terwijl ik een heerlijk lentewandelingetje deed in de demerbroeken, werd ik ineens overvallen door een gevoel van overweldiging: zoooooooooooveel kruiden die geplukt willen worden en die daar gratis en voor niets staan en zo weinig mensen die er iets mee doen. Ik-weet-niet-hoeveel EHBO-kastjes zouden door al die kruidenrijkdom kunnen gespijsd worden. Tijd voor een artikel over de EHBO-kruidenkast, dacht ik zo bij mezelf!
Wat moet er nu in je kruiden EHBO-kast? De lijst van kruiden die ik hieronder ga opnoemen is zeker niet exhaustief, maar je komt er al wel een heel eind mee.
1. Sint-Janskruid: olie en tinctuur. Beide hebben andere toepassingen. Tegenwoordig denkt iedereen bij Sint-Janskruid aan een middel tegen depressie. Traditioneel gezien werd het echter vooral gebruikt bij zenuwpijnen (denk: zona, hernia) en ook als antiviraal middel. Sint-Jansolie is ook een geweldige after-sun en algemeen een goeie huidolie. Het werkt voortreffelijk als je je verbrand hebt. En natuurlijk helpt het ook bij depressie.
2. Gember: de verse gemberwortel is fantastisch bij verkoudheden, griep, misselijkheid, krampen en nog een hele resem andere kwaaltjes. Standaard neem ik zelf geconfijte gemberblokjes mee tijdens lange autoreizen: het werkt verkwikkend en voorkomt wagenziekte.
3. Groene en witte klei: hebben ontelbaar vele toepassingen. Steenpuisten, abcessen en huiduitslag kunnen er goed mee verholpen worden. Een papje van groene klei op een insectenbeet geeft instant verlichting. Puistjes verdwijnen na behandeling met groene klei. Je maakt er ook voortreffelijke schoonheidsmaskers mee én het doet het ook goed als tandpasta.
4. Paardenbloemtinctuur of bijvoettinctuur: kunnen dienen als digestief middel en alles wat met spijsverteringsstoornissen te maken heeft. Het zijn ook voortreffelijke middeltjes voor een overbelaste lever.
5. Vlierbloesem en -bes: gedroogd, in tinctuur, siroop, elixir en likeur: niet alleen omdat het mmmmmmmmmmmm zo lekker is, maar ook omdat het sterk anti-griep is, koorts verlaagt, de immuniteit versterkt en ook gewoon in het algemeen een versterkende plant is.
6. Zeezout: tegen zere keel en sinusinfecties.
7. Kleefkruid en Vogelmuur: voor alles wat met de lymfe te maken heeft.
8. Duizendblad: tinctuur, tegen bacteriële infecties en vaginale infecties. In de zomer in een sprayflesje tegen de muggen.
9. Etherische olie van lavendel: voor het ontsmetten van insectenbeten, als “puistjesstick”, om te verdampen als relaxerend middel.
10. Citroenmelisse of kamille: gedroogd, om een ontspannende thee mee te zetten na een vermoeiende of veeleisende dag. Citroenmelisse is bovendien heel goed tegen koortsblaasjes en kamille is sterk antiseptisch. Ook goed bij buikgriep.
Wat ik spijtig vind is dat vele van de thuis remedies zoals siropen, geconfijte gember etc suikerrijk zijn en daardoor niet geschikt voor diabetici. Ooit hoop ik eens meer te lezen wat diabetici kunnen doen die gebruik willen maken van suikervrije volksremedies ipv afhankelijk te moeten zijn van de chemische apotheek, die zeker niet gezonder is.
Dag Liam, kruidensiroop en -honing zijn de enige thuisremedies die suikerrijk zijn. De meest doeltreffende kruidenbereidingen, namelijk infusies en tinctuur, zijn helemaal suikervrij en dus ook geschikt voor diabetici. Van elk kruid waarvan siroop gemaakt wordt (bv vliersiroop) kan je ook gewoon tinctuur maken en dan is dat probleem helemaal opgelost.
Hoe gebruik je de remedies die je daar opsomt? Al bij al blijft het een vage lijst met kruiden en andere handige dingen om te hebben. Maar je moet ook nog weten hoe je het kan gebruiken voor deze info interessant en handig kan zijn.
St. Janskruid .. geen vragen
Gember .. wat is een alternatief voor geconfijte gember en hoe verwerk je de gember voor de kwalen die je noemt (is het gebruiken bij het koken voldoende, of maak je er een kruiden thee van of … )
Klei … hoe maak je het papje (is het simpel water toevoegen, of zijn er nog andere ingrediënten nodig) (en hoeveel water, is er een bepaalde consistentie die beoogd moet worden?)
zeezout bij zere keel … ik vermoed dat je dat voegt bij een glas lauw (of koud?) water en ermee gorgelt?
Kleefkruid en vogelmuur voor lymfe problemen … hoe gebruik je deze? Ik weet dat beide kruiden eetbaar zijn. Of maak je er een tinctuur van?
Duizendblad tinctuur bij vaginale infecties: hoe doe je dat dan? Druppel of spray je in de vagina? Dat lijkt me behoorlijk onhandig.
Citroenmelisse voor koorstblaasjes .. je maakt kruidenthee en dept dan de vloeistof op de blaasjes, of hoe doe je dat?
Alvast bedankt voor enige verduidelijking van je artikel
mvg
Liam
Dag Liam,
Het spreekt voor zich dat blogposts niet kunnen voorzien in alle specifieke informatie die ieder afzonderlijk nodig heeft. Blogartikels zijn er om te informeren, maar vooral ook om te inspireren.
Toch vind je al heel veel informatie elders op de site. Zo schreef ik bijvoorbeeld zowel over kleefkruid als over vogelmuur al hele artikels.
Ik meen in een andere reactie van je gelezen te hebben dat je al een herboristenopleiding volgde. Het zou me verbazen, mocht je alle nodige informatie daar niet gehoord hebben.
Verder stimuleer ik mensen ook graag in hun eigen creativiteit: alles uit de boekjes en volgens recept uitvoeren, hoeft vaak niet. Met een goeie basis en een gezonde dosis creativiteit kom je al een heel eind! Succes!
IK had graag geweten hoe ik kruiden kan drogen vb in de oven?