• Berichtcategorie:Recepten / Voeding
  • Bericht reacties:2 Reacties
  • Leestijd:5 minuten gelezen

Het ultieme symbool van de herfst is waarschijnlijk de pompoen. Deze schone vruchtgroente die volgens de traditionele Chinese geneeskunde bij het aarde-element hoort, blijkt ook een erg geschikt voedingsmiddel te zijn voor de herfst. Volgens diezelfde TCG moeten we in dat seizoen namelijk oppassen dat we geen “droogte” en “koude” in ons systeem krijgen: twee klimaatinvloeden die de pompoen blijkt te counteren. Hij heeft namelijk verwarmende en licht bevochtigende eigenschappen. Dat klinkt misschien een beetje Chinees, maar het komt erop neer dat de pompoen onder andere helpt om kwaaltjes zoals een droge hoest en/of constipatie op een afstand te houden én dat hij kan helpen om je spijsvertering vlotjes te laten draaien. Pompoen heeft immers een versterkend effect op het orgaansysteem van de milt: een systeem dat volgens de Chinese geneeskunde verantwoordelijk is voor een moeiteloze spijsvertering.

Daarnaast wordt pompoen in de TCG ook aangeraden voor mensen die problemen hebben met de bloedsuiker. Die Chinezen blijken gelijk te hebben, want ondertussen is er ook wetenschappelijke data die aantoont dat de pompoen (en meer specifiek de Hokkaido-soort) helpt om het insulineniveau in je lichaam onder controle te houden en om je bloedsuiker te verlagen mocht dat nodig zijn.

Meer pompoen op het menu zetten, blijkt dus een verstandige keuze. Voor mij is het één van mijn favoriete herfst- en wintergroenten en het verbaast mij dan ook altijd als mensen zeggen dat ze hem enkel gebruiken als soepgroente. Je kan hem immers prima op andere manieren bereiden. Alle pompoensoorten mogen in mijn pot, behalve van die dikke reuzenpompoenen die veel te papperig zijn om zo te eten. Mijn favoriet is echter de hokkaido-pompoen. Een kleine, lekkere, vaste pompoensoort met oranje schil, die wij uit mijn vaders prachtige moestuin krijgen. Soms hebben deze lekkere pompoentjes ook een groene schil, die wat harder is. De oranje schil kan je er perfect aanlaten, want die wordt superzacht tijdens het koken. Heb je een groene Hokkaido, dan doe je de schil er best wel af. Sowieso schil je pompoenen beter als je nog (veel) last hebt van je spijsvertering.

Hoe maak je pompoen klaar?

Pompoen hoeft niet veel tierlantijntjes. Hij is heel lekker als je hem zonder boe of bah in repen gesneden op de ovenbakplaat kiepert met wat olijfolie en hem 15 minuten op 180° laat bakken (zo snel is hij klaar!) Heb je vijf minuten meer tijd, dan kan je het op de volgende manier klaarmaken.

Pompoen in de oven met honingsausje

Ingrediënten:

1 kleine hokkaido pompoen

2 à 3 el lopende acacia honing (liefst van de imker uit je buurt)

een half rood chili pepertje

1 kl garam massala

1/2 el citroensap

1/2 el zwarte sesamzaadjes

zeezout en versgemalen zwarte peper

olijfolie

Hoe maak je het?

Snijd de pompoen in halve maantjes. (Schillen hoeft niet, maar is wel aan te raden bij spijsverteringsproblemen).

Doe een goeie geut extra vierge olijfolie in een kommetje en meng er de honing, het citroensap, de sesamzaadjes en de vers gesneden chilipeper onder. Leg je pompoenschijfjes op een bakplaat, doe het oliemengsel erover en zorg dat alles goed onder het sausje zit. Kruid met zeezout en zwarte peper.

Zet ongeveer een kwartier in een op 180° voorverwarmde oven.

Variatie

Je kan van dit recept variaties naar hartenlust maken. Ik maak het ook vaak klaar in een mengsel van olijfolie, een eetlepel balsamico azijn, een eetlepel ahornsiroop, twee koffielepels gedroogde rozemarijn, een koffielepel geraspte gember en een geplet knoflookteentje. 

Ik combineer dit gerecht graag met een stukje lamsvlees en een klein slaatje van geraspte rode biet en appel erbij.

Meer weten over de voedingsfilosofie volgens de TCG? Neem dan deel aan de cursus. Je vindt hier alle info.

Deel deze pagina:

Deze post heeft 2 reacties

  1. Christa

    Dank je wel voor de leerrijke informatie,en voor het delen van recept.
    Ik ga het klaar maken van het weekend, ben benieuwd naar de smaak.
    Wat ik ook wel doe is pompoen puree maken,ook heel lekker,
    Lieve groetjes

    1. Anntje Peeters

      Hej Christa, ja, da’s ook heel lekker: pompoenpuree! Het is een heel veelzijdige groente. Groetjes, Anntje

Geef een reactie