Ik ben een ongelooflijke fan van de geur van vers, jong, ontluikend boerenwormkruid… Pluk het, wrijf er eens met je vingers over en … aaaaaah, geniet van de geursensatie! Op en top lente. Goh, als ik die geur zou kunnen vangen in een flesje, het zou mijn parfum zijn. Zalig gewoon. Boerenwormkruid is ook al sinds eeuwen het ingrediënt dat de Diestse kruidkoek zo populair maakt. Dat zijn pannenkoeken die er een beetje groen uit zien en heerlijk smaken door het boerenwormkruid.
Nu is boerenwormkruid een medicinaal kruid dat je niet zomaar te pas en te onpas mag gebruiken. Het bevat de krachtige stof thujon, die in hoge dosissen giftig kan zijn. Maar van een Diestse kruidkoek is nog niemand gestorven of ziek geworden, dus die maak ik nog wel. Of tenminste: mijn eigen variant erop. De traditionele Diestse koeken worden gemaakt met 200g boerenwormkruid, wat ik nogal veel vind. Niet omdat ik denk dat dat gevaarlijk is, maar wel omdat ik het gewoonweg te sterk vind smaken. Daarom maak ik een variant met andere kruiden, waaronder… je had het al geraden: de paardenbloem.
Ingrediënten: (de hoeveelheden zijn bij benadering geschat, want ik kook meestal uit de losse pols op het zicht)
200 g volle speltbloem
200 g gewone witte biologische tarwebloem
1 liter volle verse melk (liefst biologisch)
3 eitjes
1/2 theelepel Bourbon vanillepoeder
20 jonge, vers ontluikende boerenwormblaadjes
1/2 kopje paardenbloemblaadjes en bloemetjes
25 madeliefjes (de bloemetjes)
Je maakt de kruidkoeken gewoon als normale pannenkoekjes. Roer de kruiden op het laatste fijngehakt onder het beslag en bak in boter.
Boerenwormkruid en madeliefjes is nieuw voor mij, dus uitproberen. De groene paardenbloem sla wordt geplukt nog voor er de gele bloempjes in staan, anders is de sla te bitter, daarom ook de naam van(bitterveldsla) in de volksmond. De sla wordt hier ook gegeten: fijn gesneden op een bord, warm gekookte aardappels erop, overgieten met azijnsaus, gemaakt in pan waar gezouten spek in gebakken is. Opdienen met dit spek of licht gekookte eitjes. jamjam smakelijk
Hmm, ik vond onlangs nog een gelijkaardig Frans recept van aardappeltjes met paardenbloembladeren. Van boerenwormkruid mag je wel enkel de heel jonge, kleine blaadjes gebruiken.