Laden Workshops

« Alle Workshops

Voedingsprincipes volgens de traditionele Chinese geneeskunde

24 juli om 19:00 tot 21:00

Waarom kan groene thee je een droge huid bezorgen? Waarom kunnen yoghurt met granola, slaatjes, smoothies en sapjes de oorzaak zijn van je voortdurend opgeblazen buik en koude handen en voeten? Waarom drink je beter geen gemberthee als je last hebt van slaapstoornissen of opvliegers? En hoe komt het dat (pikante) specerijen bij sommige mensen acne of eczeem veroorzaken? Dat zijn allemaal voorbeelden van vragen waarop je makkelijk een antwoord vindt via de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG): een eeuwenoud gezondheidssysteem dat je bakken vol inzicht kan verschaffen in het ontstaan van de meest uiteenlopende, vervelende symptomen.

Zelf leerde ik in 2004 voor het eerst over de TCG en raakte ik enorm gefascineerd door hun voedingsleer. Omdat dit systeem me bleef bezig houden, volgde ik er in 2010 ook een basisopleiding over. Sinds de coronaperikelen ben ik me opnieuw heel actief gaan focussen op de voedingsprincipes uit de TCG. Ik verweefde ze met de metabolismeprincipes en zo vormden ze een enorme hulp (met de nadruk op enorm) tijdens mijn herstel na corona.

De principes uit de TCG-voedingsleer zijn een meerwaarde voor iedereen omdat:

  • Je leert herkennen wat jouw persoonlijke constitutie en conditie is. Daardoor kan je je voeding specifiek daarop afstemmen zodat je je symptomen gericht kunt aanpakken.
  • Je leert patronen te herkennen die aan de basis liggen van de meest uiteenlopende klachten (spijsverteringsstoornissen, vermoeidheid, hormonale problemen, huidklachten,…) en hoe je die patronen via je voeding kan bijsturen.

De TCG-voedingsleer is daarnaast gebaseerd op de seizoenskeuken. Hierdoor geeft het je een verhelderende kijk op voedingshypes. Plots snap je waarom systemen als veganisme, raw food, carnivore, keto, vasten … niet gebalanceerd zijn en op den duur leiden tot het ontstaan van symptomen. Met kennis van de TCG begrijp je ook waarom sommige mensen zulke extreme voedingswijzen langer kunnen volhouden dan anderen.

In deze inleidende basiscursus leer je: 

  • Wat evenwicht in je voeding is volgens de TCG.
  • Wat de thermische werking van voeding is en hoe het je spijsvertering, energieniveau, gezondheid en mentaal welbevinden beïnvloedt.
  • Wat de vijf elementen zijn en welke orgaansystemen ze beïnvloeden.
  • Hoe je aan de hand van de smaak van voedingsmiddelen en kruiden kan herkennen op welk lichaamssysteem ze een invloed hebben.
  • Waarom niet elk (gezond) voedingsmiddel geschikt is voor elk seizoen en waarom het jaar rond dezelfde hoeveelheden vlees, fruit, groenten, zuivel, … eten je gezondheid niet ten goede komt.
  • Wat het verschil is tussen voedende en reinigende voeding en waarom je het evenwicht tussen beide moet bewaren voor een goeie gezondheid.
  • Hoe je je gerechten meer in evenwicht kan brengen door het gebruik van kruiden en specerijen.
  • Welke de gezondheidskruiden zijn passend bij elk element.

Wanneer? Woensdag 24 juli van 19 tot ongeveer 21 uur. (Cursussen kunnen altijd iets uitlopen naargelang jullie vragen).

Waar? Online, via Zoom. Je krijgt de link van de cursus op 18 juli, in de voormiddag.

Inschrijven? Stuur een mail naar anntje@kruidigleven.be

Prijs? 77 euro, PDF inbegrepen en opname van de cursus beschikbaar tot twee weken na de datum van de cursus.

Na bevestiging van je inschrijving krijg je de betalingsmodaliteiten. Je inschrijving is pas definitief na ontvangst van het inschrijvingsgeld. Aangezien ik heel veel zorg en tijd besteed aan het uitwerken van de cursussen, is een inschrijving geldig voor 1 persoon en kan de cursus en bijbehorend cursusmateriaal niet gedeeld worden met anderen.

 

Door in te schrijven ga je automatisch akkoord met de algemene voorwaarden. Heb je ingeschreven en kan je uiteindelijk toch niet deelnemen op de datum van de cursus? Dan is het goed om te weten dat je sowieso een opname van de cursus ontvangt. (De beschikbaarheid kan dan eventueel worden verlengd). Lesgeld van online cursussen wordt niet terugbetaald.

 

Deel deze pagina:

Gegevens

Datum:
24 juli
Tijd:
19:00 tot 21:00