Dat een wespensteek zeer doet, ondervond ik onlangs toen ik me ging omkleden in de dressing. Au au au, ik had niet gezien dat er een wesp op de vloer zat en trapte er dus gewoon op. Dat vond deze geel-zwarte lady niet zo leuk en dus beet (of beter: stak) ze terug. Gevolg: een pijnlijke, vuurrode gezwollen dikke teen. Met pijnlijke teen en al liep ik uit huis de weide op om weegbree (Plantago lanceolata, de smalle of Plantago major, de brede) te plukken. Ik kom heel vaak op de weide, dus ondertussen weet ik wat er daar allemaal groeit aan kruidjes en de weegbree is er eentje van.

Weegbree wordt in het Engels ook ‘the band-aid plant‘ genoemd. En dat zegt genoeg. Je kan het gebruiken voor de behandeling van alle insectenbeten, maar ook bij wondjes en voetblaren. Je herkent het kruid aan de parallelle nerven die verticaal over elk blaadje lopen. Zowel de smalle weegbree als de grote weegbree zijn bruikbaar.

Op de wei aangekomen plukte ik dus enkele bladeren, kauwde ze een beetje fijn (als je het nog langer kan volhouden, kan je de blaadjes ook zoals het een keurige dame of heer betaamt in een vijzel pletten :-)) en bond het groene papje met een zakdoek rond mijn teen. En ja, de pijn en zwelling namen al heel snel af.

Weegbreepapjes zijn nummer één als het op het verzachten van pijnlijke insectensteken aankomt. Ze zorgen ervoor dat de zwelling en hitte afnemen en verzachten zelfs allergische reacties (ik denk hierbij aan de allergische reacties op muggenbeten, die steeds vaker voorkomen).

En mocht je niet gestoken zijn door een insect, maar wel een splinter in je vinger hebben: dan is weegbree óók je redder. Binnen de 24 uur zal de splinter door de weegbree uit de plaats waar hij zat ‘weggezogen’ zijn. Weegbree mag je dus ook onthouden als de ‘splinterstofzuiger’.

Maar wat doe je nu als je geen weegbree bij de hand hebt? Dan is er een tweede huismiddel dat je uit de nood kan helpen: groene klei. Maak er eveneens een papje van door het poeder met bronwater te mengen en breng het aan op de insectensteek. Laat het uitdrogen en was dan af. Je zal zien dat zwelling en pijn snel verdwijnen. Als je etherische olie van lavendel in huis hebt, kan je een paar druppeltjes daarvan in de groene klei doen. Dat gaat extra verzachten, want lavendelolie is gekend als een uitstekende remedie voor de behandeling van insectensteken. Lavendelolie vermindert ook jeuk van bijvoorbeeld muggenbeten en zorgt ervoor dat de huid ontsmet wordt. Wees wel niet te kwistig met de etherische olie, want het is een heel sterk geconcentreerd product.

Heb je ook geen groene klei in huis (wat eigenlijk zonde is, want het hoort toch wel in een natuurlijke EHBO-kast thuis), dan kan je natriumbicarbonaat gebruiken. Ook weer een papje maken en laten uitdrogen op de steek.

Om te voorkomen dat insecten je lastig vallen tijdens zomerwandelingen in bos en veld kan je de volgende crème maken. De sterke geur van etherische oliën schrikt insecten af en zorgt dat ze je minder gaan lastig vallen.

Neem hiervoor:

10 ml olie (bijvoorbeeld amandelolie)

5 g bijenwas

5 druppels etherische olie van citronella

5 druppels ceder

5 druppels lavendel

5 druppels lemongrass

Verwarm amandelolie en bijenwas au bain marie op een heel laag vuur tot alle bijenwas gesmolten is. Neem van het vuur en laat wat afkoelen. Meng er dan de etherische oliën onder. Giet de crème over in gesteriliseerde, donkere glazen potjes. Laat afkoelen en doe er dan pas het deksel op.

Elke keer als je je wil beschermen tegen insecten, smeer je wat van de zalf op de klassieke “parfumplaatsen”. Insecten zullen je door de geur minder lastig vallen.

 

 

 

Deel deze pagina: