Dat een wespensteek zeer doet, ondervond ik onlangs toen ik me ging omkleden in de dressing. Au au au, ik had niet gezien dat er een wesp op de vloer zat en trapte er dus gewoon op. Dat vond deze geel-zwarte lady niet zo leuk en dus beet (of beter: stak) ze terug. Gevolg: een pijnlijke, vuurrode gezwollen dikke teen. Met pijnlijke teen en al liep ik uit huis de weide op om weegbree (Plantago lanceolata, de smalle of Plantago major, de brede) te plukken. Ik kom heel vaak op de weide, dus ondertussen weet ik wat er daar allemaal groeit aan kruidjes en de weegbree is er eentje van.

Weegbree wordt in het Engels ook ‘the band-aid plant‘ genoemd. En dat zegt genoeg. Je kan het gebruiken voor de behandeling van alle insectenbeten, maar ook bij wondjes en voetblaren. Je herkent het kruid aan de parallelle nerven die verticaal over elk blaadje lopen. Zowel de smalle weegbree als de grote weegbree zijn bruikbaar.

Op de wei aangekomen plukte ik dus enkele bladeren, kauwde ze een beetje fijn (als je het nog langer kan volhouden, kan je de blaadjes ook zoals het een keurige dame of heer betaamt in een vijzel pletten :-)) en bond het groene papje met een zakdoek rond mijn teen. En ja, de pijn en zwelling namen al heel snel af.

Weegbreepapjes zijn nummer één als het op het verzachten van pijnlijke insectensteken aankomt. Ze zorgen ervoor dat de zwelling en hitte afnemen en verzachten zelfs allergische reacties (ik denk hierbij aan de allergische reacties op muggenbeten, die steeds vaker voorkomen).

En mocht je niet gestoken zijn door een insect, maar wel een splinter in je vinger hebben: dan is weegbree óók je redder. Binnen de 24 uur zal de splinter door de weegbree uit de plaats waar hij zat ‘weggezogen’ zijn. Weegbree mag je dus ook onthouden als de ‘splinterstofzuiger’.

Maar wat doe je nu als je geen weegbree bij de hand hebt? Dan is er een tweede huismiddel dat je uit de nood kan helpen: groene klei. Maak er eveneens een papje van door het poeder met bronwater te mengen en breng het aan op de insectensteek. Laat het uitdrogen en was dan af. Je zal zien dat zwelling en pijn snel verdwijnen. Als je etherische olie van lavendel in huis hebt, kan je een paar druppeltjes daarvan in de groene klei doen. Dat gaat extra verzachten, want lavendelolie is gekend als een uitstekende remedie voor de behandeling van insectensteken. Lavendelolie vermindert ook jeuk van bijvoorbeeld muggenbeten en zorgt ervoor dat de huid ontsmet wordt. Wees wel niet te kwistig met de etherische olie, want het is een heel sterk geconcentreerd product.

Heb je ook geen groene klei in huis (wat eigenlijk zonde is, want het hoort toch wel in een natuurlijke EHBO-kast thuis), dan kan je natriumbicarbonaat gebruiken. Ook weer een papje maken en laten uitdrogen op de steek.

Om te voorkomen dat insecten je lastig vallen tijdens zomerwandelingen in bos en veld kan je de volgende crème maken. De sterke geur van etherische oliën schrikt insecten af en zorgt dat ze je minder gaan lastig vallen.

Neem hiervoor:

10 ml olie (bijvoorbeeld amandelolie)

5 g bijenwas

5 druppels etherische olie van citronella

5 druppels ceder

5 druppels lavendel

5 druppels lemongrass

Verwarm amandelolie en bijenwas au bain marie op een heel laag vuur tot alle bijenwas gesmolten is. Neem van het vuur en laat wat afkoelen. Meng er dan de etherische oliën onder. Giet de crème over in gesteriliseerde, donkere glazen potjes. Laat afkoelen en doe er dan pas het deksel op.

Elke keer als je je wil beschermen tegen insecten, smeer je wat van de zalf op de klassieke “parfumplaatsen”. Insecten zullen je door de geur minder lastig vallen.

 

 

 

Deel deze pagina:

Deze post heeft 29 reacties

 1. Molletje

  Dat is nog eens handig om te weten 😀 Die geel-zwarte wezens hebben het (te) vaak op mij gemunt 🙁
  Bedankt om deze wijsheid met ons te delen 😉

 2. Ilonka

  Mijn man heeft een stukje doorn in zijn vinger dat er maar ni uit wil , het is zelfs al een beetje ontstoken. Zou weegbree dan ook helpen en hoe vaak moet je dat dan vervangen ?

  1. Anntje Peeters

   Hoi Ilonka, zeker! Gewoon de weegbree fijnkauwen en er met een verband op vastmaken. Het zou goed kunnen dat de doorn er na een nachtje slapen uit is gekomen!

 3. sonja

  Hallo anntje:-) heel leuk om te weten..nu een vraagje mag het ook met olijfolie ipv amandel:-) 🙂

 4. Heidi

  Haha, wist jij écht dat ik al twee dagen alle “bug-repellent” recepten zit te vergelijken en me afvraag welke olieën het best zouden werken? Voilà, ik ga aan de slag, bedankt!

 5. pauwels jarel

  bedankt voor het recept tegen muggen, ik zal dit zeker maken

 6. Debby Morel

  Om de hoeveel tijd vervang je dit het best? Want het bladsmoesje droogt al snel op.

  1. Anntje Peeters

   Je mag het vervangen zoveel je wil, maar normaal gezien is zo’n twee à drie keer per dag voldoende.

   1. Debby Morel

    Super! Volgende keer weet ik wat te doen

 7. martine

  Bedankt voor het recept, ga de créme tegen de muggen zeker maken.

 8. erica jottier

  mijn kleinkind reageert heel allergisch op beten. Maar mijn dochter woont in het centrum van Parijs en daar is de weegbree helaas niet altijd voorhanden. Kan ik een tinctuur voor haar maken of weegbree drogen? Of kan ik een zalf maken als eerste hulp?

  1. Anntje Peeters

   Hoi Erica, je zou een olie kunnen maken van weegbree en die aan je dochter geven. Je kan de olie simpelweg puur aanbrengen of met wat bijenwas tot een zalf verwerken.

   1. erica jottier

    Dag Anntje,
    De weegbree werkt fantastisch: op een wandeling werd ik gestoken door een daas wat normaal dik en rood opzwelt bij mij en hevige jeuk geeft: vlug weegbree gezocht en een papje op de beet gelegd; resultaat? geen zwelling en zelfs geen rode vlek; niets. Dank u voor de tip. De olie voor de kleinzoon is naar Parijs verhuisd – ik wacht nog op een reactie.

    1. Anntje Peeters

     Wonderweegbree! Super hé.

     1. erica jottier

      weegbree is zeker super !!! bedankt voor de tip

  2. martina gluschke

   hoi erica….van die weegbree wist ik nog niet en ik ga het zeker uitproberen…maar een middel dat bij mij helpt tegen wespen- en bijensteken is rauwe ui. voordien hielp alleen antihistamine-zalf tot ik een keer spontaan na een wespensteek, in mijn rug nog wel, … de keuken in liep en ui doormidden sneed en die op de plek van de steek vast bond, de pijn werd meteen verzacht en ‘s avonds voelde ik alleen nog maar wat jeuk. zeker als je binnen bent en zoals je dochter in parijs woont kan een ui dus een uitkomst zijn…..na een poos verversen door er een laagje vanaf te snijden is meestal voldoende.

 9. Nicky Caplin

  Dus… als ik het goed begrijp, zit de verzachtende werking van weegbree alleen in de verse bladeren? Of kan ik van de weegbree ook een middel maken dat ik kan bewaren in de EHBO set en meepakken op tochten?

  1. Anntje Peeters

   Ja hoor! Als je de weegbree op olie zet en er daarna met bijenwas een zalf van maakt, kan je ze zeker meenemen op trektocht!

   1. Nicky Caplin

    Okido! …6 weken macereren en dan aanmaken met bijenwas, neem ik aan? 🙂

    1. Anntje Peeters

     Inderdaad! Maar als het geen zes weken lukt, volstaan 2 ook, of 4. Iets minder straf dan, maar het werkt nog altijd dan!

 10. christine

  Die olie maak ik zeker tegen de muggen!

 11. Mariette

  deze muggenolie ga ik zeker maken .Ik gebruikte daarvoor alleen de citronella essentiele olie..

 12. Hilde

  He Anntje, ik wou die anti-insecten zalf maken maar vroeg me af of de verhouding olie+was /aantal dr EO helemaal klopt? Lijkt me veel EO voor weinig olie…. Zo zit je toch boven die grens van max. 5% EO .
  Of maak ik ergens een rekenfout ?

  1. Anntje Peeters

   Hoi Hilde, ja, het klopt dat we hier boven de 5% gaan, maar de bedoeling is ook om deze zalf te smeren op de klassieke ‘parfumplaatsen’ en niet over je hele lichaam. De geur moet sterk genoeg zijn om de insecten op een afstandje te houden. Als je bang bent voor allergische reacties, dan mag je het aantal druppels ook verminderen hoor en zo de voor jou werkzame dosis uittesten. Veel succes!

 13. Debby

  Hey Anntje, kan je dit recept ook maken zonder was? Iets dat je op je hele lichaam mag smeren. Toch op alle onbedekte delen. Want nu gebruik ik een zwaar product met jammer genoeg DEET. Zodra ik een plekje vergeet in te spuiten, steken de muggen mij. Zelf door mijn broek heen. Ik ben blijkbaar héél lekker ????
  Bedankt!

  1. Anntje Peeters

   Als je een spray wil maken, dan is de spray met duizendbladtinctuur een goed idee. Even ingeven in de zoekfunctie, want daar staat ook een artikeltje over op de site. Succes!

   1. Debby

    Bedankt Anntje. Hoop dat het werkt!

Geef een reactie