• Berichtcategorie:Gezond leven
  • Bericht reacties:2 Reacties
  • Leestijd:5 minuten gelezen

Tot mijn grote spijt moet ik je bekennen dat ik er weer ingetrapt ben… in de koffieval… Als je mijn blog al wat langer volgt, weet je waarschijnlijk dat ik enorm van koffie hou (ik schreef er hier en hier al eerder over). Helaas behoor ik tot de categorie mensen die in het bezit is van een lichaam dat niet goed tegen koffie kan. Het begint altijd goed. Ik neem mezelf dan voor: “ééntje per dag, dat kan nu toch écht geen kwaad, en het is zo lekker, en het is zo gezellig, en het is zo ….” excuses allerlei. Dus dat gaat dan een maand goed. En dan wordt één kopje, twee kopjes. En uiteindelijk worden het er drie en dan zit ik weer volledig op de koffietrein.

Op het eerste zicht zou je denken dat ik van koffie erg productief word: ik raas als een regelrechte wervelwind door mijn huis en doe verschillende dingen tegelijkertijd. Maar helaas: de verhoogde concentratie en daadkracht die ik even door de caffeïnekick krijg, eist dan later weer zijn tol.

Je kan je lichaam niet in het rood laten gaan zonder daar later een prijs voor te moeten betalen. Ons lichaam heeft een beperkte hoeveelheid energie ter beschikking en hoe je het ook draait of keert (of manipuleert): als je niet genoeg rust, heb je minder energie. Punt! En daar kunnen zelfs sloten koffie niets aan veranderen. Integendeel. Ik heb al vaak gezien dat mensen die koffie langdurig als een soort substituut voor rust gebruiken, uiteindelijk crashen en in een soort van burn-out toestand belanden.

Er zijn ook heel veel koffiedrinkers die niet weten dat hun chronische klachten in de hand gewerkt worden door hun koffieconsumptie. Ik hoorde Andrew Weil, een Amerikaanse arts en schrijver over gezondheid, onlangs het volgende zeggen: “Mijn computer zit vol met verhalen van mensen met chronische gezondheidsproblemen die volledig opgelost werden door te stoppen met koffiedrinken“. Alle gezondheidsvoordelen ten spijt: koffie heeft zeker en vast ook negatieve bijwerkingen. Ik denk dan bijvoorbeeld aan chronische gespannenheid, slapeloosheid en maag-darmproblemen. Wat bovendien ook heel vaak niet gezegd wordt in artikels over de positieve resultaten uit studies over koffie, is dat die positieve resultaten pas optreden wanneer je heel veel koffie drinkt (vanaf 8 à 10 kopjes). Euhm, ik weet niet hoor, maar met zo’n hoeveelheden weet ik niet hoelang het zou duren vooraleer mijn hart gewoonweg uit mijn lichaam klopt!

Maar goed, ik heb nu besloten om van géén koffie drinken een feest te maken en allerhande lekkere drankjes (onder andere deze chai thee) uit te proberen. En zo kwam ik twee dagen geleden weer op iets bijzonder lekkers … ahaaaaaaa … Je wist al dat ik een fan ben van paardebloemkoffie. Nu heb ik nog een dingetje gevonden dat die paardebloemkoffie zeg maar upspicet. En dat is chaga, of in het goed Nederlands “berkenweerschijnzwam”.

Chaga is dus inderdaad een zwam die op berkenbomen groeit. Hij is de laatste jaren steeds populairder aan het worden omwille van zijn veelbelovende medicinale eigenschappen. Studies naar de kankerremmende en ontstekingswerende eigenschappen van deze zwam zijn erg veelbelovend. En een leuk surplus is dat het ook nog eens een lékkere zwam is! Ik zou niet durven zeggen dat hij echt naar koffie smaakt, maar hij heeft wel die lekkere, geroosterde smaak die koffie ook heeft, zonder bitter te zijn. Ik kan je alvast zeggen: in combinatie met de paardebloemwortel is dit echt, maar dan ook écht, een superdrankje! Het ziet er even zwart uit als koffie en ik durf beweren dat het ook bijna even lekker smaakt als koffie!

Maar hoe maak je dit superdrankje nu precies klaar?

Het is het makkelijkst als je direct een behoorlijke hoeveelheid klaarmaakt, omdat het nogal lang moet trekken. Ik maak het klaar voor ik ga slapen ‘s avonds en warm het ‘s ochtends weer op. Hoe langer je het laat trekken, hoe beter het smaakt (én hoe geneeskrachtiger het ook is).

Je doet het als volgt:

-Neem een glazen bokaal van een liter (ik neem hiervoor een Franse koffiepers, superhandig. Je kan ze tegenwoordig overal kopen)

-Kook een liter water

-Neem twee opgehoopte lepels geroosterde paardebloemwortel (je kan hem zelf maken: kijk hier voor het recept of je kan hem ook kant-en-klaar kopen bij natuurwinkel Sol et Vita in Rotselaar – tot nu toe de enige natuurwinkel waarvan ik weet dat ze paardebloemkoffie hebben – en nog lékkere ook!)

-Neem een eetlepel chagapoeder (die van mij komt van http://oriveda.nl/ een heel goeie Nederlandse webwinkel die medicinale paddestoelen van zeer goeie kwaliteit verkoopt)

– Als het een winterse dag belooft te worden en je bent een liefhebber van winterse specerijen, voeg dan ook nog één theelepel verbrokkelde kaneel toe en één theelepel sinaasappelschil.

-Doe de kruiden in je bokaal of koffiepers

-Giet het hete water erover en laat minstens een nacht trekken

-Warm het de volgende ochtend weer op in een pannetje en geniet van dit overheerlijke, gezonde drankje!

 

 

 

 

Deel deze pagina:

Deze post heeft 2 reacties

  1. lieve

    Ik herlas dit artikeltje nogmaals op je nieuwe website (snif snif snif RIP schattig kruidenelfje) omdat ik nog steeds niet verlost ben van mijn koffie. Is granenkoffie een alternatief? En nog een vraagje over water, klopt het dat kraantjeswater verzuurt (net zoals koffie) en helpt een ‘brita-filterke’ hiervoor?

  2. Anntje Peeters

    Hoi Lieve, granenkoffie vind ik persoonlijk echt niet lekker. Paardenbloemkoffie (of Lio koffie van bij Sol et Vita in Rotselaar) vind ik dan weer wél echt lekker. Wim krijgt instant hoofdpijn als hij granenkoffie drinkt, dus ik denk dat het voor sommige mensen die wat gevoelig zijn aan maag of darmen niet echt geweldig is.
    Brita-filter gebruik ik persoonlijk niet omdat dat teveel mineralen uit je water haalt. Ik drink bronwater (uit flessen of rechtstreeks van de bron), en om te koken gebruik ik gewoon kraantjeswater. Geen idee of dat verzuurt, maar dat lijkt me nogal sterk.

Geef een reactie