Klei is, naast zout, een andere grote favoriet van mij. Met klei kan je ontelbare kanten op en ook voor lichaams – en gezichtsverzorging is het een succesnummer. Klei wordt al sinds eeuwen gebruikt, niet alleen als verzorgingsproduct maar ook als medicijn. Het is een heel populair middel tijdens zuiveringskuren omdat het gifstoffen uit je lichaam helpt verwijderen. Ikzelf gebruik klei omwille van zijn ontgiftende eigenschappen bijvoorbeeld als er een buikgriepje in huis heerst. Het verwijdert de beestjes sneller dan het licht en tegelijkertijd ben je op die manier ook bevrijd van andere in je lichaam achtergebleven, niet-definieerbare maar waarschijnlijk beter-kwijt-dan-rijk stofjes. 🙂
Maar goed, ik ging het hier over schoonheidsverzorging hebben. Klei bevat namelijk een aantal schoonheidsbevorderende eigenschappen om u tegen te zeggen. Het bevordert de doorbloeding van je huid en stimuleert de celvernieuwing. Het is adstringerend, dat wil zeggen dat het je poriën fijner en je huid strakker maakt. Het werkt reinigend en ontsmettend en is daardoor ook ideaal voor mensen met een onzuivere huid. En het geeft heel wat schoonheidsmineralen af aan je huid, waaronder zwavel, silicium en magnesium. Mja, tijd voor een modderbadje dus. Maar eerst moet je het volgende weten:
Er zijn verschillende types (en kleuren) van klei. De kleur wordt bepaald door de concentratie van mineralen in elke klei. De meest gebruikte soorten zijn de volgende:
– bentoniet: is een zachte klei die in combinatie met water een soort van absorberende spons wordt. Daardoor is deze kleisoort goed bij de meeste huidproblemen.
– groene klei: een hoge concentratie aan mineralen en vulkanisch materiaal geven deze klei zijn diepgroene kleur. Dit is de diva onder de kleien voor een problematische acnéhuid. Mensen met een droge huid mengen deze klei liefst met een andere soort.
– witte klei: deze klei is de meest gebruikte cosmetische klei omdat hij veel zachter voor de huid is dan de andere kleisoorten. Persoonlijk zal ik bij groene klei altijd een deel witte klei toevoegen, aangezien die het drogende effect van de groene klei opheft.
Zuiverend en voedend wellnesswonder met klei:
Voor een zachte en gezonde huid maak je een pasta van klei en water.
Heb je een eerder droge huid, dan gebruik je best witte klei. Als je het masker nog meer voedend wil maken, mix je de klei met avocado of yoghurt, of beiden.
Voor een eerder vette huid kan je beter bentoniet of groene klei gebruiken. Deze kleisoorten zijn ook uitmuntend voor huidtypes die naar acné neigen.
Voor een normale huid kan je een combinatie van de verschillende soorten maken.
Om de kleipasta te maken, voeg je mineraalwater (geen kraantjeswater) toe aan de droge klei tot je een smeerbare pasta verkrijgt. Hoe dikker de pasta is, hoe meer drogend het masker wordt. Dus maak het niet te dik. Doe er nog wat druppels etherische olie van lavendel (ontsmettend) of geranium (verstevigend) bij. Smeer dit papje uit over heel je gezicht en eventueel je hals, maar vermijd de oogcontouren. Laat dit een 20-tal minuten op je gezicht zitten. Idealiter doe je dit eens per week.
Let op: om het maskertje af te nemen, maak ik mijn gezicht eerst nat en neem dan de grootste hoeveelheid klei af met papieren zakdoekjes. Anders gaat je gootsteen verstoppen!
Klei is ook een wondermiddel bij insectenbeten. Gebruik in dat geval best een dikke pap van groene klei met lavendelolie. Je ziet de zwelling zienderogen verdwijnen!