Laden Workshops

« Alle Workshops

  • Dit event is voorbij.

Kruiden bij burn-out, stress en vermoeidheid

15 november 2022 om 19:00 tot 21:00

Voel jij je gestresseerd, vermoeid, uitgeput zelfs of heb je een burn-out (achter de rug)? Dan is het misschien goed om te weten dat er ook in die situatie kruiden bestaan die je kunnen ondersteunen.

Ik werd persoonlijk getroffen door een burn-out op mijn 29ste (zo jong, inderdaad!) en kruiden vormden een belangrijke factor bij mijn herstel, dat toch een zestal maanden in beslag nam. Een burn-out is namelijk niet iets waar je in twee weekjes mee afrekent.

Helaas zijn vermoeidheid en burn-out fenomenen die de laatste jaren epidemische vormen aannemen. Zoveel mensen zijn moe moe moe en slepen zich doorheen de dag met sloten koffie en suikerrijke snacks om toch maar wat fut te hebben.

Maar hoe komt dat nu eigenlijk? Heel simpel: we proberen met zijn allen 3000 dingen te proppen in een dag van 24 uur. Hoe sterk je ook mag zijn, op den duur houdt je lichaam dat niet vol. Om stress aan te kunnen, maken je bijnieren namelijk stresshormonen aan: adrenaline en cortisol. Bij af en toe een beetje stress, is er niets aan de hand en kunnen je bijnieren dit goed hanteren. Blijf je echter te lang in een stresssituatie zitten en hol je maar door, dan gaan je bijnieren steeds meer stresshormonen produceren. Uit bloedonderzoek zal dan blijken dat je te veel van deze hormonen hebt. Blijft dit proces maar verder duren, dan raken je bijnieren overwerkt en begint de hormoonaanmaak te haperen. Gevolg: je voelt je net een uitgewrongen dweil, krijgt last van bloedsuikerschommelingen, ontstekingen en een verminderde weerstand. In een bloedonderzoek zal je nu geen te hoge waarden van stresshormonen meer hebben, maar wel net heel lage waarden. Een vriendin omschreef die toestand onlangs nog als volgt: “Ik ben veertig, maar ik voel me eigenlijk negentig”.

In deze toestand raak je niet van de ene week op de andere. Het gebeurt beetje bij beetje. Hoe vaak hoor je niet dat mensen jarenlang kei hard kunnen werken en onvermoeibaar lijken en dan ineens zo vermoeid zijn dat ze niet meer vooruit kunnen? Daarom is het heel belangrijk om op tijd in te grijpen, goed te kijken naar je levensstijl en kruiden in te zetten die je kunnen helpen ontspannen en die de stresshormoonproductie onder controle houden.

In het kader van stress, burn-out en vermoeidheid zijn er twee interessante categorieën van kruiden: de zogenaamde ‘nervines’ – kruiden die je zenuwstelsel versterken en je helpen ontspannen – en de al iets meer bekende ‘adaptogene kruiden’ – die je stressrespons onder controle helpen houden en de balans in je lichaam helpen herstellen. Deze cursus gaat over wat deze kruiden precies doen en hoe je ze uitkiest voor jouw specifieke situatie.

In deze cursus leer je:

  • Wat ‘nervines’ zijn en hoe je ze kan inzetten ter preventie van burn-out en uitputting. Een Nederlands woord voor deze belangrijke categorie van kruiden bestaat niet echt, maar je kan ze in onze taal het beste omschrijven als ‘kruiden die je zenuwstelsel versterken’. Nervines vergroten je veerkracht, helpen je om beter te kunnen omgaan met stress en maken je veel weerbaarder waardoor die stress minder vat op je heeft en je een burn-out eventueel kan vermijden. Tot deze categorie van kruiden behoren ook kruiden die je kan inzetten bij slapeloosheid, angst en depressie.

 

  • Welke kruiden je kan gebruiken om je energie opnieuw op te bouwen en je bijnierfunctie te ondersteunen voor, tijdens en na een burn-out. Deze kruiden zijn de zogenaamde ‘adaptogene kruiden’. Ze helpen onder andere de afgifte van het stresshormoon cortisol reguleren en beschermen je lichaam tegen verdere uitputting. Het is echter erg belangrijk dat je niet zomaar eender welk adaptogeen begint te gebruiken. Adaptogenen moeten altijd specifiek uitgekozen worden voor en passen bij jouw persoonlijke constitutie én klachtenpatroon. Zo zie ik bijvoorbeeld dat in artikels over burn-out het adaptogeen rhodiola vaak aanbevolen wordt als redder in nood.  Zoiets kan contraproductief werken, want rhodiola is een kruid dat zaken als slapeloosheid, angst en hartkloppingen bijvoorbeeld net kan versterken bij bepaalde types mensen en/of bij bepaalde klachtenpatronen. Het is dus heel belangrijk dat een adaptogeen altijd wordt uitgekozen in functie van jouw specifiek klachtenpatroon en constitutie. Daarom leer je in deze cursus dan ook welk adaptogeen voor welke constitutie/klachtenpatroon geschikt is. Zo hoef je ook geen geld meer kwijt te raken aan kruiden die voor jou niet werken (of zelfs een tegenovergesteld effect hebben).

Wanneer? Woensdag 15 november 2022 van 19 tot ongeveer 21 uur.

Waar? Online, via Zoom. Je krijgt de link van de cursus op 9 november, in de voormiddag.

Inschrijven? Stuur een mail naar anntje@kruidigleven.be

Prijs? 67 euro, PDF inbegrepen en opname van de cursus beschikbaar tot twee weken na de datum van de cursus.

Na bevestiging van je inschrijving krijg je de betalingsmodaliteiten. Je inschrijving is pas definitief na ontvangst van het inschrijvingsgeld. Aangezien ik heel veel zorg en tijd besteed aan het uitwerken van de cursussen, is een inschrijving geldig voor 1 persoon en kan de cursus en bijbehorend cursusmateriaal niet gedeeld worden met anderen.

Heb je ingeschreven en kan je uiteindelijk toch niet deelnemen op de datum van de cursus? Dan is het goed om te weten dat je sowieso een opname van de cursus ontvangt. (De beschikbaarheid kan dan eventueel worden verlengd). Lesgeld van online cursussen wordt niet terugbetaald.

 

Deel deze pagina:

Gegevens

Datum:
15 november 2022
Tijd:
19:00 tot 21:00