Laden Workshops

« Alle Workshops

  • Dit event is voorbij.

Zelf cosmetica maken – live workshop in Langdorp – VOLZET

7 oktober 2022 om 10:00 tot 12:30

Voor het coronatijdperk aanbrak, waren mijn workshops over natuurlijke huidverzorging de meest populaire. Ik leerde ondertussen dan ook al honderden mensen hoe ze zelf hun cosmetica, crèmes, serums en bodylotions kunnen maken.

Wie mijn blog al wat langer volgt, weet dat ik ook zelf een cosmeticafan ben. Mijn fascinatie voor potjes, flesjes, poedertjes en parfums begon al heel vroeg. Ik denk dat het ooit begon met een after sun van Yves Rocher, die naar monoï rook (of die van Oilily, dat kan ook 🙂 Op mijn twaalfde of dertiende experimenteerde ik stiekem met de oogschaduw en mascara uit het toiletzakje van mijn oudere zus. En toen ik op mijn vijftiende zelf centen begon te verdienen door een eerste weekendjob, gingen die voor een groot stuk naar verzorgingsproducten en cosmetica die ik kocht bij Meylandt, een nog steeds bestaande, chique parfumeriezaak in Aarschot. Het zou nog ettelijke jaren duren voor ik doorhad dat die producten – hoe duur ze ook waren – eigenlijk helemaal niet deden wat ze beloofden en integendeel soms zelfs het tegenovergestelde effect hadden op mijn huid.

Halverwege mijn twintiger jaren begon mijn fascinatie voor de natuur grote proporties aan te nemen en dus schakelde ik over op natuurcosmetica. Het bezorgde me twee maanden lang geweldige acne. Het leek wel of iedere huidcel een kleine vulkaan was die op uitbarsten stond (zo zei de huisarts het me ook letterlijk). Dat was het resultaat van jarenlang gebruik van uitdrogende en irriterende producten die nochtans allemaal verkocht werden onder ronkende benamingen als hypoallergeen en dermatologisch getest. Dat zijn termen die niet wettelijk gedefinieerd zijn en daarom min of meer vrij te gebruiken, maar die je niets vertellen over het effect van het product op je huid. Door het gebruik van natuurcosmetica knapte mijn huid wel op, maar ik bleef nog steeds wat last hebben van puistjes. Het zou opnieuw enkele jaren duren alvorens ik doorhad dat de termen “natuurlijk, bio of clean” niet hetzelfde betekenen als “goed voor je huid”.  Er zijn namelijk óók natuurlijke ingrediënten en producten die je huid kunnen irriteren. Omdat ik geen producten vond die me écht aanstonden, begon ik jaren geleden zelf cosmetica te maken. Een bezigheid die niet alleen mezelf, maar ook de vele mensen die mijn workshops hierover volgden, heel veel plezier en creativiteit bezorgde.

Ondertussen zijn er ettelijke jaren voorbijgegaan en heb ik me verder verdiept in ingrediënten die huisgemaakte cosmetica net dat tikkeltje extra geven. Een combinatie van het beste uit de natuur en het beste uit het labo, zullen we zeggen. Want het is niet omdat iets gemaakt is in een labo, dat het ook slecht is voor je huid. Neem nu bijvoorbeeld ureum, een wit, kristallijn poeder, dat FANTASTISCH is voor je huid. Het helpt vocht in je huid vasthouden als geen enkel ander ingrediënt (bye bye hyaluronzuur!) en het is het enige ingrediënt – na ontelbaar veel producten te hebben uitgetest – dat heel wat vrouwen van hun permanent droge huid verloste. Of niacinamide, dat is eigenlijk vitamine B3, een wit poeder dat zowel werkt tegen pigmentvlekjes en roodheid als tegen veroudering van de huid. Of panthenol, provitamine B5, dat een geweldig ingrediënt is voor mensen met een overgevoelige huid. Enfin, zo kan ik nog wel even doorgaan.

Hoe je zelf cosmeticaproducten maakt met fantastische natuurlijke oliën en hydrolaten in combi met de beste ingrediënten uit het labo, leer ik je graag in deze live workshop cosmetica. Het is de synthese van alles wat ik de voorbije vijftien jaar leerde over het maken van cosmetica en het verzorgen van je huid. In deze workshop gebruiken we dus niet alleen natuurlijke oliën en hydrolaten, maar ook met een aantal ingrediënten uit het lab die een extraatje geven aan je producten.

Na een theoretische inleiding over de verschillende ingrediënten die we gaan gebruiken, ga je zelf aan de slag en maak je:

  • Een verzorgende gezichtscrème
  • Een verzachtend en verstevigend serum voor het gezicht
  • Een verzorgende bodylotion

Wat kost dat? 

Je krijgt de drie afgewerkte producten uiteraard ook mee naar huis. Koop je deze drie producten kant-en-klaar van een bekend natuurcosmeticamerk, dan ben je ongeveer 140 euro kwijt. En als alles op is, moet je opnieuw dit bedrag neerleggen.

Ik leer jou voor 107 euro alles zelf maken. Dit is een eenmalige kost. Het klopt dat wanneer je nadien zelf je cosmetica wil blijven maken, je ook grondstoffen zal nodig hebben, maar die zijn gelukkig niet zo duur en van je éénmalige grondstofaankoop maak je wel twintig keer je favoriete crème. Je haalt de investering er dus zo terug uit. Ik vergelijk het altijd met mijn ijsmachine, die kostte eenmalig 140 euro, maar die investering heb ik ondertussen al ongeveer 30 keer terug verdiend.

Enfin, het leuke aan zelf je cosmetica maken is ook dat je eindeloos kan variëren. Wil je een volgende keer een crème met rozenolie of granaatappelpitolie? Dan maak je die snel zelf. Wil je eens een ander geurtje? Dan gebruik je een ander bloemenwater of een andere etherische olie of geurstof. Wil je een andere consistentie (een heel fijne, snel intrekkende crème, of net een dikke voedende crème) dan kies je gewoonweg een andere emulgator. Ook qua verpakking kan je variëren tussen potjes, luchtdichte pompflacons, enz… En het toffe is: je kan de producten ook maken om cadeau te geven. De mogelijkheden zijn quasi eindeloos.

En het beste van dit alles? Terwijl je geld bespaart, amuseer je je ook nog eens te pletter, want cosmetica zelf maken is echt heel plezierig. Ik sta dus te popelen om eindelijk nog eens een live workshop te kunnen geven.

Wanneer? Vrijdag 7 oktober 2022 van 10 tot ongeveer 12.30 uur. (Workshops kunnen altijd uitlopen afhankelijk van het aantal vragen die gesteld worden.

Waar? Herberg Hof van Vlaanderen, Langdorpsesteenweg 246, 3201 Langdorp (Aarschot)

Inschrijven? Stuur een mail naar anntje@kruidigleven.be Er is plaats voor maximum 8 tot 10 personen. 

Syllabus, koffie en thee en drie afgewerkte producten zijn in de prijs inbegrepen.

Wil je echt alles weten over cosmetica zelf maken? Voor de liefhebbers organiseer ik een extra theoretisch gedeelte (online) over de veelheid aan grondstoffen waartussen je kan variëren om afwisseling te creëren in je producten. Je leest er hier alles over.

Dit zeiden de deelnemers over mijn workshop cosmetica zelf maken:

Ik vind je workshop ‘helemaal af’. Ik dacht bij het inschrijven ‘hmmm dit is best duur’, maar als je dan kijkt naar de zelf gemaakte productjes die we mee naar huis namen….denk ik hier al helemaal anders over. Ook jouw manier van brengen; eerlijk , gewoon, geen blabla, geen commercie…was een aangename verrassing. En wat de producten betreft… ‘een perzikhuidje’ is onderschat 🙂 Ik kijk alvast uit naar jouw volgende workshop en hoop dat ik er dan ook weer mag bij zijn…..

Ik vond de inleidende info heel goed onderbouwd met voorbeelden en erg duidelijk. Ook de syllabus is mooi verzorgd en heel duidelijk. Van de produkten die we gemaakt hebben, ben ik uitermate tevreden.  Deze ga is zeker blijven maken, want, zoals ik je al geschreven heb, ik blijf de ganse dag fris, ook al ga ik met de fiets werken, mijn huid blijft ademen. Dus geen zweterig, blinkend gelaat.

Eerst vond ik de cursus vrij prijzig, maar naderhand beschouwd, met de informatie én de produkten die wij meegekregen hebben, herzie ik mijn mening.  Met de produkten die we meegekregen hebben, kunnen we al een heel eind verder, en met de informatie en recepten, drukken we onze uitgaven. Ik ben een uiterst tevreden cursist.

De cursus zit top in elkaar zowel qua info als de producten die we meekrijgen. Ik ben ondertussen al een week de serum en de crème aan het gebruiken en heb de indruk dat mijn velleke daar heel blij van wordt en ik heel tevreden.

Dank je wel voor de geweldig leuke workshop afgelopen zaterdag en de hartelijke ontvangst. Ik vond het erg leerzaam en ik heb daarnaast ook veel lol gehad. Gezellig met allemaal Belgische dames!
De crèmes en oliën die we gemaakt hebben, ben ik al sinds zaterdagavond aan het smeren en ik vind ze heerlijk! Ik ga om te beginnen een grote pot creme maken voor mijn lichaam.
Deel deze pagina:

Gegevens

Datum:
7 oktober 2022
Tijd:
10:00 tot 12:30