• Berichtcategorie:Recepten
 • Bericht reacties:17 Reacties
 • Leestijd:2 minuten gelezen

Eigenlijk vind ik zowat alle kruidenbereidingen leuk om te maken, maar naar de vlierbloesemsiroop kijk ik elk jaar het meeste uit.

Deze siroop is echt héérlijk in een heleboel andere bereidingen zoals puddings, cakes, limonades enz… Zo maak ik hem:

 

Benodigdheden:

Een grote afsluitbare glazen pot

een zak vol prachtige vlierbloesemschermen vol stuifmeel

water

citroenen

rietsuiker

Werkwijze:

Stop de glazen pot vol vlierschermen (niet te dicht op elkaar gepakt, maar de pot moet wel volzitten. Het moet een comfortabel bedje voor een vlierelfje zijn :-)).

Snijd de (biologische) citroenen in stukken en doe ze er met schil en al bij. Ik gebruik per liter water één citroen.

Bedank de vlierbloemen voor hun pracht en laat ze ongeveer 36 uur macereren op een zonnige plaats. Filter hierna de vlierschermen eruit en meet af hoeveel vliermaceraat je hebt. Ik voeg per liter maceraat 300g rietsuiker toe. Breng het zachtjes aan de kook, laat even doorpruttelen en doe dan heet in mooie flesjes. Ik heb van vorig jaar nog één flesje vlierbloesemsiroop over en dat is nog goed. Dus ook met weinig suiker kan je het lang bewaren.

De vlierbloesemlimonade maak je gewoon door een glas voor ongeveer 1/4 vol te doen met vlierbloesemsiroop en dan bij aan te vullen met sprankelend water. Eventueel nog een citroenmelisse blaadje erin laten trekken. Dan je benen nog op de terrastafel in de zon leggen en … welcome to heaven !

Nog meer vlierbloesemrecepten ontdekken? Kijk dan zeker eens hier voor een bundeling van alle vlierbloesemrecepten.

 

Deel deze pagina:

Deze post heeft 17 reacties

 1. Lien

  Mmm…. lekker! Vlierbloesemsap! Toch iets dat we zelf ook al maakten met kruidjes! Nu ik weet waar het allemaal goed voor is, wil ik er zeker dit jaar ook weer maken! Super!

 2. elly ceelen

  ……zalig ….uit eigen tuin….
  ……zalig de benen op de terrastafel…weg dromen

 3. Gerda Seykens

  Hey Kruidenelfje,

  wat ik me afvraag: was jij die vlierbloesems niet ? bij mijn eerste brandnetelinfuus had ik alle netels eerst gewassen en door de slazwierder gedaan… 🙂 maar wat een werk sèg ! Dud nu heb ik alles gewoon afgeschud en zo gebruikt. Hoe doe jij dat dan met de vlierbloesems? Want ik kan me zo wel voorstellen dat daar beestjes kunnen inzitten….

  1. Anntje

   Hej Gerd, haha, ja, brandnetels was ik zelf ook wel. Dat is wel eventjes werk, maar als je ze dan uiteindelijk zelf gedroogd hebt, geeft dat toch wel voldoening hé 🙂

   De vlierbloesems was ik niet. Dan is al het stuifmeel eraf, en dat geeft mee de heerlijke smaak. Ik klop gewoon elk schermpje even af op mijn terrastafel. Er komen wel wat piepkleine beestjes uit, maar het is niet erg als er eentje mee in het aftreksel belandt. Ze kunnen toch niet door de neteldoek. Een andere truc is de geplukte vlierbloesems eerst een nacht buiten laten liggen, dan gaan de beestjes weg. Het moet dan wel droog zijn natuurlijk.

   Succes!

 4. Natalie

  Lieve Kruidenelf,
  De bloesems staan prachtig op de vensterbank in een bokaal.
  Mijn bokaal is wel wat groot voor het aantal bloesems die ik vandaag kon plukken. Morgen ga ik voor nog ‘n oogst. Kan ik die er gewoon nog bijdoen en het dan wat langer laten macereren?
  Dikke knuffel! x

  1. Anntje

   Lieve Nien, met dit weer zou ik dat niet riskeren, te broeierig. Ik zou deze lading dan morgen afmaken en gewoon een nieuwe opzetten morgen, met nieuw water en schermen. Het zou te erg zijn, moest je schimmel krijgen op je mooie maceraat hé!
   Liefs!XXX

 5. Natalie

  Absoluut!
  Ik hoop dat er dan niet teveel water inzit…
  Maar we zien wel, het kan niet anders dan lekker zijn.
  Dan wordt dit een lekker vlierbloesemsapje waar ik misschien nog appelsap bij kan doen, of andere lekkere sapjes.
  Runa is er alvast zot van 🙂
  Als ik vandaag (na het onweer en felle regen) ga oogsten, is er dan niet veel stuifmeel weggespoeld?
  x

 6. Molletje

  Oeps!Ik heb de fout gemaakt 🙁 Ik heb de bloesems afgespoeld … Moet ik nu helemaal opnieuw beginnen??

  Liefs

 7. Kathleen

  Heeft er iemand ervaring met het maken van siroop met gedroogde vlierbloesems?

 8. christine

  Kun je deze siroop ook zonder citrusvruchten maken? Het lief van onze Junior is namelijk allergisch. En voor de vlierbessen? Zou dit dan ook kunnen?

  1. Anntje Peeters

   Dat zou kunnen, maar dan smaakt het wel fletser. Voor de vlierbesjes eventjes de zoekfunctie gebruiken. Het receptje staat op de blog.

 9. Katrien

  Ik vind het fijn dat in jouw recept geen (chemisch) citroenzuur van de apotheker nodig is.
  Heb m’n sapje net in flessen gegoten… We kijken uit naar warme avonden en een heerlijk vlierbloesem-combinatietje! Dank je wel!

 10. Sylvia

  Ik heb het voor de eerste keer gemaakt. Is het normaal dat het vloeibaar blijft en geen siroop?
  Wel leuk! Ga je boekje ook aanschaffen denk ik.

  1. Anntje Peeters

   Hoi Sylvia, inderdaad: vlierbloesemsiroop blijft lopend en wordt niet stroperig.

 11. Debby

  Anntje, waar bewaar jij je flesjes?

  Als je 1 liter kookt, heb je dan ook ongeveer 1 liter siroop?

  Grtjs!

  Ik ga morgen op pad

  1. Anntje Peeters

   Ja, dat klopt: 1 liter sap zorgt voor ongeveer 1 liter siroop (want de suiker lost op). De flesjes (ik gebruik meestal potjes) bewaar ik gewoon in de voorraadkamer. Succes!

Geef een reactie