• Berichtcategorie:Recepten
 • Bericht reacties:3 Reacties
 • Leestijd:2 minuten gelezen

Je weet ondertussen al dat ik een brandnetel freak ben, dus zal je waarschijnlijk niet verschieten als ik deze week nog eens een fantastisch brandnetelrecept met je wil delen. Hoe meer brandnetel, hoe meer pit! In je eten, maar ook in je leven.

Over de talrijke gezondheidsvoordelen van dit geweldig kruid dat echt overal groeit, schreef ik al in deze blogpost. Mensen zouden echt blij moeten zijn met een voorraad ervan in hun tuin. Als ik het niet had, ik zou het gewoon zaaien!

Maar goed, nu tot de orde van de dag: het onderstaande recept is een bewerking van het klassieke Italiaanse Parmigiana recept. Dat is een heerlijk gerecht op basis van aubergines, door ondergetekende “verkruidenelfiseerd” . Het is misschien nog een beetje vroeg voor aubergines en courgettes, dat besef ik wel. Maar op die manier wil mijn koppige inborst de aanhoudende winter afschrikken, vermoed ik. Misschien helpt het als we met zijn allen dit zomerse gerecht klaarmaken. Duik dus maar in je keuken en sta versteld van de gastronomische eigenschappen van het prikkruid.

Brandnetelparmigiana

Ingrediënten:

olijfolie

2 blikjes tomatenblokjes

2 grote aubergines

2 courgettes

4 teentjes look, geperst

1 ui

twee handen vol verse brandnetels

2 zakjes mozzarella, in kleine stukjes gescheurd

basilicum (als die er al is)

Werkwijze:

Verwarm de oven voor op 180°. Snijd de aubergines en courgettes in de lengte doormidden in plakjes van ongeveer 3 mm en bestrijk ze langs beide kanten met olijfolie. Plaats ze op de bakplaat. Bak ze ongeveer 10 minuutjes, draai ze om en laat ze nog 10 minuten langs de andere kant bakken (tot ze wat doorschijnend zijn in het midden).

Ondertussen stoof je de netels gaar gedurende een paar minuutjes samen met de ui. Doe hierna de tomatenblokjes en de look erbij (en eventueel de basilicum) en laat nog even sudderen. Kruid goed af (ik gebruik rozemarijn, oregano, tijm, zwarte peper en zeezout)

Neem dan een grote ovenschotel en leg er een laag aubergine in, gevolgd door een laag tomaten-brandnetelsaus en wat kaas. Ga zo verder tot alle ingrediënten opgebruikt zijn. Bak nog een kwartier verder en werk af met versgeraspte Parmezaanse kaas… Smullen!

 

Deel deze pagina:

Deze post heeft 3 reacties

 1. elly ceelen

  hoe zaai je brandnetels in je eigen tuin kruidenelf
  dat mag bij mij ook woekeren ……dat prikkruidje…..

  1. Anntje

   🙂 Gewoon zaadjes oogsten en zaaien hé fee…

   1. elly ceelen

    o ja ..was even vergeten hoe simpel eenvoudig alles is in godsnatuur….weer eens een bewijs hoe ver we toch willen zoeken…..en hoe moeilijk we het ons …proberen …te maken …

Geef een reactie