• Berichtcategorie:Recepten
 • Bericht reacties:5 Reacties
 • Leestijd:5 minuten gelezen

Tot grotere ergernis van de meer exacte en stipte medemensen onder ons, ben ik zelf niet echt het type dat exact recepten uit kookboeken overneemt. Het lukt me gewoon niet. Ik wil altijd iets veranderen of iets toevoegen of weglaten. Ik maak daarnaast ook veel dingen op gevoel. Dat uit zich ook in de manier waarop ik kruiden gebruik. Ik gebruik ze zelden in de dosis of op de manier die op verpakkingen vermeld is (vaak werken ze dan ook gewoon niet goed) en veel mensen schrikken wanneer ze de hoeveelheid brandnetel zien die ik in mijn thee kieper. Enfin. Het recept dat ik vandaag met jullie wil delen, is er zo ook eentje dat ontstaan is vanuit een bestaand recept. De oorspronkelijke versie is van mijn favoriete kookboekenschrijfster Nigella Lawson.

(*) Wat de foto betreft: ik deelde een foto van de cake op mijn Instagram stories, maar vergat een gewone foto te bewaren. Vandaar de tekst op de foto.

Het seizoen van de bloedsinaasappels loopt helaas stilaan op z’n einde, maar je kan dit recept evengoed maken met gewone sinaasappels. In het oorspronkelijke recept werden zelfs clementines gebruikt.

Ingrediënten

Voor de cake:

375 g (= ongeveer 2) biologische (bloed)sinaasappels

6 eieren

250 g amandelmeel

225 g suiker

1 tl bicarbonaat of wijnsteenzuurpoeder

Voor de ganache:

150 ml room

225 g zwarte chocolade

Werkwijze

 1. Snijd met een scherp mesje een paar lange sliertjes schil van één sinaasappel af en bewaar tot later voor de ganache. Twee lange sliertjes volstaan. Doe zeker niet de hele schil van de sinaasappel.
 2. Doe beide sinaasappels in een kookpot, overgiet met koud water en breng aan de kook. Laat twee uur zachtjes pruttelen.
 3. Giet de sinaasappels af. Knijp zachtjes op de sinaasappels om overtollig water te verwijderen (maar knijp het sap er niet uit!). Snijd ze doormidden en verwijder eventuele pitten.
 4. Doe de sinaasappels met schil en al in een keukenrobot (ik gebruik een hulpstuk van mijn staafmixer) en mix tot je een egale sinaasappelmassa krijgt.
 5. Verwarm je over op ongeveer 180° (of de stand waar jij cake op bakt) en boter de zijkanten van een springvorm in van 20 cm doorsnede. Bedek de onderkant van de springvorm met bakpapier. (Dit is heel belangrijk om aankleven te voorkomen).
 6. Klop de eieren los in een grote kom en voeg er de suiker aan toe. Klopt even goed door met de handmixer.
 7. Meng het wijnsteenpoeder of de bicarbonaat goed door het amandelpoeder. Meng het vervolgens onder het ei-suikermengsel (ik gebruik hiervoor een vork).
 8. Roer vervolgens, opnieuw met de vork, het sinaasappelmengsel eronder.
 9. Je hebt nu een redelijk lopend deeg. Zo hoort het. Giet het in de bakvorm en bak af op 180° gedurende ongeveer 40 à 50 minuten, afhankelijk van je over. Ik controleer altijd vanaf 40 minuten. Begint de bovenkant te donker te worden, maar is de cake nog niet gaar? Leg dan wat aluminiumfolie over de cake en laat nog wat verder bakken.
 10. Laat de cake afkoelen op een rooster.
 11. Maak de ganache:
 12. Doe de sinaasappelschil in de room en verwarm hem in een pannetje.
 13. Breek de chocolade in een apart potje (ik gebruik hiervoor een Pyrex vuurvaste maatbeker).
 14. Giet de warme room over de chocolade (door een zeefje, zodat je de sinaasappelschil eruit filtert) en roer goed door elkaar tot je een mooie, blinkende ganache krijgt.
 15. Giet de ganache over de taart.
 16. Laat goed afkoelen. Smakelijk!
Deel deze pagina:

Deze post heeft 5 reacties

 1. Anne

  Dit recept wil ik graag proberen – het lijkt me superheerlijk !
  De combinatie van appelsien en chocolade is altijd heerlijk.
  Een vraagje over nr2 : kook je de sniaasappels met schil en al ?
  Nr 13 : smelt je de chocolade eerst ?
  Dankjewel Anntje

  1. Anntje Peeters

   Ja, klopt: de sinaasappels kook je met schil en al. Gewoon zo in zijn geheel de pot in.
   De chocolade NIET smelten op voorhand, gewoon in kleine stukjes breken en dan de room erover gieten en roeren. De chocolade smelt vanzelf door de hete room.

   Veel smulplezier!

 2. Annick

  Dit ga ik eens proberen, denk dat dit héél lekker is!

 3. Roos

  Gisteren gemaakt is zeer lekker en origineel.
  Alleen komt de appelsien wat terug naar boven uit de maag. En ik zou minder chocolade gebruiken in het vervolg.
  Ik had zusto gebruikt als zoetmiddel maar heb de indruk dat dat erg op mijn darmen werkt.

  1. Anntje Peeters

   Dag Roos, zusto is helaas veel ongezonder dan suiker 😉 en veel mensen krijgen er inderdaad diarree van.

Geef een reactie