Voor wie het nog niet door had: ik ben een snoeper. Of eigenlijk moet ik zeggen: ik ben een selectieve snoeper. Zelfgebakken cakejes of patékes, die gaan bij mij altijd vlot naar binnen. Van ander snoepgoed of gebak moet ik niet zoveel hebben. Geen koffiekoeken voor mij dus, of koekjes van Delacre, of Snickers of Mars of Bounty of … Snoep van de supermarkt of de bakker smaakt voor mij meestal veel té zoet. En soms ruik je door al dat zoet zelfs de slechte vetten. Een cake die niet gebakken is met roomboter, haal ik er geblinddoekt uit. Ik bak dus liever zelf. Dit weekend ook weer.
Deze rozencakejes zijn wat mij betreft de beste die ik in jaren nog gebakken heb. Je maakt ze als volgt:
Ingrediënten (voor ongeveer 10 cakejes):
150 g volle natuuryoghurt
4 eieren
120 g rietsuiker
220 g volkoren speltbloem
20 g gemalen kokos
170 g roomboter, op kamertemperatuur
1 tl wijnsteenzuurpoeder (natuurlijk bakpoeder, verkrijgbaar in de natuurwinkel)
1 eetlepel zelfgemaakt vanille extract (hiervoor liet ik 4 vanillestokjes zes weken trekken in wodka).
Rozensiroop (het recept staat op pagina 93 in Puur natuurlijk vrouw) of vlierbloesemsiroop
Werkwijze:
Klop de boter los en doe er de yoghurt bij. Voeg vervolgens de rietsuiker toe en klop even verder. Voeg daarna het vanille extract en de eitjes toe en klop weer verder. In een andere kom weeg je de bloem, de kokos en het wijnsteenzuurpoeder af en meng je alles goed door elkaar. Meng daarna de bloem voorzichtig onder het mengsel van de natte ingrediënten en doe het beslag in cupcakevormpjes. Bak zo’n 25 à 30 minuten op 180°.
Wanneer de cakejes nog warm zijn, maak je bovenaan in elk cakeje zo’n zestal insnijdingen met een scherp mes. Doe de rozensiroop in een kannetje dat makkelijk giet en giet hem over elk cakeje. Je zal zien dat de siroop onmiddellijk in het cakeje dringt. Nog een lekker kopje thee erbij en je kan weer heerlijk smullen!