• Berichtcategorie:Recepten
 • Bericht reacties:9 Reacties
 • Leestijd:2 minuten gelezen

Voor wie het nog niet door had: ik ben een snoeper. Of eigenlijk moet ik zeggen: ik ben een selectieve snoeper. Zelfgebakken cakejes of patékes, die gaan bij mij altijd vlot naar binnen. Van ander snoepgoed of gebak moet ik niet zoveel hebben. Geen koffiekoeken voor mij dus, of koekjes van Delacre, of Snickers of Mars of Bounty of … Snoep van de supermarkt of de bakker smaakt voor mij meestal veel té zoet. En soms ruik je door al dat zoet zelfs de slechte vetten. Een cake die niet gebakken is met roomboter, haal ik er geblinddoekt uit. Ik bak dus liever zelf. Dit weekend ook weer.

Deze rozencakejes zijn wat mij betreft de beste die ik in jaren nog gebakken heb. Je maakt ze als volgt:

Ingrediënten (voor ongeveer 10 cakejes):

150 g volle natuuryoghurt

4 eieren

120 g rietsuiker

220 g volkoren speltbloem

20 g gemalen kokos

170 g roomboter, op kamertemperatuur

1 tl wijnsteenzuurpoeder (natuurlijk bakpoeder, verkrijgbaar in de natuurwinkel)

1 eetlepel zelfgemaakt vanille extract (hiervoor liet ik 4 vanillestokjes zes weken trekken in wodka).

Rozensiroop (het recept staat op pagina 93 in Puur natuurlijk vrouw) of vlierbloesemsiroop

Werkwijze:

Klop de boter los en doe er de yoghurt bij. Voeg vervolgens de rietsuiker toe en klop even verder. Voeg daarna het vanille extract en de eitjes toe en klop weer verder. In een andere kom weeg je de bloem, de kokos en het wijnsteenzuurpoeder af en meng je alles goed door elkaar. Meng daarna de bloem voorzichtig onder het mengsel van de natte ingrediënten en doe het beslag in cupcakevormpjes. Bak zo’n 25 à 30  minuten op 180°.

Wanneer de cakejes nog warm zijn, maak je bovenaan in elk cakeje zo’n zestal insnijdingen met een scherp mes. Doe de rozensiroop in een kannetje dat makkelijk giet en giet hem over elk cakeje. Je zal zien dat de siroop onmiddellijk in het cakeje dringt. Nog een lekker kopje thee erbij en je kan weer heerlijk smullen!

Deel deze pagina:

Deze post heeft 9 reacties

 1. Nadia Millecamps

  Danke Anntje ik ga dit zeker uitproberen,moet de ingrediënten eerst in de natuur winkel halen.Het zijn altijd superleuke recepten. Fijne
  dag nog.Nadia

  1. Anntje Peeters

   Veel plezier ermee!

 2. Det

  Hoe maak je juist dat vanille-extract? Hoeveel vodka heb je nodig voor die 4 vanillestokjes of moeten die gewoon onder staan?

  1. Anntje Peeters

   Hej Det, jij hebt het boek hé. Het recept van het vanille extract staat in het boek in het hoofdstuk ‘Kruiden voor de ziel’. Veel plezier ermee!

   1. Det

    Ok, bedankt, ik ga het morgen opzoeken!

 3. Ja Annetje ik vind ook maar een flauwe zomer, en van de langste dag en de kortste nacht maar te zwijgen ! ik vind het koud s’nacht en wat gaat deze zomer ons brengen? regen en regen,maar gelukkig breng je wat warmte met al die lekker kruiden om ons op de beuren .
  groetjes
  Rita

 4. Georgette

  Dat lijkt me heerlijk om te maken !!!geniet van het zonneke Antje

 5. Det

  Ik heb juist de cupcakes gemaakt en ze zijn echt zalig, gelukkig zijn we met veel want anders……☺
  Het heeft een tijdje geduurd voor ik eraan kon beginnen want ik moest eerst het vanille-extract maken maar dat was nu klaar dus moest ik alleen deze morgen de rozensiroop nog maken en de cupcakes bakken en het resultaat is het werk en het wachten meer dan waard!

  1. Anntje Peeters

   Super dat ze je zo goed bevallen, Det! Je doet me eraan denken dat ik ze zelf ook nog eens moet maken. 🙂

Geef een reactie