Mijn Lief woonde jaren geleden een tijdje in Zuid-Afrika en af en toe heeft hij wel eens heimwee naar dat land. Een van de manieren waarop zich dat uit is in de – althans in het begin – voor mij ietwat onbekende voedingsmiddelen die hij in huis haalt – zoals biltong (gedroogd rundsvlees) en mieliepap (een soort van maïspap) – en in zijn voorliefde voor de braai (Zuid-Afrikaans voor barbecue, die de Zuid-Afrikanen met hout starten in plaats van onmiddellijk met houtskool). De Zuid-Afrikanen wikkelen volgens mijn Lief als bijgerecht voor zo’n braai ook al eens een butternut gevuld met spinazie en feta in aluminiumfolie en garen hem zo tussen de hete kolen.

Geïnspireerd door dat gerecht, ging ik op deze herfstachtige dag aan de slag met dezelfde ingrediënten, maar ik maakte er een eigen versie van. Dit gerechtje is supersimpel én superlekker.

Je hebt de volgende ingrediënten nodig voor 2 personen: 

1 butternut

1 volle zak spinazie

1 grote ui

3 middelgrote tomaten

2 dikke tenen look

stuk verse gember van 6 cm

200 g fetakaas

versgemalen zwarte peper en zeezout

olijfolie

Je maakt het als volgt:

  • Snijd de butternut doormidden, doe de zaadjes eruit en leg hem op een ovenschaal met de schil naar boven. Laat de pompoen zo een half uurtje garen op 180°C.
  • Doe ondertussen een royale hoeveelheid olijfolie in een pan en snipper de ui erin.
  • Snijd de tomaten in stukjes en voeg toe aan de ui. Pers de look erbij en kruid met een royale hoeveelheid versgemalen zwarte peper en zeezout naar behoefte.
  • Snijd een stuk verse gember van ongeveer 2 cm van de gemberwortel af, schil het en rasp het over het tomatenmengsel. Laat zachtjes pruttelen gedurende ongeveer een kwartier. Je hoeft er geen deksel op te leggen omdat de tomaten voldoende vocht bevatten dat wat mag verdampen.
  • Voeg na een kwartier de gewassen spinazie bij het tomatenmengsel en laat verder stoven gedurende tien minuutjes.
  • Verbrokkel tot slot de fetakaas over het tomaten-spinaziemengsel en laat nog vijf minuten zachtjes verder pruttelen. Proef of je genoeg gekruid hebt met zwarte peper en voeg indien nodig nog wat peper toe.
  • Neem de butternut uit de oven en hol hem met een lepel uit. Snijd het uitgenomen vruchtvlees in blokjes en meng het onder het tomaten-spinaziemengsel.
  • Besprenkel de butternut helften met olijfolie. Schil de rest van de gemberwortel, rasp hem en knijp het sap uit boven de butternut helften.
  • Vul de butternut vervolgens met het tomaten-spinaziemengsel.

Mocht je dit gerechtje klaarmaken, laat me dan zeker in de comments hieronder weten of je het even lekker vond als wij!

Deel deze pagina:

Deze post heeft 13 reacties

  1. Anntje, kan je de feta kaas vervangen door een andere kaas (lactose?)Recept ziet er super lekker uit.

    1. Hoi Gerlinda, helaas, sowieso bevatten alle kazen wel wat lactose. Maar vaak is het niet zozeer de lactose waarop mensen reageren als wel het koemelkeiwit (caseïne). De soort caseïne die in fetakaas is, is veel makkelijker verteerbaar dan die van koekaas.

    1. Dag Mirjam, een butternut is een flespompoen. Je vindt ze in de herfst heel makkelijk in de supermarkt. Succes!

  2. Hé Anntje, ik heb dit recept direct geprobeerd maar dan met een spaghettipompoen bij gebrek aan een butternut.. Superlekker !!! Bedankt voor het recept.

    1. Blij dat je het lekker vond, Kristine! Merci voor je reactie.

  3. Hey Anntje, gisteren jouw recept gelezen en behalve de fetakaas had ik alle ingrediënten reeds in huis, dus vandaag klaargemaakt en …. het was héél lekker! Dank je hartelijk voor het delen van jouw recept. Niet enkel jouw recepten want intussen heb ik brandnetelzaad tinctuur gemaakt, een hemels lekker ruikende scrub voor het lichaam, vlierbessensiroop, Sinds enkele weken verdiep ik me in jouw tweede (top!) boek en ga ik bitters maken. Ook enkele zelfgemaakte verzorgingsproducten staan nog op het programma. Super dank je wel voor dit alles Anntje! Een “f-anntje”

    1. Dankjewel Katia, voor je fijne feedback!

  4. Vandaag klaargemaakt met gewone pompoen, nadien het mengsel in een vuurvaste schotel met wat gemalen kaas even onder de grill…. Hmmm super lekker !!

  5. Heel lekker receptje! Dank je wel!

  6. Antje , ik ben zo blij dat ik jouw boek ontdekt heb. Mijn buikgevoel is eindelijk normaal. Super. Ik vind de recepten superlekker uit het boek. Ik ga de recepten van deze site uitproberen maar ik mis een fotootje. Zou heel leuk zijn de gerechten op foto te zien. Dikke merci !

    1. Hoi Anne, dankjewel voor je fijne reactie. Zie je de foto bovenaan dit artikel niet? Er staat een fotootje op hoor. Groetjes!

  7. Wat een Goddelijk recept, echt heel erg lekker. Bij gebrek aan verse tomaten heb ik een blik biologische gepelde tomaten gebruikt. Het resultaat was een lovend compliment van m’n lief.

Geef een reactie

Sluit Menu