Pompoen is één van mijn favoriete herfst- en wintergroenten en het verbaast mij altijd als mensen zeggen dat ze het enkel gebruiken als soepgroente. Ik gebruik pompoen vaak als vervanger van aardappelen omwille van zijn lage glycemische lading (dat wil zeggen dat pompoen weinig effect uitoefent op je bloedsuiker). Alle pompoensoorten mogen in mijn pot, behalve de gewone, grote dikke oranje pompoenen. Die vind ik veel te draderig en flets van smaak.

Mijn favoriet is de Hokkaido-pompoen. Een kleine, lekkere, vaste pompoensoort met oranje schil, die mijn vader ook in zijn geweldige moestuin heeft. Soms hebben deze lekkere pompoentjes ook een groene schil, die wat harder is. De oranje schil kan je er perfect aanlaten, want die wordt superzacht tijdens het koken. Heb je een groene Hokkaido, dan doe je de schil er best wel af.

Het volgende recept is supersimpel en erg lekker en heeft bovendien ook iets gezelligs!

Ingrediënten:

1 kleine Hokkaido-pompoen, in blokjes gesneden

enkele boerenkoolbladeren, in reepjes gesneden

1 ui

1 teentje look, geperst

150 g risottorijst

1 dl witte wijn + water om aan te vullen

1 à 2 laurierblaadjes

1 handje salie, rozemarijn en tijm

1 kl komijnzaadjes

peper en zout

Bereiding:

Stoof een ui in olijfolie tot hij glazig wordt en doe er de laurier, salie, rozemarijn, tijm, komijnzaadjes en geperste knoflook bij. Voeg de pompoen en boerenkool toe. Laat dit een vijftal minuutjes stoven. Voeg dan de risottorijst toe. Hou een 75 gram rijst per persoon aan. Stoof de rijst even mee aan en giet er daarna de witte wijn bij. Draai het vuur op de laagste stand en roer af en toe. Als de wijn is opgenomen, voeg je water toe per pollepel. Wacht met het toevoegen van een nieuwe pollepel water tot tot de vorige volledig is opgenomen door de rijst en groenten. Het geheel moet ongeveer twintig minuten koken.

Goed afkruiden met zwarte peper en zeezout en eventueel serveren met versgeraspte parmezaan of pecorino kaas. Zaaaaaaaaaaalig lekker!

Deel deze pagina:

Deze post heeft 8 reacties

  1. Hmmm, klinkt heerlijk Anntje. Dat ga ik morgen op tafel zetten. x

  2. Hoi Anntje,
    Dat klinkt heerlijk. Dus jij laat de oranje schil er altijd aan? Ik maak vaak pompoensoep en het kost altijd veel moeite om de schil er af te krijgen. Maak je de buitenkant dan eerst goed schoon met water?

    1. De schil wordt heel zacht hoor. Gewoon afspoelen met water is inderdaad prima.

  3. Hoi Anntje,

    Klinkt inderdaad weer superlekker 😛 !Maar ik zit toch met een vraagje.De pitten die moet je normaal toch zelf kunnen roosteren?Ik probeerde het onlangs en ze waren helaas niet te eten.Vond ik toch wel jammer.Heb jij een tip?Alvast dikke merci :*

    Liefs van Molletje <3

    1. Molletje, de pitten moet je eerst pellen voordat je ze kan opeten. Is een hééééél omslachtig werkje. Dus ofwel moet je veel tijd hebben, en dan kan je ze een voor een pellen en dan roosteren, ofwel gewoon kopen in de winkel. 🙂

      1. Nogmaals een bewijs dat ‘internet’ vaak liegt 🙁 Ik vond namelijk een filmpje waarin mij getoond werd dat ik de pitten moest wassen, laten uitlekken, mengen met (echte) gesmolten boter en zout om ze daarna 45 minuten te roosteren in de oven.Wat ik uit de oven haalde waren mooie bruine pitten die helaas niet te vreten waren!Ik wist wel dat er ergens iets niet klopte 😉 Bedankt voor je uitleg en tot gauw 🙂

  4. Bedankt voor je recept. Deze maak ik zeker klaar.
    Je kan pompoen ook in melkbrood doen (of op zijn West-Vlaams : koekebrood zonder rozijnen) gebruiken i.p.v. eieren. Ideaal dus als je geen eieren mag eten.

  5. Vandaag deze risotto gemaakt. Was idd heerlijk !!
    Dank je wel voor het delen van dit recept.

Geef een reactie

Sluit Menu