• Berichtcategorie:Recepten
  • Bericht reacties:8 Reacties
  • Leestijd:2 minuten gelezen

 

Pompoen is één van mijn favoriete herfst- en wintergroenten en het verbaast mij altijd als mensen zeggen dat ze het enkel gebruiken als soepgroente. Ik gebruik pompoen vaak als vervanger van aardappelen omwille van zijn lage glycemische lading (dat wil zeggen dat pompoen weinig effect uitoefent op je bloedsuiker). Alle pompoensoorten mogen in mijn pot, behalve de gewone, grote dikke oranje pompoenen. Die vind ik veel te draderig en flets van smaak.

Mijn favoriet is de Hokkaido-pompoen. Een kleine, lekkere, vaste pompoensoort met oranje schil, die mijn vader ook in zijn geweldige moestuin heeft. Soms hebben deze lekkere pompoentjes ook een groene schil, die wat harder is. De oranje schil kan je er perfect aanlaten, want die wordt superzacht tijdens het koken. Heb je een groene Hokkaido, dan doe je de schil er best wel af.

Het volgende recept is supersimpel en erg lekker en heeft bovendien ook iets gezelligs!

Ingrediënten:

1 kleine Hokkaido-pompoen, in blokjes gesneden

enkele boerenkoolbladeren, in reepjes gesneden

1 ui

1 teentje look, geperst

150 g risottorijst

1 dl witte wijn + water om aan te vullen

1 à 2 laurierblaadjes

1 handje salie, rozemarijn en tijm

1 kl komijnzaadjes

peper en zout

Bereiding:

Stoof een ui in olijfolie tot hij glazig wordt en doe er de laurier, salie, rozemarijn, tijm, komijnzaadjes en geperste knoflook bij. Voeg de pompoen en boerenkool toe. Laat dit een vijftal minuutjes stoven. Voeg dan de risottorijst toe. Hou een 75 gram rijst per persoon aan. Stoof de rijst even mee aan en giet er daarna de witte wijn bij. Draai het vuur op de laagste stand en roer af en toe. Als de wijn is opgenomen, voeg je water toe per pollepel. Wacht met het toevoegen van een nieuwe pollepel water tot tot de vorige volledig is opgenomen door de rijst en groenten. Het geheel moet ongeveer twintig minuten koken.

Goed afkruiden met zwarte peper en zeezout en eventueel serveren met versgeraspte parmezaan of pecorino kaas. Zaaaaaaaaaaalig lekker!

Deel deze pagina: