• Berichtcategorie:Recepten
  • Bericht reacties:2 Reacties
  • Leestijd:3 minuten gelezen

De frambozen zijn hier in de tuin al zo rijp dat ze van de struiken beginnen te vallen. Plukken en verwerken dus maar. Bijvoorbeeld in een lekkere kaastaart.

Ricotta is een van mijn lievelingskazen. Ik eet het vaak zo gewoon puur: wat ricotta op een bordje, wat acaciahoning erover en klaar. Maar ricotta is ook een dankbare kaas voor desserts, beter nog, het is de perfecte kaas om een heerlijke taart mee te maken die je niet hoeft te bakken. Wat voortkwam uit mijn keukenexperiment met ricotta en frambozen lees je hieronder.

Ingrediƫnten:

  • 80 g roomboter
  • 120 g Madeira koekjes
  • vers citroensap van anderhalve citroen
  • 12 g gelatinepoeder (ik gebruik de rode bus van Great Lakes)
  • 250 g ricotta + 200 g halfvolle plattekaas
  • 100 ml room
  • 100 g suiker
  • grote handvol verse frambozen
  • frambozensiroop (optioneel) voor de afwerking
  • met bakpapier bedekte springvorm

Hoe ga je te werk:

  1. Smelt de boter. Plet ondertussen de Madeira koekjes fijn. Dat kan je op twee manieren doen: de hardhandige en de zachte manier. Voor de hardhandige manier doe je de koekjes Nigella Lawson-gewijs in een zakje en klop je erop met een deegrol tot de koekjes vermorzeld zijn. Ik verkoos echter de zachte manier: doe de koekjes in een kleine blender en mix ze fijn. Voeg de vermorzelde koekjes bij de gesmolten boter en meng goed. Doe het koekjesmengsel in een met bakpapier bedekte springvorm. Druk goed aan en laat opstijven in de koelkast.
  2. Doe het gelatinepoeder in een half glas water en laat het een minuut opzwellen. Verwarm ondertussen het citroensap. Doe vervolgens de gelatine bij het citroensap en roer goed.
  3. Meng de ricotta, de plattekaas en de suiker in een kom tot een glad mengsel.
  4. Roer het citroensap-gelatinemengsel onder het plattekaasmengsel.
  5. Klop de room op en roer hem onder het plattekaasmengsel.
  6. Doe wat frambozen op de koekjesbodem en schenk er het plattekaasmengsel over. Giet bovenop het kaasmengsel wat frambozensiroop en strooi er nog wat frambozen over.
  7. Laat minstens een uur opstijven in de koelkast.
  8. Smakelijk!
Deel deze pagina: