• Berichtcategorie:Recepten
  • Bericht reacties:1 Reactie
  • Leestijd:3 minuten gelezen

Een échte carbonara is mijn versie van fast food. Daarnaast is er volgens mij ook geen enkel beter gerecht om de zenuwen tot bedaren te brengen na een stressvolle situatie. Alle negatieve berichten over koolhydraten ten spijt: je zenuwstelsel heeft koolhydraten nodig om niet in een voortdurende stressmodus te blijven zitten. Ontzeg je je lichaam te lang normale porties koolhydraten, dan breng je jezelf in een soort van noodtoestand waarbij je lichaam hoge hoeveelheden stresshormonen zal afscheiden. Aanvankelijk zal je je hierdoor super voelen, want stresshormonen geven energie en maken suiker vrij uit de opslagplaatsen in je lichaam, maar na een tijdje raakt je lichaam uitgeput en kom je in een soort van afbraakmodus terecht. Bij heel wat mensen uit deze toestand zich onder de vorm van voortdurende vermoeidheid, haarverlies en – gek genoeg – gewichtstoename.

Hoewel ik onder normale omstandigheden niet elke dag pasta zou eten, deed ik dit wel in de week na het ongeval. In zo’n situatie heeft je lichaam immers behoefte aan extra voeding en deze carbonara deed het dan ook fantastisch goed. Carbonara maak ik zoals ik hem jaren geleden leerde maken in Toscane. Mijn eigen twist is dat ik er ui en citroenzeste aan toevoeg.

Ingrediënten (voor 2 personen):

1 ui

zeste van een halve biologische citroen

200 g linguine (ik nam in dit geval de gewone witte, van De Cecco, de allerbeste witte pasta op aarde)

3 biologisch eieren

100 g spekblokjes

100 g geraspte Parmezaanse kaas

olijfolie

zwarte peper en zeezout

1 koffielepel gedroogde tijm

teentje look, geplet

eventueel wat peterselie

Bereiding:

Breng een grote pot met water aan de kook en voeg royaal zeezout toe. Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Doe wat olijfolie in een pan en fruit er de ui in. Voeg de look en de spekblokjes toe en laat even garen. Kruid met peper, zeezout, tijm en citroenzeste en roer alles goed onder elkaar.

Breek de eieren in een kommetje, kluts ze goed en roer er wat Parmezaan onder.

Giet de pasta af en vang een klein beetje van het kookvocht op. Voeg dat bij de ingrediënten in je pan. Roer vervolgens de pasta door de pan en giet er het eimengsel onder. Mix goed. Doe het deksel een tweetal minuutjes op de pan zodat de eieren garen door de warmte van de pasta.

Schep in diepe borden en werk af met Parmezaan en peterselie. Hemels!

Tip: als ik nog een verloren prei heb liggen in de koelkast, dan doe ik die samen met de ui in de pan. Zo heb je wat meer groenten in je gerecht.

Deel deze pagina:

Deze post heeft een reactie

  1. christine

    Dit probeer ik zeker eens uit.

Geef een reactie