• Berichtcategorie:Recepten
 • Bericht reacties:19 Reacties
 • Leestijd:2 minuten gelezen

Dit recept komt door het koude weer van de afgelopen periode waarschijnlijk ook weer net iets te vroeg, maar zo kan je je nog extra verheugen op het verschijnen van de gele paardenbloemzonnetjes. De gelei noemden ze vroeger “arme mensen honing” en hij smaakt inderdaad ook een beetje naar honing. Ik vind dit zo’n leuke onderneming, de gelei maken. Eerst de bloemetjes gaan plukken op een stralende lentedag en dan de keuken in om in de ketel te roeren… Ik doe niets liever! Probeer het ook eens uit zou ik zo zeggen!

Pluk 365 paardenbloemhoofdjes (voor elke dag van het jaar ééntje :-)), schud ze een paar keer goed door elkaar in een vergiet zodat alle kleine beestjes eruit zijn. Je mag ze ook wassen, maar dat doe ik zelf liever niet.

Breng 1,5 liter water aan de kook en laat de bloemhoofdjes er een 20-tal minuten in meepruttelen. Draai het vuur dan uit en laat nog verder trekken (hoe langer, hoe beter, soms laat ik het afkooksel een nachtje trekken).

Doe alles door een kaasdoek en doe er het sap (en eventueel de schil) van een citroen en een sinaasappel bij.

Kook dit samen met geleisuiker of honing en Marmello totdat je een lekkere, honingachtige gelei hebt. Ik neem meestal 300 g gewone rietsuiker gecombineerd met Marmello 2. Smullen!

 

Deel deze pagina:

Deze post heeft 19 reacties

 1. katrin

  Hey Anntje,
  oeps, ik realiseer me nu dat ik waarschijnlijk het groene tjoepke van de gele bloemen had moeten verwijderen! Daarom heeft mijn gelei niet zo’n mooie kleur als op jouw foto!
  Ik hoop niet dat die groene dragertjes van de gele bloemhoofdjes giftig zijn, zoals ik her en der lees over de steel?
  Kan je me hierover uitsluitsel geven? Hoop dat ik mijn 8 geleipotten niet moet weggooien ;). Maar voor de volgende lading wil ik toch een beter kleurtje 🙂
  Dank je wel!

  1. Anntje

   Hej Katrin,

   Geen paniek 🙂 Die “groen tjoepkes” zijn zeker niet giftig. Alles van de paardenbloem is eetbaar en dat de stelen giftig zouden zijn is een fabel. Vind het wel raar dat je gelei daarvan groen kleurt, want ik doe de tjoepkes er zelf ook niet af… maar misschien ligt dat aan de Franse paardenbloemen? 🙂 Alleszins: smul die potten maar lekker op!

 2. Natalie

  De mijne is bruin uitgevallen 🙂
  Waarschijnlijk van het appeldiksap…
  Hoop wel dat ie dik genoeg wordt, want dat lijkt nu nog niet het geval… 300ml appeldiksap en bijna twee zakjes marmello 1.
  Ik ben benieuwd!

  x

  1. Anntje

   Ja, dat heb je met appeldiksap. Heb er eens aardbeienconfituur mee gemaakt en die was ook bruin :-)Hopelijk is ie dik genoeg geworden? Je ziet het pas als hij afgekoeld is hé. Als je aan’t roeren bent een klein beetje op een koud bordje doen en zien of ie opstijft.
   Liefs! XXX

 3. Viviane Pauwels

  Ik weet één ding, heb nog nooit zo een heerlijk frisse gelei gegeten, en iedereen is er zot van hier, kids incl. Thanks!

  1. Anntje

   Super Viviane, geniet er maar van!

 4. christine

  Dag Anntje,

  Ik heb een klein vraagje : Wat is marmello?
  Het is maar goed dat ik tot 365 kan tellen, anders zat ik in de problemen.

  Groetjes,
  Christine

  1. Anntje

   Marmello is een natuurlijk pectinepoeder dat je in de natuurwinkel vindt en dat je toelaat om confituur met minder suiker (of zelfs zonder suiker) te maken. Succes!

 5. Georgette

  dag Antje ga dat echt eens uitproberen lijkt mij heel gezond dank voor je mailtje.
  fijne avond nog .

 6. Nicky

  Dag kruidenelfje,

  Ik heb al eens op punt gestaan om er met de kindjes op uit te trekken om paardebloemen te gaan plukken, maar elke keer weerhoud een inwendig stemmetje mij met de volgende gedachten : wat met dierenurine (katten-honden en weet ik veel wat nog allemaal) of de uitlaatgassen/fijn stof van de auto’s? En dan krijg ik een kleine paniekaanval dat we dat allemaal via deze gelei zouden binnenkrijgen. Maak ik me druk om (n)iets? Wat denk jij?

  Groetjes,

  Nicky

  1. Yanne

   Ik ga plukken in natuurdomeinen (weg van de autowegen) en daar zoek ik de plekjes waar honden niet komen, deze moeten daar immers aan de leiband blijven. En ik heb daar ook nog nooit katten zien rondlopen.

 7. Lieselot

  Hoi Anntje
  Ik heb een vraagje : Nu dat ik die afkooksel van de paardenbloemen door de kaasdoek heb gezeefd,
  vind ik dat de sap een beetje naar andijvie ruikt, of is dit normaal voor een paardenbloem? hopelijk is het niet mislukt
  ,

  1. Anntje Peeters

   🙂 Misschien heb je het te lang laten staan? Andijvie geur heb ik nog nooit waargenomen.

 8. Marc

  Hallo Anntje,
  Vooreerst wil ik u feliciteren met uw schitterende website, een lust om er te vertoeven.
  Vorig jaar heb ik eveneens paardenbloem siroop gemaakt met hetzelfde aantal bloemen, ook na 20 minuten trektijd in kokend water, en heel de nacht laten rusten. ‘s Anderendaags gezeefd door een plastiek zeef, daarna door een neteldoek. Om bovenop de prachtige gele kleur van de paardenbloem terug in het afkooksel te bekomen, voegde ik het sap van 1 bio limoen toe. Wonderbaar hoe de bruin brei als een zon klaart. Dat zie ik niet in uw receptje staan 😉

  1. Anntje Peeters

   Dag Marc, dankjewel voor je tip! Sowieso ziet de paardenbloemgelei er bij mij ook zonder toevoeging van citroen of limoen mooi geel uit. Maar het toevoegen zal zeker ook een lekker frisse smaak geven.

 9. Anke

  Heb het vandaag gemaakt, erg lekker, maar hoelang kan ik dit bewaren?

  1. Anntje Peeters

   Eens de pot open is, maak je hem het best zo snel mogelijk op. Gesloten potten kan je een drietal maanden bewaren.

 10. Lien

  Hoeveel deciliter confituur heb je met dit recept? Ik overweeg om dit voor moederdag met mijn kleuters te maken (te plukken dus vooral) maar zou graag eerst weten hoeveel bloemen we nodig hebben voor 24 potjes (afhankelijk van de grootte van onze potjes natuurlijk, moet ik nog bekijken).

  1. Anntje Peeters

   Dag Lien, je werkt met anderhalve liter water en 300 gram suiker, dus normaal gezien heb je iets minder dan 2 liter gelei hiervan. Succes!

Geef een reactie