• Berichtcategorie:Recepten
  • Bericht reacties:11 Reacties
  • Leestijd:3 minuten gelezen

Kweeperen … ze zien er op het eerste zicht misschien weinig appetijtelijk uit. Ze zijn heel hard en je kan ze niet echt rauw eten, maar het zijn toch wel ietwat sprookjesachtige vruchten. Wanneer je ze kookt, zie je hun vruchtvlees van wit naar mooi roze veranderen en als je een aantal kweeperen op je vensterbank laat liggen, ruikt de hele kamer heerlijk naar die zalige kweeperengeur, die je nog het best kan vergelijken met een mengeling tussen vanille en citrus.

Kweeperen kan je verwerken in heel wat lekkers: van chutney of taart tot sorbet of likeur. De vruchten bevatten veel samentrekkende tannines. Er zit ook veel pectine in en heel wat verzachtende slijmstoffen. Daardoor zijn deze vruchten, verwerkt tot compote, een ideaal en zacht werkend middeltje voor mensen die last hebben van prikkelbare darmen of maagklachten. Van de pitten wordt – omwille van het hoge gehalte aan slijmstoffen – een gel gemaakt die vaak aangeraden wordt om een droge, schilferende huid, kloven en gesprongen lippen mee te verzorgen.

Een overheerlijke kweeperenlikeur maak je als volgt:

Ingrediënten:

(ongeveer) 2 kweeperen

jenever

(riet)suiker

weckpot van 1 liter, gesteriliseerd

Werkwijze:

Verwijder het ‘dons’ van de kweeperen en was ze goed. Snij de kweeperen (ongeschild!) doormidden en haal de pitten eruit (die kan je bewaren om kweepeerpitgel (*) mee te maken). Rasp de kweeperen. Doe het geraspte vruchtvlees in een weckpot van een liter. Doe er vervolgens 1/3e deel (riet)suiker bij en giet daarna tot bovenaan vol met jenever. Schud goed. Aangezien je met verse vruchten werkt, is het heel belangrijk dat al het vruchtvlees onder de jenever zit om bederf te voorkomen. Schud daarom af en toe heel goed met je pot en let erop dat je niet nog wat extra jenever moet toevoegen. Het vruchtvlees slorpt immers ook wat jenever op.

Laat het drankje een maand tot drie maanden trekken op een koele, donkere plaats. Hoeveel te langer de kweeperen in de jenever kunnen trekken, hoeveel te beter je likeur zal smaken. Zeef tenslotte het vruchtvlees uit de jenever door een kaasdoek en knijp het goed uit. Je likeur is klaar! Je kan hem ongeveer een jaar op een donkere en koele plaats bewaren.

(*) Van de overgebleven pitten kan je een gel maken die heel goed werkt tegen een droge huid en hardnekkige kloven. Doe daarvoor de pitten simpelweg in een glazen potje en overgiet ze met jenever tot ze goed onder staan. Na een paar dagen zal je zien dat er een gel ontstaan is. Die kan je heel lang bewaren doordat hij op basis van alcohol gemaakt is. Je hoeft de pitten er zelfs niet uit te zeven.

 

 

 

Deel deze pagina:

Deze post heeft 11 reacties

  1. ineke monster

    Ik wist niet, dat je er drank van kunt maken… dank voor alle leuke wetenswaardigheden.

  2. Maarten

    Toevallig, dit weekend bij de wildpluk op een buitenplaats terechtgekomen waar ik die rare misvormde appelperen zag. Twee daarvan meegenomen en thuis opgezocht wat het was. Kweeperen. En dan nu zo een recept voor een likeur in de mailbox! Thanks.

    1. Anntje Peeters

      Haha, wat een toeval! Geniet ervan.

  3. Anneke Geugies

    Bedankt voor het recept, volgende week gaan we naar ons vakantieverblijf in Frankrijk, waar we veel kweepeer bomen hebben, wel even een vraag over de pitten om er een gel van te maken o.a. voor een droge huid, maar alcohol droogt toch uit !

    1. Anntje Peeters

      Hej Anneke, het klopt dat alcohol op zich uitdroogt, maar de slijmstoffen in de kweepeerpitten blijken zo krachtig dat deze gel geen uitdrogend effect heeft.

  4. christine

    Dag Anntje,
    Het lijkt mij super dit uit te proberen.
    P.S. : Zoals je ziet is mijn mail adres veranderd.

  5. Caro

    Dag anntje
    Kun je mij een tip geven wat voor soort jenever je gebruikt?

    Bedankt alvast

    1. Anntje Peeters

      Hoi Caroline, ik heb deze keer gewone jenever van Peterman gebruikt. Die kan je in elke supermarkt vinden.

  6. Liliane

    Hallo allemaal, zou de gel ook helpen tegen jeugd acne ?

  7. Debby

    Moet je de pitten wassen voor je ze op jenever zet?

    1. Anntje Peeters

      Je hoeft de pitjes niet te wassen, Debby. Succes!

Geef een reactie