Herfst in de lente… Een mens zou voor minder zin krijgen in taarten bakken. Met vlierbloesemsiroop erbij bijvoorbeeld… Ah ja, want de vlierstruiken staan ondanks het herfstige weer wél fier te pronken met hun fraaie, witte bloemetjes. Het volgende recept is een aanpassing van een recept dat ik vond op een Amerikaanse receptensite. En, al zeg ik het zelf: het is keiiiiiiiiiii lekker!

Bosvruchten-vlierbloesemcake

Ingrediënten (op kamertemperatuur, behalve de bessen!) :

170 g echte boter

150 g rietsuiker

3 eieren

190 g bloem (ik koos voor speltbloem, glutenvrij maakte ik het ook eens met een mengsel van boekweit, polenta en kokosmeel)

72 g amandelmeel

2 tl natriumbicarbonaat

2 el vlierbloesemsiroop + zo’n 150 ml voor de afwerking

2 el volle yoghurt

1 el spuitwater

200g diepgevroren bosvruchten

Werkwijze:

Doe de zachte boter in een kom en mix er de suiker onder tot je een luchtig mengsel krijgt. Voeg er dan één voor één de eieren aan toe. Blijf ondertussen mixen. Doe er de yoghurt en de 2 eetlepels vlierbloesemsiroop bij.

Meng in een andere kom de bloem, het amandelmeel en de bicarbonaat goed door elkaar en spatel het voorzichtig onder het botermengsel. Wordt je deeg te droog, voeg er dan wat spuitwater aan toe. Spatel er tot slot de bevroren bessen onder.

Doe het deeg in een springvorm van 23 cm en zet het gedurende ongeveer 45 minuten in de oven op 180°. Als je cake gebakken is en iets afgekoeld, maak dan wat sneetjes in de bovenkant en giet er de vlierbloesemsiroop in. Je zal zien dat de siroop vrijwel onmiddellijk in de cake trekt. Werk af met wat verse vlierbloemen als decoratie. Nu nog een kopje paardenbloemkoffie erbij en: genieten!

Nog meer vlierrecepten ontdekken? Kijk dan zeker eens hier voor een bundeling van alle vlierbloesemrecepten.

Deel deze pagina:

Deze post heeft 15 reacties

  1. Hé dankjewel! Het ziet er ver-ruk-ke-lijk uit, ik ga het proberen!
    Lieve

  2. Paardenbloemkoffie!!hoe maak je dat..:-)
    Z

  3. Hier in de Eifel begint de meidoorn nu pas te bloeien. Maar ik maak de vlierbloesemtaart zeker!
    De meidoornbloemetjes ga ik nu op alcool zetten,
    bedankt voor je leuke ideéen!

  4. Hey Anntje,
    wat zijn de juiste verhoudingen van de glutenvrije versie? Maar ja met die boter en yoghurt is het nog niet lactosevrij natuurlijk… En soja vind je niet zo’n goed alternatief, zeker…
    Elke

    1. Voor de juiste verhoudingen van de glutenvrije versie heb ik zomaar wat gedaan, helaas niet afgewogen. Gewoon een mix genomen van boekweit, polenta en kokosmeel tot ik aan 150 g kwam. Ik denk dat het ongeveer 100 g boekweit was, 30 polenta en 20 kokos. (Als je kokosmeel gebruikt, moet je altijd minder bloem in totaal gebruiken omdat het je deeg fel “opdroogt”. Vandaar dat het totale aandeel bloem hier minder is dan bij gewone bloem.
      Alternatief voor boter: ghee? Dat is normaal gezien lactosevrij.
      En voor de yoghurt: die kan je gewoon weglaten hoor. Was alleen om het deeg luchtiger te maken, maar je kan ook gewoon een lepel meer spuitwater erin doen.
      Succes!

      1. mmm kli,kt super lekker, is voor na de show 🙂

        xxx

  5. Dag Antje
    Ik ben blij dat ik al zovele goede en lekkere receptjes van u
    heb mogen ontvangen .
    Bedankt daar voor, vandaag was het weer super ,dat zal ik zeker
    ook uit proberen .

  6. Ik werd onlangs door een natuurpunter gezegd dat vlier enkel heilzaam werkt als je 3 dingen samen gebruikt, nl jonge bast, bloemetjes én balletjes, dat het anders enkel lekker is?! Klopt dit?

    1. Die ervaring heb ik zelf zeer zeker niet.

  7. Deze is superduper lekker ! Heb hem gemaakt voor mijn medestudenten 2HB (en zij weten wat goed is ☺️) De siroop maken op zich was al zo fijn. Zakken vol bloemen heb ik geplukt met mijn oma’tje tijdens een mooie wandeling. Zij knipt trouw de column uit de Primo en deze dus ook???? Dankje Anntje, voor de inspiratie!

    1. Die ??? was een zetduiveltje, moest een smiley zijn ????

      1. Help ik word overspoeld door zetduiveltjes! Kgeloof dat ik daar nog wel een kruidje voor weet…

    2. Hej Griet, ik ben superblij dat je deze cake ook zo lekker vindt. Ik ben er zelf ook echt zot van! 🙂

Geef een reactie

Sluit Menu