• Berichtcategorie:Recepten
 • Bericht reacties:3 Reacties
 • Leestijd:2 minuten gelezen

Bessen! Ze zijn één van de redenen waarom ik zo van de zomer hou. Verse, sappige bessen zijn volgens mij lekkerder dan snoepjes en bovendien verslaan ze zowat al het andere fruit door hun hoge voedingswaarde. Ze zijn superrijk aan flavonoïden bijvoorbeeld. Om makkelijk te kunnen onthouden waarvoor deze stoffen goed zijn, heb ik een ezelsbruggetje uitgevonden. Flavonoïden zijn namelijk “antistoffen”. Ze werken anti-allergisch, anti-reumatisch, anti-ontstekingen en anti-veroudering. Flavonoïden zijn vaak ook diuretisch en zijn enorm goed voor je huid en je haar. Verder helpen ze je lichaam om ziektekiemen, allergenen en ook kankerverwekkende stoffen makkelijker aan te kunnen en te overwinnen. Niet slecht hé, voor zo’n fragiele vruchtjes.

Ik maak dankbaar gebruik van mijn vriezer om heel het jaar door een voorraad van dit snoepgoed uit de natuur te bewaren. Zo kan ik in alle seizoenen het onderstaande recept klaarmaken, dat goed is voor zowel mijn gezondheid als mijn smaakpapillen.

Je hebt nodig:

Een halve kilo gemengde bessen: bosbessen, blauwbessen, frambozen, braambessen, veenbessen, rode bessen en eventueel wat kersen erbij.

100 gram gemalen amandelen: ik gebruik meestal witte amandelen die ik in de blender fijn maal.

50 gram havermout

50 gram goei boter (waarom ik nooit margarine gebruik, lees je hier).

Een theelepeltje vanillepoeder. Hiermee bedoel ik het merg dat je uit een vanillepeul schraapt, of de hele gemalen vanillepeul die je in potjes in de natuurwinkel kan kopen.

Een scheutje ahornsiroop of acacia honing

Een goeie dots vers opgeklopte slagroom

Je maakt het zo:

Doe de bessen in een ovenschaal. Meng de gemalen amandelen met de boter, de havermout en het vanillepoeder met je handen tot je een crumble deeg krijgt. Gebruik koude boter, anders gaat het mengen moeilijker. Het zou kunnen dat je een klein beetje meer of minder boter moet gebruiken, afhankelijk van de amandelen die je gebruikt hebt. Strooi de crumble over de bessen en bak in de oven op 180° gedurende een twintigtal minuten.

Giet er wat ahornsiroop of acacia honing over en werk af met slagroom.

Wie zei er nu dat gezond eten saai en onsmakelijk was?

 

 

Deel deze pagina:

Deze post heeft 3 reacties

 1. Mieke

  Mmmhhh ook mijn lievelings fruit. Bedankt voor het recept!

 2. elly ceelen

  super , dank je wel.

 3. Marleen

  bedankt voor de lekkere recepten.
  Ik heb vlierbessen van overal gekregen, reeds liters siroop gemaakt en confituur met appeltjes erbij.
  Nu kan ik nog wat nieuwe recepten uitproberen, vooral de elexir zal van pas komen

Geef een reactie