• Berichtcategorie:Kruidenremedies
  • Bericht reacties:0 Reacties
  • Leestijd:3 minuten gelezen

Duizendblad is een van de belangrijkste vrouwenkruiden in de geschiedenis en heeft al menige vrouw van hardnekkige menstruatiekrampen afgeholpen.

Je vindt het kruid zowat in heel Vlaanderen en Nederland op weiden en in bermen. Maar evengoed vind je in elke natuurwinkel of zelfs apotheek kant-en-klare tinctuur van dit antikrampenkruid.

Het kruid staat bekend om zijn werking op alles wat met het bloed te maken heeft: het kan zowel de bloedcirculatie stimuleren als bloedingen doen stoppen. Dat wil zeggen dat het aan de ene kant de doorbloeding in je bekken kan bevorderen, waardoor het krampen verlicht en een uitblijvende menstruatie op gang brengt. Aan de andere kant kan duizendblad ervoor zorgen dat je minder bloed zal verliezen als je zware menstruele bloedingen hebt. Dat lijkt tegenstrijdig, maar veel kruiden hebben nu eenmaal niet één gerichte werking zoals medicijnen dat wel hebben. ‘Balancerend’ is misschien nog wel de beste term om dat soort kruiden te beschrijven: ze remmen een teveel af en stimuleren bij een tekort. Intelligent toch van die kruiden dat ze zomaar weten wat er nu aan de orde is in je lichaam?

Weetje: Duizendblad kan je ook van dienst zijn als je voortdurend koude handen en voeten hebt. Het is eveneens een welkome hulp bij spataders en aambeien en het is een voortreffelijk antimicrobieel kruid: met de thee of de verdunde tinctuur kan je bijvoorbeeld wonden ontsmetten. Duizendblad is ook een goed kruid om in huis te hebben bij verkoudheden aangezien het zweetdrijvend werkt, waardoor het koorts kan verlagen. Het behoort tot de categorie van de ‘bittere kruiden’ die ook de spijsvertering stimuleren en ondersteunend werken voor de lever. Wil je in de zomer muggen en ander ongedierte op een afstand houden, doe dan verdunde duizendbladtinctuur (zo’n 1 deel op 3 delen water) in een sprayflesje: het ongedierte kan niet tegen deze geur en zal je geen last meer bezorgen.

Je kan zelf een tinctuur maken van duizendblad op de volgende manier (je vindt het momenteel echt heel makkelijk terug in de vrije natuur):

Wat heb je nodig?

bloemen, blaadjes en stengels van duizendblad, liefst vers maar gedroogd kan ook, een beetje verknipt

sterkedrank van minstens 40% alcohol, bijvoorbeeld wodka of witte rum

een glazen potje

Hoe maak je het?

Doe al het kruidenmateriaal in je potje en druk de kruiden wat aan. Overgiet de kruiden met de sterkedrank en sluit het potje. Bewaar het gedurende een zestal weken op je aanrecht, schud er af en toe mee en zeef ten slotte de kruiden eruit. Doe de tinctuur in een donker glazen pipetflesje.

Dosis:

Bij acute krampen neem je zo’n 40 druppels per keer in wat water in. Dit mag je maximaal zes maal per dag doen. Je kan ook een kuur doen met duizendbladtinctuur. Neem hiervoor dagelijks drie keer 40 druppels gedurende drie weken. Stop daarna een week en begin indien nodig opnieuw.

Geen geduld om zes weken te wachten tot je tinctuur klaar is? Je vindt hem hier ook kant-en-klaar. 

Wil je meer leren over kruiden die je kunnen helpen bij mentruatieklachten? Neem dan deel aan een online training hierover. Informatie over de eerstvolgende training vind je hier.

 

Deel deze pagina:

Geef een reactie