Heb je al gemerkt dat het ‘s ochtends nog donker is als je opstaat? En mistig? En dat het steeds frisser wordt buiten?
Van zodra deze fenomenen zich voordoen, krijg ik de onweerstaanbare drang om kaarsjes in huis aan te steken en het knus te maken met een lekker kruidig, warm drankje. De meeste specerijen die we in de keuken gebruiken, zoals kaneel, kardemom, steranijs en kruidnagel, zijn verwarmende kruiden die je kan gebruiken als opkikkertje op van die bewolkte, regenachtige dagen.

Kaneel is van bovenstaande kruiden wel het allerpopulairste geloof ik. Iedereen heeft het wel in huis en zelf gebruik ik het ook heel regelmatig. Het is een kruid dat je in alle supermarkten kan vinden én het is een medicinaal kruid. Maar de ene kaneel is de andere niet. De soort die je overal in poedervorm in de supermarkten kan kopen is de Cassia kaneel, die meestal uit Indonesië komt. De echte kaneel is de Ceylon kaneel uit Sri Lanka en die smaakt veel lichter en nog zoeter dan de Cassia. Daar zit dan ook het enige verschil, want beide soorten hebben dezelfde medicinale werking.

Kaneel was een tijdje “hot” in het nieuws toen bekend werd dat het de bloedsuikerwaarden kan verlagen. Wat een fantastische eigenschap in deze tijd waar steeds meer mensen suikerziekte krijgen of met een instabiele bloedsuiker (en alle gevolgen vandien) sukkelen.

Verschillende universitaire studies toonden ook aan dat kaneel de pijn van reuma kan verzachten omdat het ontstekingsremmend werkt. Daarnaast is het ook het ook nog eens een heel doeltreffende bloedverdunner.

Ik vind kaneel in bijna alles lekker: in gerechten met rode biet, in een kop warme verse melk, bij appeltjes, maar ook in volgende recept voor chai thee (waarvan ik vandaag mijn eerste van het seizoen dronk).

Voor één liter drank heb je het volgende nodig:

1 el geraspte, verse gember

2 kaneelstokjes

1 steranijsje

1 kruidnagel

1 kardemompeul

een paar zwarte peperkorrels

een paar druppels (biologisch) vanille extract

wat verse bio sinaasappelschillen

1/2 l water

1/2 l appelsap

Om deze chai drank te maken stamp je de kaneelstokjes en de kardemompeul lichtjes fijn in de vijzel. Doe het water en het appelsap in een pannetje en breng het aan de kook. Draai het vuur vervolgens laag, doe er alle kruiden en het vanille extract bij en laat nog een vijftal minuten heel lichtjes sudderen.  Zeef de kruiden eruit. Kaarsje en boekje erbij en genieten!

 

Deel deze pagina:

Deze post heeft 4 reacties

  1. Dank je voor weer een heerlijk recept.
    Kaneel is ook mijn favoriet; gewoon een pot met honing en daarin enkele eetlepels kaneel. Daarvan elke dag 1 of 2 theelepels zou wonderen doen voor je gezondheid, las ik inderdaad enkele jaren geleden. Ik heb er geen nadelen van ondervonden 🙂
    En bij rode bietjes lijkt t me zeker t proberen waard.
    Nog even een tip, omdat je zo graag kaarsjes opsteekt. Als je dan kaarsjes/theelichtjes van bijenwas of een ander natuurlijk product gebruikt, ben je helemaal gezond (voor je luchtwegen) bezig.
    Hartelijke groet, Marjo.

    1. Dankjewel voor de tip Marjo!

  2. Ik heb hem net gemaakt, Zoooooooo lekker!!! , ik denk dat ik er een verslaving bij heb 🙂

    1. Hahaha, maar dat is dan wel een goeie verslaving, hé Ilonka 🙂

Laat een reactie achter op Ilonka Reactie annuleren

Sluit Menu