• Berichtcategorie:Recepten
 • Bericht reacties:2 Reacties
 • Leestijd:2 minuten gelezen

En toen zat ik op een zomerse dag met een witte kool in mijn ijskast … Nu eet ik zowat alle groenten graag, maar op een zomerdag is witte kool nu niet meteen een groente die ik op het menu zou zetten. En al zéker niet in combinatie met de klassieke witte saus. Er zat dus maar één ding op: de kool wat ‘opzomeren’. Ik schakelde mijn buikgevoel in en het resultaat was dit lekkere (al zeg ik het zelf), zomerse witte koolrecept.

Ingrediënten:

1/3e van een grote witte kool

1 rode, lange paprika

1 grote ui

1 tl zwarte komijnzaadjes

1/2 tl gewone komijnzaadjes

stuk verse gember van ongeveer 8 cm

olijfolie

versgemalen zwarte peper en zeezout

1 el witte wijnazijn

Bereidingswijze:

Doe wat olijfolie in een pan en snijd de ui in halve maantjes. Doe de ui samen met de komijn in de pan en stoof even aan.

Snijd ondertussen de paprika in blokjes en snij de kool fijn met een mandoline. Voeg toe aan de pan en roer goed door elkaar.

Schil en rasp de verse gember. Voeg de helft van de geraspte gember toe aan de pan. Van de andere helft knijp je enkel het sap uit boven de pan.

Kruid af met peper en zout, voeg een bodempje water toe, doe een deksel op de pan en laat een kwartier à twintig minuten stoven.

Roer op het einde de witte wijnazijn erdoor en laat nog een minuutje verder stoven. Klaar.

Wij aten de kool met gekookte patatjes en een lekker stuk bio zalm uit de oven. Smakelijk!

Deel deze pagina:

Deze post heeft 2 reacties

 1. Nicky Caplin

  Hoi, klinkt inderdaad zomers, ondanks het (voor mij althans toch) verwarmende gemberkruid!
  Ik heb eergisteren 2 flinke witte kolen geoogst uit de tuin, en hier in mijn keukentje staat alles in gereedheid om morgenvroeg, als eerste werk (!)… zuurkool te maken in onze stenen zuurkoolpot. Het is mijn absoluut favoriete koolgerecht, en het smaakt nergens zo fijn als dat je’m zelf gefermenteerd hebt! (En hij bezorgt mij beslist een superbuikgevoel) 🙂 🙂 Ik moet dan nog wel 8 weken geduld hebben… Aftelleeeen 😉

  1. Anntje Peeters

   Hmm, zalig, zelf gemaakte zuurkool! Wij gaan er binnenkort ook weer mee aan de slag!
   Geniet ervan!

Geef een reactie