Ik drink nooit frisdrank. Wat mij betreft smaken frisdranken te zoet, te plakkerig en vaak ook te chemisch. Als ik dan toch eens zin heb in water met een smaakje, dan maak ik graag gebruik van citroen of van kruiden als munt, citroenmelisse of verbena. Ik maak ook graag ‘frisdrank’siroopjes. Vlierbloesemsiroop is daarbij favoriet, maar uiteraard mag het ook eens iets anders zijn. Zoals de volgende pittige, verfrissende citrus-gember siroop. Héérlijk met een natuurlijk bruisend watertje, zoals Bru, bijvoorbeeld.
Ingrediënten:
200 ml roze pompelmoessap en zeste van 1 biologische pompelmoes
150 ml citroensap
10 cm verse gember, geraspt
250 ml bronwater
150 g rietsuiker
Werkwijze:
Overgiet de geraspte gember met het kokend bronwater en laat een viertal uur trekken. Zeef vervolgens de gember uit het water en giet het in een pannetje. Voeg de suiker en het pompelmoes- en citroensap toe en breng het geheel aan de kook. Van zodra de siroop kookt, doe je hem in een schone fles. Laat afkoelen. Doe een scheutje in een glas en vul tot bovenaan met bruiswater. Zalig verfrissend.