• Berichtcategorie:Recepten
 • Bericht reacties:14 Reacties
 • Leestijd:1 minuten gelezen

Ik drink nooit frisdrank. Wat mij betreft smaken frisdranken te zoet, te plakkerig en vaak ook te chemisch. Als ik dan toch eens zin heb in water met een smaakje, dan maak ik graag gebruik van citroen of van kruiden als munt, citroenmelisse of verbena. Ik maak ook graag ‘frisdrank’siroopjes. Vlierbloesemsiroop is daarbij favoriet, maar uiteraard mag het ook eens iets anders zijn. Zoals de volgende pittige, verfrissende citrus-gember siroop. Héérlijk met een natuurlijk bruisend watertje, zoals Bru, bijvoorbeeld.

Ingrediënten:

200 ml roze pompelmoessap en zeste van 1 biologische pompelmoes

150 ml citroensap

10 cm verse gember, geraspt

250 ml bronwater

150 g rietsuiker

Werkwijze:

Overgiet de geraspte gember met het kokend bronwater en laat een viertal uur trekken. Zeef vervolgens de gember uit het water en giet het in een pannetje. Voeg de suiker en het pompelmoes- en citroensap toe en breng het geheel aan de kook. Van zodra de siroop kookt, doe je hem in een schone fles. Laat afkoelen. Doe een scheutje in een glas en vul tot bovenaan met bruiswater. Zalig verfrissend.

 

Deel deze pagina:

Deze post heeft 14 reacties

 1. Karin

  Zou je dit ook met stevia kunnen maken of heb je voor ‘siroop’ echt wel suiker nodig? groetjes, Karin

  1. Anntje Peeters

   Dag Karin, je kan het zeker eens proberen! Ik heb het zelf nog niet geprobeerd, maar misschien experimenteer ik hier wel eens mee in de toekomst. Feit is wel dat je de siroop dan maar heel kort zal kunnen bewaren.

   1. bettina

    ik vind in dit recept al heel weinig suiker zitten, meestal is de basis voor siroop 1 : 1. (op 1 liter vloeistof gaat 1 kilo suiker). Dit omwille van de houdbaarheid.
    Als je minder suiker wilt, kun je waarschijnlijk beter wat minder siroop in het glas doen?

    1. Anntje Peeters

     Dag Bettina, ik maak net genoeg siroop voor een tweetal weken. Hij is dus altijd op voor ie slecht zou kunnen worden. Maar sowieso gebruik ik voor mijn vlierbloesemsiroop ook maar 300 gram suiker op een liter sap, en die houdt perfect een heel jaar. Alleen als het potje open is, moet je hem koel bewaren en binnen de twee weken opgebruiken.

     1. bettina

      Goede tip, dank!
      Ik heb vanmorgen de siroop gemaakt en ik vind het heel erg lekker! Ik heb wel 300gr rietsuiker gebruikt in plaats van 150gr. En grapefruitsap i.p.v. pompelmoes. Super!

     2. Anntje Peeters

      Geniet ervan!

  2. anita vanclooster

   Er bestaan stevia boekjes in de kruidenwinkels iets wat ik ook nog van plan ben om aan te schaffen ,grtjes a n i t a

 2. Aldhissla

  In het boekje “limonade” van Marta Majewska staan receptjes voor siropen op basis van honing, agavesiroop en zoetstof. Stevia hoort daarbij, maar dan moet je wel de bewerkte poederstevia gebruiken die je in de winkel vindt…

  1. Anntje Peeters

   Aha! Dankjewel voor de tip! Met honing zou ik het nog wel willen proberen.
   Agave is volgens mij helaas even slecht (of zelfs nog slechter) dan gewone suiker (http://kruidigleven.be/blog/gezond-leven/lekker-natuurlijk-zoet-over-esdoornsiroop-ahorn-en-agavesiroop/). De bewerkte poederstevia bevat heel vaak als vulmiddel maltodextrine (gedroogde glucosestroop) en je eindigt dan vaak met een product waar amper 3% stevia inzit en 97% maltodextrine (en dus suiker). Sowieso gebruik je maar weinig van die siropen hé, dus ik ben in dat geval niet bang van de suiker die erin zit.

 3. bettina

  zou grapefruit ipv pompelmoes ook lekker zijn in dit recept? Grapefruit kan ik biologisch krijgen (schil) en pompelmoes niet..

  1. Anntje Peeters

   Ja hoor, kan je zeker doen!

  2. Mirke

   Ik dacht dat pompelmoes en grapefruit hetzelfde was. Kan mij iemand het verschil uitleggen?

 4. bettina

  ik ben met het recept bezig en merk nu pas dat je de zeste niet toevoegt. Ik heb het maar bij de gember in het kokend water gedaan!

Geef een reactie