• Berichtcategorie:Recepten
 • Bericht reacties:2 Reacties
 • Leestijd:2 minuten gelezen

Een aantal schrammen op armen en benen moet je er voor over hebben, voor die heerlijke bramen. Maar dat zijn ze zeker waard! Deze overheerlijke, sappige vruchtjes vind je in vrijwel elk bos en zijn nu plukklaar. Bramen zijn, samen met zowat alle andere eetbare bessen, een weldaad voor je lijf.  Ze bevatten veel vitamine C en andere goodies voor je lichaam. Daarom is het goed om tijdens de nazomer jezelf te verwennen door zoveel mogelijk bessen te eten. Je krijgt op die manier tonnen voedingsstoffen naar binnen.

Wat vele mensen niet weten is dat de hele braamplant medicinale eigenschappen heeft. De thee van de blaadjes en jonge scheuten is een heel doeltreffend middel tegen diarree en spastische darm. Verse braamblaadjes kan je kauwen als je last hebt van bloedend tandvlees. Van de wortel van de braam wordt een tinctuur gemaakt die eveneens kan ingezet worden tegen diarree en andere darmklachten.

Ik vind het altijd een beetje zonde om zo’n supergezonde bessen te verwerken tot confituur. Alle goeie stofjes uit de bes heb je dan immers nodig voor het verwerken van de suiker die je op die manier ook mee binnen krijgt. Ik vries persoonlijk het liefst zoveel mogelijk bessen in, maar omdat er zoveel mensen zijn die zo graag confituur eten, geef ik je het volgende lekkere bramenconfituurrecept met honing.

Ingrediënten:

1 kilo bramen

Marmello poeder (= pectinepoeder, verkrijgbaar in de natuurwinkel)

sap van een citroen

350 g lopende honing

wat water

Werkwijze:

Roer het Marmello poeder onder de honing, let erop dat het goed vermengd zit onder de honing

Doe de bramen in een grote pot samen met het citroensap en een bodempje water (afhankelijk van het sap dat in je bessen zit), plet alles met een pureestamper en breng aan de kook. Voeg dan het honing-pectinemengsel toe en breng terug aan de kook. Als de jam de goeie dikte heeft, giet je hem in gesteriliseerde bokaaltjes. Draai om en laat afkoelen. Je kan deze jam tot twee maanden bewaren op een koele, donkere plaats.

Deel deze pagina:

Deze post heeft 2 reacties

 1. hilde claes

  Dag Kruidenelf,

  Dank je voor je prachtige initiatief.
  Ik lees dat je honing verwarmt. Nu hoorde ik al meermaals dat honing die wordt opgewarmd, van structuur verandert, waardoor het in plaats van gezond, zeer ongezond zou worden. Weet jij hier iets meer van ?

  Hartelijke groet,

  1. Anntje

   Dag Hilde,

   Dankjewel voor je reactie! In honing zitten waardevolle (en gezondheidsbevorderende) enzymes. Die verlies je als je de honing opwarmt. Het is niet zo dat de honing door het opwarmen ongezond wordt. Opgewarmde honing fungeert echter enkel als zoetmiddel, terwijl de rauwe honing echt gezondheidsbevorderend werkt (en onder andere kan helpen bij allergieën). Ik hoop dat je vraag zo voldoende beantwoord werd?

   Warme groet,

   Anntje

Geef een reactie