• Berichtcategorie:Recepten
  • Bericht reacties:0 Reacties
  • Leestijd:4 minuten gelezen

We kunnen het niet meer ontkennen: de herfst is in het land. Terwijl ik vroeger een echt zomermens was, apprecieer ik de laatste jaren ook de koelere seizoenen steeds meer. Ik hou wel van de gezelligheid die gepaard gaat met de herfst. Het is vroeger donker, dus er mag al eens een kaarsje aan. Het is wat frisser, dus we kunnen weer meer van die heerlijke ovengerechten maken die het huis vullen met een zalige geur. En de herfst is ook het seizoen van mijn favoriete fruitsoort: peren! Ze zijn niet alleen heel lekker, maar bezitten naast vezels, vitaminen en mineralen ook een aantal interessante gezondheidseigenschappen volgens de TCG (traditionele Chinese geneeskunde).

Peren hebben volgens dat systeem immers koelende en bevochtigende eigenschappen, waardoor ze yin en vocht in ons lichaam aanvullen. Dat is de Chinese manier om te zeggen dat peren je helpen om overtollige hitte uit je lichaam te verwijderen en uitgedroogde weefsels weer te bevochtigen. Heb je het vaak heel warm of heb je een “uitgedroogd” gevoel (droge keel, mond, ogen, huid of constipatie), dan kunnen peren helpen om de boel wat af te koelen en je weefsels weer wat sappiger te maken.

Peren zijn volgens de TCG ook interessant om maagklachten te verhelpen die veroorzaakt worden door teveel hitte of droogte in het lichaam, denk aan zure oprispingen en maagpijn.

En gestoofde peer met honing is dan weer een gekend huismiddeltje van de Chinese bomma’s om droge hoest en keelpijn aan te pakken.

Peren zijn heerlijk in een crumble, bijvoorbeeld op deze manier:

Wat heb je nodig?

3 à 4 rijpe peren, type Conference of Doyenné

110 g bloem (ik neem gewone tarwebloem, maar je kan ook speltbloem gebruiken)

75 g koude boter

75 g suiker

100 g amandelschilfers

snuifje kaneel en kardemom

Hoe maak je het?

Verwarm de oven voor op 180°.

Schil de peren en snij ze in grove stukken. Doe ze in een ovenschaal.

Neem een kom en doe er de koude boter en de bloem in. Kneed de boter door de bloem met je handen tot alles goed gemengd is.

Roer vervolgens de amandelschilfers, de suiker en de specerijen onder het bloemmengsel met een lepel.

Schik de crumble over de peren en zet in de oven. Controleer na twintig minuten of je crumble klaar is. Afhankelijk van je oven kan dit wat korter of langer duren.

Tip: je kan onder de peren ook bramen, frambozen of blauwe bessen mengen voor wat variatie.

Smakelijk!

Deel deze pagina:

Geef een reactie