• Berichtcategorie:Gezond leven
 • Bericht reacties:4 Reacties
 • Leestijd:4 minuten gelezen

Groene thee is waarschijnlijk het meest gezonde wat je kan drinken“, zegt de Amerikaanse arts Andrew Weil. Over groene thee lees je de laatste tijd dan ook niet anders dan überpositieve berichten. Nu ik zoveel mogelijk probeer om koffie te laten staan, vind ik het leuk om te experimenteren met verschillende groene theesoorten. Van de theebuiltjes die verkocht worden in fancy doosjes voor veel te dure prijzen ben ik al lang afgestapt, maar er zijn verschillende losse theesoorten die ik wel kan smaken.

Voor thee, en zeker voor groene thee geldt: de ene is de andere niet. Er is heel veel verschil in kwaliteit. Als je ooit al groene thee van een echt goeie kwaliteit* hebt gedronken, smaakt een builtje uit supermarkt of natuurwinkel maar povertjes. Maar hoe kan je nu weten of je een goeie kwaliteit thee in je kopje hebt?

Ten eerste kan je afgaan op de kleur: je theeblaadjes moeten een diepgroene kleur hebben, en geen bruine of gele zoals je soms ziet. Zien je theeblaadjes eerder bruin of geel, dan duidt dat op thee die al te lang in het winkelrek heeft gelegen.

Vervolgens is de geur ook een goeie indicatie van kwaliteit: als je wat theeblaadjes in je handpalm neemt, moeten die een fris theeparfum verspreiden. Blaadjes die geen geur afgeven in je handpalm, gaan waarschijnlijk ook in je theekopje een fletse smaak hebben.

Let er tot slot ook op dat je hele theeblaadjes koopt, en niet de vermalen variant ervan die meestal in theebuiltjes gestopt wordt.

Wat veel mensen niet weten over thee is dat het per gram meer cafeïne bevat dan koffie. Bovendien bevat het daarnaast nog enkele andere sterk stimulerende stoffen. Nu voel je dat stimulerende effect bij groene thee niet zo sterk, omdat het nog hoge concentraties van een ander geweldig stofje bevat, L-theanine genoemd, en dat heeft tegelijkertijd een opwekkende én kalmerende werking. “Raar”, zal je zeggen, “hoe kan iets nu tegelijkertijd opwekkend én kalmerend zijn?”. Wel, dat kan. Doe bijvoorbeeld maar eens het volgende: wrijf met je vingertoppen krachtig en masserend over je schedel. Wat voel je? Ontspannend én toch ook stimulerend hé? Om een lang verhaal kort te maken: die L-theanine heeft dus een fantastisch effect op je lijf. Je krijgt er energie van, maar het is een veel stabieler en gelijkmatiger soort energie dan de energie die koffie je geeft én je belandt er achteraf niet van in een dip.

Omdat in onze cultuur groene thee nog maar heel recent populair is geworden, weten wij nog niet wat de Chinezen en Japanners al lang weten: om alle stofjes op de juiste manier van je theeblaadjes in je water te laten overgaan, moet je de thee op een bepaalde manier zetten. De enige echte juiste manier om groene thee te zetten is volgens hen de volgende:

1. Gebruik géén kokend water, maar water dat net onder kooktemperatuur zit (anders wordt je thee te bitter)

2. Giet het hete water over de thee, schud je theepot even en giet dat eerste water weg. Op deze manier decafeïneer je je thee voor een groot deel.

3. Giet dan opnieuw heet water over je theebladeren en laat dit een 10-tal minuten trekken.

Als je je thee op deze manier klaarmaakt, zorg je ervoor dat de stof waarvan je maximaal gebruik wil maken (de L-theanine) helemaal vrijkomt en bewaard wordt. Zo krijg je van deze lekkere drank een duwtje in de rug terwijl het je ook nog eens een goed humeur bezorgt, je onrust wegneemt en je concentratie verhoogt. En dat werkt dus echt!

Daarnaast bevat groene thee nog een aantal andere stoffen (zoals het catechine EGCG, moest je het echt willen weten) die de nieuwsgierigheid van wetenschappers kon wekken. Zij beweren dat deze stoffen kunnen helpen in de preventie tegen bepaalde soorten kankers en hart- en vaatziekten. Ze verhogen ook je immuniteit, verminderen ontstekingen, stimuleren je metabolisme (lees: helpen je afslanken) en zorgen voor soepele gewrichten en sterke botten.

Niet mis hé? Voor mij is groene thee alvast mijn vaste ochtenddrank geworden in de plaats van koffie.

Denk je erover om groene thee een deel te maken van je dagelijks leven of doe je dat al? Deel je bevindingen dan zeker hieronder bij de reacties.

 

 

 

 

 

 

* Voor de Limburgers onder jullie: Medechin in Hasselt heeft volgens mij de beste groene thee die je kan vinden.  (zie: www.medechin.be)

 

Deel deze pagina:

Deze post heeft 4 reacties

 1. lieve

  Hallo Antje,

  groene thee is ook mijn ochtenddrank om gezondheidsredenen. Mij is er gezegd dat de thee niet mag oxideren en daar zoek ik nog meer informatie over. Momenteel mag ik ‘s morgens een thermos thee die in tijdens de voormiddag opdrinkt. Maar ik weet niet of dit helemaal oké is. De informatie over de groene, hele blaadjes is voor mij een nieuw weetje. Dank je wel en laat het kopje thee je smaken.

  Lieve

  1. Anntje

   Dag Lieve,

   Thee die geoxideerd is, is zwarte thee of oolong thee. Groene thee is normaal gezien nooit (sterk) geoxideerd omdat dat proces gestopt wordt bij het drogen van de theeblaadjes.
   Een hele thermos lijkt voor mij persoonlijk veel, maar als jouw lichaam het kan hebben, dan is het helemaal prima hoor. Het is voor iedereen anders.

   Groetjes,

   Anntje

 2. anne aertssen

  Anntje ,

  hier mijn bevindingen aangaande groene thee.
  Ik drink regelmatig s’morgens een halve liter groene losse Sencha thee van het merk Piramide ( dus bio )en voel me daar goed bij.
  Ik vraag me wel af of deze thee afkomstig uit Japan nog te vertrouwen is na de kernramp aldaar.Weet jij daar iets meer over?
  Groene thee is inderdaad goed bij het voorkomen van bepaalde kankers maar is bij sommige kankerbehandelingen niet altijd aangewezen .Inlichtingen kan je hierover vinden op de site van de VLK. Dit wilde ik toch even melden

  groeten

  Anne

  1. Anntje

   Dankjewel voor je aanvulling, Anne!
   Over die thee uit Japan moet ik je helaas het antwoord schuldig blijven. Ik heb er nog geen analyseresultaten van gezien of bestudeerd.

   Groetjes!

Geef een reactie