Laden Workshops

« Alle Workshops

 • Dit event is voorbij.

Miniworkshop Boost je metabolisme – Het principe van omgekeerd diëten

31 januari 2023 om 19:30 tot 20:30

Het nieuwe jaar is begonnen en dat is ook traditioneel de periode waarin veel mensen willen “beginnen” of “stoppen” met iets: beginnen met bewegen, stoppen met roken of alcohol drinken of beginnen met een dieet (voor meer energie, voor een betere spijsvertering of gewoon om gewicht te verliezen). Het probleem met diëten (idem voor detoxkuren of voedselhypes) is dat ze helaas niet werken op lange termijn. Want heel veel van die mensen die nu “beginnen”, beginnen volgend jaar op 2 januari opnieuw omdat het dieet geen zoden aan de dijk bracht: ze voelen zich opnieuw vermoeid, hebben nog altijd last van een opgeblazen buik of zijn nog altijd niet op hun streefgewicht.

Een dieet volgen is immers niet makkelijk wanneer je lichaam voortdurend gestrest is. En die stress komt niet alleen van drukte op het werk of andere zorgen, maar vaak ook van een ontregeld eetpatroon. Probeer je in die toestand toch een dieet te volgen, dan wordt dat meestal een heel onaangename ervaring. Afvallen en gezond worden zijn immers geen synoniemen en laat het nu een feit zijn dat je alleen maar duurzaam resultaat kan boeken wanneer je de focus legt op gezond(er) worden.

Enter het principe van het metabolisme, dat bondig gezegd instaat voor de energieproductie in je lichaam. Slank worden en blijven is echter maar één van de leuke bijkomstigheden van een goed draaiend metabolisme. In de eerste plaats is een goed metabolisme immers een sterk bepalende factor voor een goede gezondheid en alle kenmerken daarvan die zich uiten als volgt:

 • veel energie.
 • een uitstekende spijsvertering.
 • een rustig en stabiel gemoed en goede stressbestendigheid.
 • een verkwikkende slaap.
 • een normale menstruatie of menopauze zonder al te uitgesproken klachten.
 • en tot slot – als bijkomstigheid – een moeiteloos gezond gewicht.

Wat veel mensen niet weten is dat ze door bepaalde voedings- en levensstijlkeuzes hun metabolisme net tégen werken. En uiteraard is het dan niet te verwonderen dat wat je ook doet, uiteindelijk niets lijkt te helpen. Het kan dan ook heel ontmoedigend zijn, wanneer je keer op keer initieel wel wat verbetering opmerkt, maar na een tijdje merkt dat je kwaaltjes – de zere buik, de vermoeidheid, de kilo’s – gewoon terug keren. Logisch wanneer je weet dat het gros van die diëten of gezondheidssystemen voorbijgaan aan het belang van een goed functionerend metabolisme.

Tijd investeren in het herstellen en/of behouden van een goed metabolisme, is daarom ook een heel goed idee wanneer je duurzaam resultaat wil bereiken. Nu kan dat wel wat tijd vragen als je een lange geschiedenis van diëten achter de rug hebt of als je relatie met voeding verstoord is door het veelvuldig volgen van allerlei voedingshypes. Omgekeerd diëten is dan zowat de enige remedie die je duurzaam van je klachten kan verlossen. Vaak focussen we ons teveel op details en verliezen we het grote geheel uit het oog: je lichaam in de eerste plaats voldoende energie (calorieën) geven om die ingenieuze machine vlot draaiende te houden. Als je maanden – of erger nog – jarenlang je lichaam niet voldoende brandstof gaf, is het een logisch en natuurlijk gevolg dat je lichaam efficiënter met de beschikbare energie gaat omspringen. Het woord “efficiënt” is in dit geval echter geen positief gegeven, want het wil zeggen dat je lichaam je metabolisme op een steeds lager pitje laat draaien om toch maar met de beperkte energie toe te komen.

In deze korte maar krachtige cursus geef ik je een stappenplan met de focus op goede eetgewoonten die je metabolisme stap voor stap helpen herstellen.

Je leert:

 • Wat de gevolgen zijn van een voortdurend energietekort (door onregelmatig eten of diëten) voor je metabolisme en je gezondheid.
 • Hoe je jouw eigen caloriebehoefte berekent.
 • Hoe je het principe van omgekeerd diëten toepast om je metabolisme te herstellen, zodat je geen honger moet lijden wanneer je wil afvallen én zodat je metabolisme zich kan herstellen omdat je lichaam voldoende energie krijgt.

Om baat te hebben bij deze cursus is het belangrijk dat je bereid bent om een aantal dagen voor de cursus bij te houden wat je eet in een voedingsdagboek (app). De instructies krijg je na je inschrijving doorgestuurd.

Deze cursus is afgebakend tot het principe van het omgekeerd diëten, de eerste stap in het herstellen van je metabolisme.

Voor wie is deze cursus bestemd?

 • Je eet gezond, maar je kampt toch nog met metabolismegerelateerde klachten als slechte spijsvertering, hormonale klachten, slaap- en energieproblemen en/of problemen met je gewicht (zowel onder- als overgewicht).
 • Je hebt het gevoel dat je absoluut niet te veel eet, en toch raak je maar niet op je streefgewicht of omgekeerd: je hebt het gevoel dat je voldoende eet, maar je blijft kampen met ondergewicht.

Wanneer? Dinsdag 31 januari 2023 van 19u30 tot ongeveer 20u30. (De cursus kan altijd een beetje uitlopen)

Waar? Online via Zoom – Je krijgt een link toegestuurd op 19 januari in de voormiddag.

Prijs? 27,50 euro. Je ontvangt de opname van de cursus nadien en je kan ze tot twee weken na deze datum herbekijken.

Inschrijven? Stuur een mail naar anntje@kruidigleven.be

Algemene voorwaarden:
Na bevestiging van je inschrijving krijg je de betalingsmodaliteiten. Je inschrijving is pas definitief na ontvangst van het inschrijvingsgeld. De link naar de cursus ontvang je op de dag van de cursus zelf. Aangezien ik heel veel zorg en tijd besteed aan het uitwerken van de cursussen, is een inschrijving geldig voor 1 persoon en kan de cursus en bijbehorend cursusmateriaal niet gedeeld worden met anderen.
Heb je ingeschreven en kan je uiteindelijk toch niet deelnemen op de datum van de cursus? Dan is het goed om te weten dat je sowieso een opname van de cursus ontvangt. (De beschikbaarheid kan dan eventueel worden verlengd). Lesgeld van online cursussen wordt niet terugbetaald.

Over “Boost je metabolisme”:

“Dit boek had ik moeten lezen toen ik 15 was! Dan was ik nooit gestart met wat voor dieet ook. Vooral de onderbouwing zodat je ook snapt wat het effect is van voeding en vooral van diëten op je lichaam spreekt mij zeer aan!”

“Wat een inzichten heb ik gekregen! Het lichaam is een fantastische machine en Anntje legt haarfijn uit hoe het werkt in begrijpbare taal. Er bestaat geen quick fix voor je gezondheid, enkel gezonde voeding!”

“Op 1,5 dag volledig uitgelezen. Heb al vele diëten geprobeerd zonder succes. Na het lezen van het boek besef ik waarom het me niet lukt ook al doe in mijn best. Een echte eye – opener !
Absoluut geen dieetboek ! Wel een duidelijk en overzichtelijk boek met veel informatie en goede raad om zo gezond mogelijk te leren eten. En vooral te BEGRIJPEN waarom je bepaalde dingen beter wel of niet kunt eten. Dit komt ons lichaam, onze gezondheid en gewicht alleen maar ten goede.”

Deel deze pagina:

Gegevens

Datum:
31 januari 2023
Tijd:
19:30 tot 20:30