Laden Workshops

« Alle Workshops

Boost je metabolisme – acht weken traject

28 oktober om 10:00 tot 12:00

Herken je jezelf in het volgende?

 • Je voelt je futloos en vermoeid.
 • Je hebt voortdurend last van een opgeblazen buik of andere spijsverteringsklachten, waaronder constipatie en/of diarree.
 • Je hebt last van ‘suikerverslaving’ en cravings. 
 • Je bent in de war over voeding.
 • Je hebt al meerdere voedingstrends uitgeprobeerd, maar je vond er geen blijvende oplossing in.
 • Je bent het beu om voortdurend gestrest te zijn over voedingsregels en wil je terug vrij voelen in je voedselkeuzes.
 • Je wil diepgaand inzicht verwerven op het gebied van voeding zodat je niet meer afhankelijk bent van anderen die jou zeggen wat je al dan niet zou moeten eten.
 • Je vindt genieten van voeding belangrijk.

Het meeste van wat je leest over voeding in de media is fout.

We zijn zo geobsedeerd door zuivelvrij, suikervrij, glutenvrij, koolhydraatarm, vegan, keto en vasten dat we het moeten bekopen met allerlei vervelende symptomen. We vergeten dat voeding in de eerste plaats dient om ons volwassen lichaam van de energie en voedingsstoffen te voorzien die het nodig heeft om optimaal te functioneren.

Dat doe je dus niet door steeds meer voedingsmiddelen uit je lijstje te schrappen of door te vasten. Voedingstrends en diëten zijn gedoemd om te mislukken en bovendien krijg je er extra stress van. Daarnaast is het gros van de onderzoeken naar dat soort populaire diëten gebaseerd op mannen, terwijl ons vrouwenlichaam andere, specifieke behoeften heeft.

Een voorbeeld: van de 71 onderzoeken naar intermittent fasting in de de studiedatabase van Harvard, zijn er slechts 13 waar ook vrouwen aan deelnamen! De meeste van die onderzoeken lopen ook over een korte termijn, bijvoorbeeld drie tot zes maanden. Wat er daarna met je lichaam gebeurt, daar hebben we het gissen naar. 

Het resultaat van diëten en voedingshypes? Een vertraagd metabolisme

Heb je een geschiedenis van voedingshypes en/of diëten achter de rug of was je excessief bezig met gezonde voeding, dan hebben die eetgewoonten je vaak ook met een vertraagd metabolisme opgezadeld. Hierdoor kan het zijn dat je plots aankomt of moeite hebt met op gewicht blijven. Maar dat is eigenlijk maar bijzaak. Het lastige is dat het vertraagde metabolisme nu ook voor nieuwe symptomen kan zorgen, waaronder:

 • een voortdurend opgezwollen buik en andere spijsverteringsklachten.
 • vermoeidheid.
 • problemen met in- en (vooral) doorslapen.
 • moodswings en hormonale problemen.
 • huid en haarproblemen.

En dat is zonde, omdat je metabolisme goed draaiende houden eigenlijk heel simpel is.

Je kan niet van je symptomen afraken zolang je geen aandacht aan je metabolisme schenkt

Vergelijk je lichaam met een bankrekening. Van je rekening kan je niet voortdurend geld blijven afhalen zonder dat je voldoende inkomen hebt. Doe je dat toch, dan ga je in het rood. Voor je lichaam geldt net hetzelfde. Verbruik je voortdurend meer energie (door werken, sporten, nadenken, hobby’s, zorg voor de kinderen, stress, onbewust te weinig eten of verkeerde dingen eten, …) dan dat er binnenkomt (via goeie én voldoende voeding, ontspanning en slaap), dan gaat ook je lichaam in het rood. Je metabolisme schakelt dan over naar een lager pitje waardoor alle processen in je lichaam wat trager gaan verlopen. Alle systemen krijgen nu minder energie. Dat is wanneer de klachten (opgeblazen buik, vermoeidheid, hormonale problemen, … ) ontstaan.

Boost je metabolisme – het traject

In het Boost je metabolisme traject leer je hoe je je metabolisme weer aan het draaien krijgt. In acht weken ga je praktisch aan de slag met een aantal makkelijke principes die je helpen om voeding in te zetten op een manier waarmee je je lichaam optimaal ondersteunt in zijn energieproductie. 

Het resultaat van die optimale energieproductie is niet alleen een gezonder gewicht, maar vooral een vermindering en uiteindelijk het verdwijnen van metabolismegerelateerde klachten, in het bijzonder spijsverteringsklachten en vermoeidheid. Het leuke is dat je geen gekke voedingsregels meer hoeft te volgen en je op termijn eindelijk duurzaam van je klachten verlost raakt.

Boost je metabolisme bestaat uit vier praktische trainingen (om de veertien dagen) en vier Q&A sessies (telkens in de week tussen de trainingen) waarin ik jou door het hele proces gids en begeleid. De Q&A sessies tussenin zijn bedoeld om je tussen de trainingen in te helpen met de vragen die onvermijdelijk opduiken wanneer je wat je leerde in de sessies begint te implementeren.

Alle trainingen en Q&A’s zijn online telkens op vrijdagvoormiddag. Alle sessies worden opgenomen en kunnen op een later tijdstip herbekeken worden, vragen kunnen ingestuurd worden. De trainingen duren telkens anderhalf tot twee uur, Q&A’s duren telkens een uur.

Een aantal dagen voor elke sessie krijg je hand-outs doorgestuurd die je best even doorneemt voor de training zelf. Na elke training krijg je praktische tips aangereikt (actiepunten) waarmee je gedurende die week aan de slag kan.

De bedoeling is dat je nadien helemaal zelf weet welke voeding je goed doet en welke niet, zodat je niet afhankelijk bent of blijft van guru’s, diëtistes of voorgeschreven eetplannen, maar gewoon zelf kan voelen wat je lichaam nodig heeft.

Voorbereiding op de start van de cursus

Wanneer je mee wil doen, dien je eerst een bevraging in te vullen (zo krijg ik een beeld van je klachten) en een week alles wat je eet en drinkt bij te houden in een voedingsdagboek (specifieke richtlijnen volgen wanneer je inschrijft).

Overzicht van het traject

Training 1

 • Hoe is het met je metabolisme gesteld? Evaluatie van de staat van jouw metabolisme op dit moment.
 • Belangrijk basisprincipes voor het herstellen van je metabolisme:
  • 1. Waarom is een stabiele bloedsuiker zo belangrijk voor je metabolisme en hoe houd je hem nu precies stabiel?
  • 2. Hoe pas je voedselfrequentie toe en schakel je stap voor stap over naar een metabolisme stimulerend voedingspatroon?
 • De rol van stresshormonen bij een inadequaat metabolisme.
 • Portiegrootte en het effect op je metabolisme.
 • Hoe gebruik je voedsel als “supplement” voor vitaminen en mineralen.

In deze eerste training leer je hoe je kan starten met het inzetten van voeding op een strategische manier, zodat je in jouw persoonlijke energiebehoefte voorziet en je lichaam optimaal ondersteunt. Elke voedingsaanbeveling die je krijgt, heeft maar één doel: je lichaam op de meest efficiënte wijze voorzien van de beste voedingsstoffen zodat het zoveel mogelijk energie kan aanmaken (het uiteindelijke doel van een goed metabolisme). 

Training 2

In deze sessie leer je hoe je weer connecteert met je eigen lichaam en hoe je voeding verder optimaliseert naar jou noden. Je leert meer over:

 • Zelfobservatie: hoe maak je weer connectie met je eigen lichaam (zodat je niet gedachteloos gaat eten en zodat je kan voelen wat een bepaald voedingsmiddel met jou doet).
 • De verschillende macronutriënten (koolhydraten, eiwitten en vetten), waarom we ze alle drie nodig hebben voor een gezond lichaam en hoe je ze verdeelt over je maaltijd.
 • Drie types vetten: welke zijn de goeie? Welke vermijd je beter? Hoe vetten al dan niet bijdragen tot gewichtstoename. Wat is cholesterol en waarom heb je het nodig?
 • Goeie en minder goeie bronnen van koolhydraten. De relatie tussen koolhydraten en een gezond metabolisme. De invloed van koolhydraten op je gewicht en spijsvertering.
 • Hoeveel eiwitten heb je nodig voor een goed functionerend metabolisme? Soorten eiwitten en het effect op je metabolisme
 • Zonder krachtige spijsvertering geen gezond metabolisme (en omgekeerd): de sleutel tot een gezonde spijsvertering. Waar loopt het vaak fout met de spijsvertering en hoe krijg je het weer goed?

Training 3

 • Vervolg training 2.
 • Voedingsdagboek en ratio van macronutriënten. Om symptomen het hoofd te bieden en je lichaam weer weerbaar en energiek te maken, is het onontbeerlijk om de verhouding tussen koolhydraten, eiwitten en vetten te kennen waarop jouw lichaam het beste draait. Je leert ze berekenen zodat je niet meer afhankelijk hoeft te zijn van experts om dat voor jou te doen.

Training 4

 • Zin en onzin van supplementen. Supplementen zijn vaak heel duur en veel van die supplementen doen meer kwaad dan goed. Het is dus zaak om te weten hoe je er voor zorgt om zoveel mogelijk vitaminen en mineralen binnen te krijgen zónder je toevlucht te moeten zoeken tot elfendertig verschillende potjes.
 • Hoe langer je strenge eetregels hebt gevolgd en je lichaam waardevolle voeding hebt ontzegd, hoe minder weerbaar je lichaam vaak geworden is. Dat kan zich uiten in zwakke bijnieren (zogenaamde “bijnieruitputting”, een controversiële term, maar ik gebruik hem omdat veel mensen dan snappen waar ik het over heb), vermoeidheid, futloosheid en een lichaam dat overreageert op de minste prikkel, of die nu uit voeding of de omgeving komt. Je leert hoe je je bijnieren kalmeert (met voeding, kruiden en levensstijltechnieken) en hoe je weer voeling met je lichaam krijgt. Je leert hoe je gewoonten aankweekt die ervoor zorgen dat je zenuwstelsel opnieuw in balans komt, zodat je niet meer het gevoel hebt dat je jezelf constant voorbij holt. Dat heeft een indirect, maar groot positief effect op je metabolisme en op de klachten die door een traag metabolisme worden uitgelokt. In dit stuk bekijken we ook een aantal kruiden die een positief effect op je metabolisme hebben.

Na deze 8 weken:

 • Kan je met zelfvertrouwen voedingsmiddelen uitkiezen die jou energie geven en die je weer in balans brengen. 
 • Weet je zonder uitrekenen of een beroep te hoeven doen op een app moeiteloos de juiste verhoudingen van macro’s uit te kiezen die jouw metabolisme stimuleren.
 • Heb je opnieuw energie voor de dingen die voor jou belangrijk zijn.
 • Voel je je niet alleen fysiek, maar ook mentaal beter.
 • Weet je welke eetgewoontes ertoe bijdragen dat je rustiger en minder gestresseerd de dag doorkomt.
 • Heb je ontdekt wat de oorzaak is van jouw klachten en weet je hoe je de patronen die je klachten veroorzaakten doorbreekt.
 • Ben je eindelijk verlost uit de greep van al die voedingsregeltjes en voedingshypes die je leven alleen maar ingewikkelder maken en aan de basis niets oplossen.

Waarom kiezen voor een traject als Boost je metabolisme in plaats van losse sessies?

Het volgen van een traject is vooral heel waardevol omdat het tijd kost om gewoontes te veranderen. Psychologen hebben vastgesteld dat een verandering in levensstijl pas na zes weken verankerd wordt in je hersenen. Dat wil dus zeggen dat wanneer je zes weken een verandering volhoudt, je ze waarschijnlijk ook zal blijven volhouden. Wij doen er nog twee extra weken bij om ervoor te zorgen dat de resultaten die je behaalt echt bestendigd worden. Bovendien is kiezen voor een traject ook veel voordeliger dan het volgen van losse sessies.

Wanneer starten we?

We gaan van start op vrijdag 28 oktober 2022 om 10 uur met de eerste training. Alle sessies verlopen online. Je hoeft je dus niet te verplaatsen. Sessies worden ook opgenomen. Mocht het tijdstip niet passen, dan kunnen we met de groep altijd een meer passend moment voor iedereen zoeken.

Wat is de prijs van Boost je metabolisme?

Voor de vier trainingen, de vier antwoordsessies, alle hand-outs en de bespreking van je persoonlijke voedingsdagboek betaal je 649 euro (incl. BTW). Dit komt neer op 54 euro per uur wanneer je alleen de sessie-uren zou tellen, minder dan wat je betaalt bij een kappersbezoek dus. Uiteraard steek ik er zelf achter de schermen veel meer uren in dan alleen de sessie-uren.

Je kan ook opteren voor twee maandelijkse betalingen van 349 euro.

Je blijft onbeperkt toegang houden tot alle sessies.

Interesse?

Stuur een mail én je motivatie naar anntje@kruidigleven.be

Ik bekijk dan of ik je aan de hand van dit traject al dan niet kan verder helpen.

Mijn visie op maaltijdplannen

Als je ooit bij een diëtiste bent geweest, dan heb je waarschijnlijk al kant-en-klare maaltijdplanningen gebruikt. Deze maaltijdplanningen waren waarschijnlijk op jouw specifieke noden aangepast en je volgde ze voor een tijdje. Eens je maaltijdplanningen stopten en je niet meer naar de diëtiste ging, was je nog geen stap verder. Je had immers niets bijgeleerd over macronutriënten, micronutriënten en de effecten van voeding in het algemeen, laat staan dat je leerde hoeveel van elk je precies nodig had. Het probleem met zo’n maaltijdplanningen is dat ze misschien wel handig zijn in het begin om je weg wat te vinden in een nieuwe manier van eten, maar eens zo’n planning afgelopen is, zit je met je handen in je haar. Maaltijdplanningen maken je afhankelijk van diegene die die planningen maakt, en dat is allesbehalve de bedoeling. Bovendien verandert de voedingsbehoefte van je lichaam ook naarmate je lichaamssamenstelling verandert en/of je gewicht verliest. Je zou dan bijna elke maand opnieuw moeten langsgaan bij zo iemand die voor jou een maaltijdplanning kan maken en dat je hele leven lang. Nee, geen goed idee.

De enige manier om blijvend resultaat te bereiken, is dat je leert hoe voeding werkt. Eens je het snapt, snap je het voor altijd, weet je welke voeding voor jou specifiek werkt (en niet werkt) en ben je bevrijd van dieetguru’s die jou de eenheidsworst aanbieden die misschien wel voor hen werkt, maar daarom niet voor jou. Hoewel de richtlijnen voor iedereen min of meer gelijk zijn, reageert ieder lichaam verschillend op voeding en daarom is het belangrijk om te testen en te wikken en wegen (niet letterlijk) wat jouw voedingsmatch is en wat jouw ideale macronutriënten samenstelling is. Om dat proces makkelijker te maken, zal ik aanvankelijk uiteraard wel voorbeelden geven van wat voedzame maaltijden zijn en hoe macroverhoudingen er kunnen uitzien.

Voor wie is dit traject niet geschikt?

Je zal je gading niet in dit traject vinden als je geen ruime blik hebt op voeding en/of voedingsgroepen wil uitsluiten.

Kan je geen tijd vrijmaken voor het bijhouden van een voedingsdagboek, dan is dit traject ook niet geschikt voor jou.

Meer info?

Mail naar anntje@kruidigleven.be

 

 

 

 

 

Deel deze pagina:

Gegevens

Datum:
28 oktober
Tijd:
10:00 tot 12:00

Geef een antwoord