Laden Workshops

« Alle Workshops

Boost je metabolisme – acht weken traject

1 maart om 10:00 tot 12:00

Herken je jezelf in de volgende klachten?

 • Je voelt je uitgeblust en vermoeid en je verlangt zo naar meer energie in je leven.
 • Je hebt voortdurend last van een opgeblazen buik of andere spijsverteringsklachten.
 • Je hebt hormonale issues.
 • Je hebt last van ‘suikerverslaving’ en cravings. 
 • Je bent in de war over voeding.
 • Je hebt al meerdere voedingstrends uitgeprobeerd, maar je vond er geen blijvende oplossing in en je ziet door de bomen het bos niet meer omdat elke expert een andere expert tegenspreekt.
 • Je bent het beu om voortdurend gestrest te zijn over voedingsregels en wil je terug vrij voelen in je voedselkeuzes.
 • Je wil diepgaand inzicht verwerven op het gebied van voeding zodat je niet meer afhankelijk bent van anderen die jou zeggen wat je al dan niet zou moeten eten.
 • Je vindt genieten van voeding belangrijk.

Het meeste van wat je leest over hoe je gezonde voeding kan inzetten om van je klachten af te komen is fout.

We zijn zo geobsedeerd door zuivelvrij, suikervrij, glutenvrij, koolhydraatarm, vegan, keto en vasten dat we het moeten bekopen met allerlei vervelende symptomen. We vergeten dat voeding in de eerste plaats dient om ons volwassen lichaam van de energie en voedingsstoffen te voorzien die het nodig heeft om optimaal te functioneren.

Dat doe je dus niet door steeds meer voedingsmiddelen uit je lijstje te schrappen of door te vasten. Als je weet dat het gros van de vrouwen (ja, ook als je overgewicht hebt) vaker te weinig eten, dan te veel, dan weet je ook dat nog méér beknibbelen op voeding geen goeie oplossing kan zijn. Voedingstrends en diëten zijn gedoemd om te mislukken en bovendien krijg je er extra stress van. Daarnaast is het gros van de onderzoeken naar dat soort populaire diëten gebaseerd op mannen, terwijl ons vrouwenlichaam andere, specifieke behoeften heeft.

Een voorbeeld: van de 71 onderzoeken naar intermittent fasting in de de studiedatabase van Harvard, zijn er slechts 13 waar ook vrouwen aan deelnamen! De meeste van die onderzoeken lopen ook over een korte termijn, bijvoorbeeld drie tot zes maanden. Wat er daarna met je lichaam gebeurt, daar hebben we het gissen naar. 

Het resultaat van teveel voedingsregeltjes? Een vertraagd metabolisme

Heb je een geschiedenis van voedingshypes en/of diëten achter de rug of was je excessief bezig met gezonde voeding, dan hebben die eetgewoonten je vaak ook met een vertraagd metabolisme opgezadeld. Hierdoor kan het zijn dat je plots aankomt of moeite hebt met op gewicht blijven. Maar dat is eigenlijk maar bijzaak. Het lastige is dat het vertraagde metabolisme nu ook voor nieuwe symptomen kan zorgen, waaronder:

 • voortdurende vermoeidheid, het gevoel hebben nooit uitgeslapen te zijn.
 • een opgezwollen buik en andere spijsverteringsklachten.
 • problemen met in- en (vooral) doorslapen.
 • moodswings en hormonale problemen.
 • huid en haarproblemen.

En dat is zonde, omdat je metabolisme goed draaiende houden eigenlijk heel simpel is.

Je kan niet van zulke vage symptomen afraken zolang je geen aandacht aan je metabolisme schenkt

Vergelijk je lichaam met een bankrekening. Van je rekening kan je niet voortdurend geld blijven afhalen zonder dat je voldoende inkomen hebt. Doe je dat toch, dan ga je in het rood. Voor je lichaam geldt net hetzelfde. Verbruik je voortdurend meer energie (door werken, sporten, nadenken, hobby’s, zorg voor de kinderen, stress, onbewust te weinig eten of verkeerde dingen eten, …) dan dat er binnenkomt (via goeie én voldoende voeding, ontspanning en slaap), dan gaat ook je lichaam in het rood. Je metabolisme schakelt dan over naar een lager pitje waardoor alle processen in je lichaam wat trager gaan verlopen. Alle systemen krijgen nu minder energie. Dat is wanneer de klachten (opgeblazen buik, vermoeidheid, hormonale problemen, … ) ontstaan.

Boost je metabolisme – het traject

In het Boost je metabolisme traject leer je hoe je je metabolisme weer vlot aan het draaien krijgt, zodat al die vage symptomen die je hebt voor eens en voor altijd kunnen verdwijnen. In acht weken ga je praktisch aan de slag met een aantal makkelijke principes die je helpen om voeding in te zetten op een manier waarmee je je lichaam optimaal ondersteunt in zijn energieproductie. 

Het resultaat van die optimale energieproductie is niet alleen een gezonder gewicht, maar vooral een vermindering en uiteindelijk het verdwijnen van metabolismegerelateerde klachten, in het bijzonder hormonale klachten en vermoeidheid. Het leuke is dat je geen gekke voedingsregels meer hoeft te volgen en je op termijn eindelijk duurzaam van je klachten verlost raakt.

Boost je metabolisme bestaat uit vier praktische trainingen (om de veertien dagen) en vier Q&A sessies (telkens in de week tussen de trainingen) waarin ik jou door het hele proces gids en begeleid. De Q&A sessies tussenin zijn bedoeld om je tussen de trainingen in te helpen met de vragen die onvermijdelijk opduiken wanneer je wat je leerde in de sessies begint te implementeren.

Alle trainingen en Q&A’s zijn online telkens op vrijdagvoormiddag. Alle sessies worden opgenomen en kunnen op een later tijdstip herbekeken worden, vragen kunnen ingestuurd worden. De trainingen duren telkens anderhalf tot twee uur, Q&A’s duren telkens een uur.

Een aantal dagen voor elke sessie krijg je hand-outs doorgestuurd die je best even doorneemt voor de training zelf. Na elke training krijg je praktische tips aangereikt (actiepunten) waarmee je gedurende die week aan de slag kan.

De bedoeling is dat je nadien helemaal zelf weet welke voeding je goed doet en welke niet, zodat je niet afhankelijk bent of blijft van guru’s, diëtistes of voorgeschreven eetplannen, maar gewoon zelf kan voelen wat je lichaam nodig heeft.

Voorbereiding op de start van de cursus

Wanneer je mee wil doen, dien je eerst een bevraging in te vullen (zo krijg ik een beeld van je klachten) en een week alles wat je eet en drinkt bij te houden in een voedingsdagboek (specifieke richtlijnen volgen wanneer je inschrijft).

Overzicht van het traject

Training 1: Waar komen die vage klachten vandaan?

 • De link tussen het ontstaan van vage klachten en je metabolisme.
 • Belangrijk basisprincipes voor het herstellen van je metabolisme.
 • De rol van stresshormonen bij een inadequaat metabolisme.
 • Hoe gebruik je voedsel als “supplement” voor vitaminen en mineralen.
 • Welke kruiden kan je in een eerste instantie gebruiken om je metabolisme weer aan de praat te krijgen.

In deze eerste training leer je hoe je kan starten met het inzetten van voeding op een strategische manier, zodat je lichaam voldoende energie heeft om ALLE nodige processen in je lichaam goed te laten verlopen. Wanneer je lichaam te weinig energie (lees: calorieën) binnenkrijgt, dan kunnen belangrijke processen zoals de productie van spijsverteringsenzymen en hormonen, energieproductie en slaapkwaliteit in het gedrang komen. 

Elke voedingsaanbeveling die je krijgt, heeft maar één doel: je lichaam op de meest efficiënte wijze voorzien van de beste voedingsstoffen zodat het zoveel mogelijk energie kan aanmaken (en zodat je je vage klachten bij de wortel aanpakt). 

Na deze training kan je de eerste stappen zetten om je metabolisme weer aan het draaien te krijgen.

Training 2: Vage klachten zijn noodsignalen van je lichaam.

In deze sessie leer je hoe je weer voeling krijgt met je eigen lichaam en hoe je voeding verder optimaliseert naar jou noden. Je leert meer over:

 • Zelfobservatie: hoe maak je weer connectie met je lichaam zodat je niet gedachteloos gaat eten en zodat je kan voelen wat een bepaald voedingsmiddel met jou doet.
 • Het belang van de verschillende macronutriënten (koolhydraten, eiwitten en vetten) in je voeding, waarom je ze alle drie nodig hebt voor een gezond lichaam en hoe je ze verdeelt over je maaltijd.
 • Drie types vetten: welke zijn de goeie? Welke vermijd je beter? Hoe vetten al dan niet bijdragen tot gewichtstoename.
 • Goeie en minder goeie bronnen van koolhydraten. De relatie tussen koolhydraten en een gezond metabolisme. De invloed van koolhydraten op je gewicht en spijsvertering.
 • Hoeveel eiwitten heb je nodig voor een goed functionerend metabolisme? Soorten eiwitten en het effect op je metabolisme

Training 3: Voedingsdagboek – inzicht in de behoeften van jouw unieke lichaam.

 • Vervolg training 2.
 • Voedingsdagboek en ratio van macronutriënten. Om symptomen het hoofd te bieden en je lichaam weer weerbaar en energiek te maken, is het onontbeerlijk om de verhouding tussen koolhydraten, eiwitten en vetten te kennen waarop jouw lichaam het beste draait. Je leert ze berekenen zodat je niet meer afhankelijk hoeft te zijn van experts om dat voor jou te doen.

Training 4: De zin en onzin van supplementen in jouw zoektocht naar het oplossen van vage klachten.

 • Supplementen zijn vaak heel duur en veel van die supplementen doen meer kwaad dan goed. Het is dus zaak om te weten hoe je er voor zorgt om zoveel mogelijk vitaminen en mineralen binnen te krijgen zónder je toevlucht te moeten zoeken tot elfendertig verschillende potjes.
 • Hoe langer je strenge eetregels hebt gevolgd en je lichaam waardevolle voeding hebt ontzegd, hoe minder weerbaar je lichaam vaak geworden is. Dat kan zich uiten in zwakke bijnieren (zogenaamde “bijnieruitputting”, een controversiële term, maar ik gebruik hem omdat veel mensen dan snappen waar ik het over heb), vermoeidheid, futloosheid en een lichaam dat overreageert op de minste prikkel, of die nu uit voeding of de omgeving komt. Je leert hoe je je bijnieren kalmeert met voeding, kruiden en levensstijltechnieken. Je leert hoe je gewoonten aankweekt die ervoor zorgen dat je zenuwstelsel opnieuw in balans komt, zodat je niet meer het gevoel hebt dat je jezelf constant voorbij holt. Dat heeft een indirect, maar groot positief effect op je metabolisme en op de klachten die door een traag metabolisme worden uitgelokt. In dit stuk bekijken we ook een aantal kruiden die een bijkomend positief effect op je metabolisme hebben en die de afgifte van cortisol helpen reguleren.

Na deze 8 weken:

 • Heb je opnieuw energie voor de dingen die voor jou belangrijk zijn.
 • Ervaar je een duidelijke vermindering van je klachten.
 • Voel je je niet alleen fysiek, maar ook mentaal beter.
 • Heb je ontdekt wat de oorzaak is van jouw klachten en weet je hoe je de patronen die je klachten veroorzaakten doorbreekt.
 • Weet je welke eetgewoontes ertoe bijdragen dat je lichaam optimaal functioneert en je dus geen klachten hoeft te hebben.
 • Ben je eindelijk verlost uit de greep van al die voedingsregeltjes en voedingshypes die je leven alleen maar ingewikkelder maken en aan de basis niets oplossen.
 • Kan je met zelfvertrouwen voedingsmiddelen uitkiezen die jou energie geven en die je lichaam weer in balans brengen. 
 • Weet je zonder uitrekenen of een beroep te hoeven doen op een app moeiteloos de juiste verhoudingen van macro’s uit te kiezen die jouw lichaam optimaal laten werken.

Waarom kiezen voor een traject als Boost je metabolisme in plaats van losse sessies?

Het volgen van een traject is heel waardevol omdat het tijd kost om gewoontes te veranderen. Psychologen hebben vastgesteld dat een verandering in levensstijl pas na zes weken verankerd wordt in je hersenen. Dat wil dus zeggen dat wanneer je zes weken een verandering volhoudt, je ze waarschijnlijk ook zal blijven volhouden. Wij doen er nog twee extra weken bij om ervoor te zorgen dat de resultaten die je behaalt echt bestendigd worden. Bovendien is kiezen voor een traject ook veel voordeliger dan het volgen van losse sessies.

Wanneer starten we?

We starten begin maart met de eerste training. De exacte datum is afhankelijk van de groep. We bepalen de data zoveel mogelijk aan de hand van de agenda van de deelnemers. Alle sessies verlopen online. Je hoeft je dus niet te verplaatsen. Sessies worden ook opgenomen.

Wat is de prijs van Boost je metabolisme?

Voor de vier trainingen, de vier antwoordsessies, alle hand-outs en de bespreking van je persoonlijke voedingsdagboek betaal je 649 euro (incl. BTW). Dit komt neer op 54 euro per uur wanneer je alleen de sessie-uren zou tellen, minder dan wat je betaalt bij een kappersbezoek dus. Uiteraard steek ik er zelf achter de schermen veel meer uren in dan alleen de sessie-uren.

Je kan ook opteren voor twee maandelijkse betalingen van 349 euro.

Mijn visie op maaltijdplannen

Als je ooit bij een diëtiste bent geweest, dan heb je waarschijnlijk al kant-en-klare maaltijdplanningen gebruikt. Deze maaltijdplanningen waren waarschijnlijk op jouw specifieke noden aangepast en je volgde ze voor een tijdje. Eens je maaltijdplanningen stopten en je niet meer naar de diëtiste ging, was je nog geen stap verder. Je had immers niets bijgeleerd over macronutriënten, micronutriënten en de effecten van voeding in het algemeen, laat staan dat je leerde hoeveel van elk je precies nodig had. Het probleem met zo’n maaltijdplanningen is dat ze misschien wel handig zijn in het begin om je weg wat te vinden in een nieuwe manier van eten, maar eens zo’n planning afgelopen is, zit je met je handen in je haar. Maaltijdplanningen maken je afhankelijk van diegene die die planningen maakt, en dat is allesbehalve de bedoeling. Bovendien verandert de voedingsbehoefte van je lichaam ook naarmate je lichaamssamenstelling verandert en/of je gewicht verliest. Je zou dan bijna elke maand opnieuw moeten langsgaan bij zo iemand die voor jou een maaltijdplanning kan maken en dat je hele leven lang. Nee, geen goed idee.

Dat is de reden waarom ik niet met standaard maaltijdplannen werk (want laat ons eerlijk zijn, diëtistes baseren zich op een aantal standaard plannen en tweaken die al dan niet lichtjes naar jouw caloriebehoefte). Ik leer jou hoe voeding werkt, zodat jij je eigen maaltijdplannen kan maken met de voeding die JIJ lekker vindt en waarin ook pasta of een ijsje een plaats kunnen hebben. Eens je het snapt, snap je het voor altijd, weet je welke voeding voor jou specifiek werkt (en niet werkt) en ben je bevrijd van dieetguru’s die jou de eenheidsworst aanbieden die misschien wel voor hen werkt, maar daarom niet voor jou. Hoewel de richtlijnen voor iedereen min of meer gelijk zijn, reageert ieder lichaam verschillend op voeding en daarom is het belangrijk om te testen en te wikken en wegen (niet letterlijk) wat jouw voedingsmatch is en wat jouw ideale macronutriënten samenstelling is.

Krijg je dan helemaal geen voorbeelden?

Uiteraard heb je in het begin een richtlijn nodig. Je krijgt dus wel voorbeelden van wat voedzame maaltijden zijn en hoe macroverhoudingen er kunnen uitzien.

Voor wie is dit traject niet geschikt?

Je zal je gading niet in dit traject vinden als je geen ruime blik hebt op voeding en/of voedingsgroepen wil uitsluiten.

Kan je geen tijd vrijmaken voor het bijhouden van een voedingsdagboek, dan is dit traject ook niet geschikt voor jou.

Interesse of meer info?

Stuur een mail én je motivatie naar anntje@kruidigleven.be

Ik bekijk dan of ik je aan de hand van dit traject al dan niet kan verder helpen.

Toch liever één op één begeleiding? Stuur me een mailtje.

 

 

 

 

 

Deel deze pagina:

Gegevens

Datum:
1 maart
Tijd:
10:00 tot 12:00

Geef een antwoord