• Berichtcategorie:Recepten
  • Bericht reacties:14 reacties
  • Leestijd:5 minuten gelezen

De oesterzwam is een van m’n favoriete paddenstoelen. Net als veel andere paddenstoelen is hij niet alleen een aanwinst in de keuken, maar heeft hij ook heel wat medicinale eigenschappen. Zo zijn deze paddenstoelen heel rijk aan antioxidanten en bezitten ze natuurlijke antimicrobiële eigenschappen, waardoor ze kunnen helpen om je immuunsysteem te versterken. Oesterzwammen kunnen ook een belangrijke rol spelen bij het bevorderen van je cardiovasculaire gezondheid. Ze bevatten immers bètaglucanen: oplosbare vezels die onder andere helpen om je LDL-cholesterol te verlagen én om je bloedsuikerspiegel te reguleren. Daarnaast zijn ze een een uitstekende bron van eiwitten, vezels, B-vitamines en mineralen zoals kalium, magnesium en foliumzuur.

Toen ik vorige week bij Delhaize een grote, houten bak vol met lonkende oesterzwammen zag, profiteerde ik dan ook van de gelegenheid om er nog eens een gerecht mee te maken.

Hoewel wij geen frequente pasta-eters zijn, vind ik dat oesterzwammen heel goed combineren met linguine of papardelle. Dus zaten we gisteren nog eens achter een bord pasta. Ik maakte het als volgt:

*(Ik maakte dit gerecht voor drie personen, dus de ingrediënten zijn daarop berekend).

Ingrediënten

350 g oesterzwammen, gescheurd

250 g kastanjechampignons, in schijfjes gesneden

1 kleine ui, gesneden

1 teen look, fijn gesneden

enkele takjes tijm

210 g linguine n°7 van De Cecco (Het is belangrijk dat je voor een goede pasta kiest, omdat dat de smaak van het gerecht heel erg mee bepaalt)

Voor de ‘saus’

2 eierdooiers

100 ml room

80 g parmezaan

een scheutje citroensap

een klein kopje kookwater van de pasta (+/- 120 ml, de saus mag niet té dun worden)

zeezout en zwarte peper

olijfolie

verse peterselie

Hoe maak je het?

  1. Stoof de ui in olijfolie tot hij glazig is en doe er vervolgens de gescheurde oesterzwammen, de fijngesneden look en de tijm bij. Roerbak tot de zwammen gaar zijn. Bak vervolgens in dezelfde pan de champignons tot ze gaar zijn.
  2. Kook de linguine volgens de aanwijzingen op de verpakking in een ruime pot met kokend, gezouten water. Pasta moet kunnen ‘zwemmen’, dus gebruik voldoende water en voldoende zout. Als je je afvraagt wat “voldoende” is, dan kan ik je zeggen dat er in Italië een ongeschreven regel geldt, die voorschrijft dat je per 100 gram pasta minstens 1 liter water en 10 gram zout gebruikt. Ik woog het zout niet af, maar gebruikte ongeveer twee theelepels grof zeezout voor deze hoeveelheid pasta.
  3. Bewaar een kopje van het kookwater alvorens de linguine af te gieten.
  4. Maak de ‘saus’: roer in een kommetje het kookwater, de parmezaan, de eierdooiers, de room en het citroensap door elkaar. Voeg nog een beetje tijm toe en kruid flink met versgemalen zwarte peper.
  5. Doe de pasta in de pan met de paddenstoelen en meng er de saus onder. Let erop dat je voortdurend mengt tot de saus goed verspreid is, zodat de eidooiers niet stollen en het een mooie, gladde saus blijft.
  6. Voeg nog wat verse peterselie toe. Klaar!

Dit gerecht combineert goed met een stukje verse, gebakken zalm.

Buon appetito!

Deel deze pagina:

Dit bericht heeft 14 reacties

  1. Nele

    Klinkt heerlijk!
    Dochterlief kookt graag en straks is ’t vakantie. En dan nog zalm én pasta in één recept … echt iets voor haar!
    dankjewel

    1. Anntje Peeters

      Blij dat je er blij mee bent!

  2. Katrien

    Mmm…dit komt deze week ook op tafel.

    1. Anntje Peeters

      Laat me zeker weten of je het lekker vond!

  3. Marian

    Ziet er super uit. Wij zijn hier ook niet zo dikwijls ‘aan de pasta’, maar deze combo lijkt me toppie. Oesterzwammen vind ik ook ongelooflijk lekker, soms als ‘snelle’ tweede groente.
    Een grote anti kleefpan (green pan), daarin een beetje goeie olijfolie (die van Fattoria La Vialla steelt al lang ons hart), de oesterzwammen scheuren, erin doen…bakken en dan pas wat grof zeezout, peper van de molen en enkele druppeltjes citroensap…klaar in een wip en heerlijk. De oesterzwam is bijna het biefstukje van de plantenwereld 🤩

      1. Romina

        Net gemaakt! Het is heerlijk! Dankjewel voor dit geweldige recept!

        1. Anntje Peeters

          Dat doet me zoveel plezier! Dankjewel voor het delen, Romina!

  4. Ingrid

    Anntje, kocht je de pasta van De Cecco ook in Delhaize?

    1. Anntje Peeters

      Ja, daar hebben ze hem!

  5. Martine

    Gaan we zeker eens proberen, ziet er lekker uit

  6. Mia

    Mmmmm dat ziet er heerlijk uit. Dit ga ik deze week zeker klaarmaken 😋.

  7. Eva

    Had net heel veel champignons en oesterzwammen in huis waarvan ik niet goed wist wat er lee te doen. Nu dus wel. Heerlijk vooral dat beetje citroen maakt het zo lekker fris. Dankje voor het delen van het ercept!

    1. Anntje Peeters

      Oooh, je hebt het dus al gemaakt! Super!

Geef een reactie