• Berichtcategorie:Recepten
  • Bericht reacties:2 Reacties
  • Leestijd:5 minuten gelezen

Kolen zijn supergezonde groenten die wellicht veel te weinig gegeten worden. Ik denk dat hier twee redenen voor zijn: ten eerste kan het – tenzij je steevast kiest voor broccoli – wat meer tijd vragen om ze klaar te maken dan andere groenten. Je moet zo’n grote kool immers fijnsnijden en afhankelijk van de koolsoort heeft ze ook wel even tijd nodig op het vuur. Ten tweede vermoed ik dat veel mensen kool associëren met een plat gekookt hoopje sledder. Daarom heb ik zelf ook lange tijd gedacht dat ik bijvoorbeeld geen witte kool lustte. Later kwam ik erachter dat dat enkel te maken had met de manier van klaarmaken, en niet met de kool zelf.

Tegenwoordig eten wij in de winter regelmatig kolen. Gisteren was witte kool aan de beurt. En meestal stoof ik ze op één van de volgende twee manieren:

Koolweetjes:

  • Rauwe of licht gestoomde kool eten doe je best niet te vaak, aangezien daar stoffen inzitten die de opname van jodium verhinderen en je schildklierwerking afremmen. Mensen met een te trage schildklierwerking eten best helemaal geen rauwe kool. (Gestoofde, geblancheerde of gekookte kool heeft dit effect niet en kan dus wel).
  • De verteerbaarheid van kool kan je verhogen door er kruiden als komijn, karwij, venkelzaad of anijszaad bij te doen. Deze kruiden zorgen ervoor dat je van kool kan genieten zonder dat je nadien een ongemakkelijk gevoel in je buik hebt.

Gestoofde witte kool met appel

Ingrediënten:

olijfolie

1 grote ui, fijngehakt

1/2 witte kool, fijngesneden

1 grote boskoop appel, in kleine stukjes gesneden

1 tl (of meer naar smaak) garam masala (*)

zeezout en zwarte peper

Hoe maak je het?

  • Verhit de olijfolie in een pan en stoof de ui tot hij glazig is.
  • Voeg er de garam masala aan toe en stoof hem eventjes mee.
  • Voeg de witte kool en de appel toe.
  • Kruid met zeezout en een beetje zwarte peper.
  • Voeg een scheutje water toe en laat 10 à 15 minuten stoven met het deksel op de pan.

(*) Ik hou erg van garam masala, een Indische specerijenmix. De naam betekent letterlijk warme kruidenmix. Het bevat een combinatie van verschillende specerijen die variëren per regio en persoonlijke voorkeur, maar veelvoorkomende ingrediënten zijn onder andere:

Korianderzaad
Komijnzaad
Kruidnagel
Zwarte peper
Kaneel
Kardemom

Gestoofde witte kool met rode paprika

Soms maak ik witte kool ook klaar met paprika. Dat doe je als volgt:

Ingrediënten:

1 halve kool, fijn gesneden
1 ui, fijn gehakt
1 rode paprika, brunoise gesneden
½ kl komijnzaad
½ kl karwijzaad
peper en zout
olijfolie
2 el boter

Hoe maak je het?

  • Verhit de olijfolie in een pan en stoof de ui tot hij glazig is.
  • Voeg er de komijn en karwij aan toe en stoof de kruidenpoeders eventjes mee.
  • Voeg de paprika en de witte kool toe.
  • Kruid met zeezout en een beetje zwarte peper.
  • Voeg een scheutje water toe en laat 10 à 15 minuten stoven met het deksel op de pan.
  • Voeg net voor het opdienen nog wat boter toe aan de groenten, roer goed onder elkaar. Klaar!

Witte kool past wat mij betreft heel goed bij varkensvlees. Gisteren aten wij het met gekookte aardappelen en een varkenslapje, gebakken in boter met wat verse salie. Als je de salie lang genoeg laat bakken, wordt hij heel knapperig en dat is super lekker!

Nog een net ietsjes andere versie van dit recept vind je hier.

Deel deze pagina: