Geen beslagen ramen door de ochtendkou, maar wel verse ramen in je kommetje: dat is wat ik bedoel met deze titel.
Wij zijn hier thuis allemaal fan van dit voedzame Japanse gerecht. Het is immers niet alleen heel erg lekker, maar ook gezond. Als je nog kippenbouillon in de diepvries hebt, dan is het bovendien een gerecht waar weinig werk aan is.
Zelf maak ik twee varianten: eentje met stukjes kip. Die maak ik wanneer ik verse kippenbouillon heb gemaakt en de kip dus sowieso voorhanden is.
Heb ik bouillon in de vriezer, dan kies ik voor ramen met stukjes hespengebraad. Ook een hele lekkere combinatie.
In principe kan je ramen maken met elke soort vlees of vis. Kies daarom wat jou het meeste smaakt.
Sommige mensen eten ook graag een gekookt eitjes in hun ramen (ik behoor zelf niet tot die groep :-).
Ingrediënten
2 liter verse (of ingevroren) kippenbouillon
1 prei, in julienne gesneden
2 grote wortelen, in julienne gesneden
2 lente-uitjes, in reepjes gesneden
1 dikke teen knoflook
+/- 3 cm verse gember, in reepjes gesneden
2 gedroogde chili pepertjes (of 3 voor wie het graag heel pikant heeft), fijn gesneden
bruine rijstmiso (liefst ongepasteuriseerd, verkrijgbaar in de natuurwinkel)
verse koriander
Udon noedels of ramen noedels
Stukjes kip (van de verse bouillon) of hespengebraad.
Werkwijze
Voor het hespengebraad:
Als je de ramen met het hespengebraad maakt, moet je uiteraard wat eerder beginnen met koken. Het gebraad heeft immers tijd nodig om te garen in de oven.
Je doet het als volgt: kruid het hespengebraad met peper, zout en rozemarijn en bak het in een pan met boter aan alle kanten goudbruin. Laat het gebraad vervolgens garen in een voorverwarmde oven op 180°. De gaartijd is afhankelijk van de grootte van het gebraad. Wij gebruiken daarom altijd een vleesthermometer om te weten wanneer het vlees gaar is. Reken op ongeveer een half uur à veertig minuten.
Voor de ramen zelf:
Doe de kippenbouillon in een grote kookpot. Rasp er de knoflook in en voeg de verse gember, de chili en de gesneden groenten toe. Kruid met zeezout en zwarte peper naar behoefte.
Laat de groenten een tiental minuten sudderen in de bouillon, tot ze (beet)gaar zijn. Haal de soep van het vuur en roer er drie flinke lepels misopasta onder. Het is belangrijk dat de soep niet meer kookt als je de misopasta toevoegt. Miso is immers een gefermenteerd product en de goede eigenschappen daarvan gaan verloren als je de miso meekookt.
Kook vervolgens de noedels zoals aangegeven op de verpakking en voeg ze toe aan de soep.
Heb je voor ramen met kip gekozen, voeg dan eenvoudigweg de stukjes kip aan de soep toe.
Eet je de ramen met het hespengebraad, snijd het gebraad dan in schijfjes en leg ze op de rand van je kommetje.
Werk af met verse koriander. Smullen!
Da Anntje,
Ik de ramen op beide manieren al gegeten en ik vond ze beide best lekker. Bedankt voor het recept
Jeanny
Fijn!