• Berichtcategorie:Recepten
  • Bericht reacties:3 Reacties
  • Leestijd:3 minuten gelezen

Bieten kvass is een gefermenteerde drank die afkomstig is uit Oekraïne en die voor je lijf heel wat goeds doet. Gefermenteerde dranken of voedsel zijn een ware zegen voor je darmen en geven ook je immuniteit een zetje. Omdat deze gefermenteerde drank gemaakt is van rode biet, werkt het ook ondersteunend voor je lever en gal.

Ik doe elke winter een kuur met deze drank om voorjaarsmoeheid voor te zijn. Je kan het zelf maken als volgt:

Ingrediënten

  • Ongeveer 350 gram rauwe rode biet
  • 12 gram zeezout (geen gewoon keukenzout, omdat het jodium daarin en de antiklontermiddelen de fermentatie kunnen verhinderen).
  • Bronwater (De chloor in kraantjeswater kan een vlotte fermentatie in de weg staan).
  • Naar smaak (optioneel): gember of andere specerijen om de smaak te verbeteren.
  • Glazen pot (gesteriliseerd) met deksel

 

Werkwijze

  • Was de bieten. Snijd ze vervolgens ongeschild in blokjes van ongeveer 1 cm.
  • Doe ze in de glazen pot en voeg het zeezout (en eventueel de gember of andere specerijen) toe.
  • Overgiet de bieten met water tot ze onder staan (gebruik minstens een liter water).
  • Doe het deksel op de pot.
  • Zet de pot in een diep bord (om ongelukjes te voorkomen als je kvass per ongeluk overloopt).
  • Bewaar de pot bij kamertemperatuur (bijvoorbeeld op je aanrecht).
  • Normaal gezien is de kvass na een vijftal dagen klaar (als het heel warm is in je keuken, gaat het soms sneller).
  • Open de pot iedere dag om de druk die door de fermentatie op gang komt, eruit te laten.
  • Zeef de kvass na ongeveer vijf dagen af en bewaar hem in de koelkast. Hij is nu klaar om te drinken. De dosis is een borrelglaasje per dag. Als je de smaak te zout vindt, dan kan je de kvass aanlengen met wat bronwater.
  • Je kan de kvass op zijn minst een maand in de koelkast bewaren.

 

Tip

Als je nog geen ervaring hebt met fermenteren, dan kan je het jezelf makkelijker maken door eerst een fles beta-ferment (= de merknaam van bietenkvass) in de natuurwinkel te kopen. Hou daarvan een borrelglaasje over en voeg dat bij de bietenkvass die je zelf opzet volgens bovenstaand recept. De fermentatie zal zo heel vlot verlopen.

Deel deze pagina:

Deze post heeft 3 reacties

  1. Hilde

    Klikt heel interessant, dankjewel voor het artikel!
    Ik heb een vraagje: omdat mijn fermentatie pogingen tot nu toe niet succesvol waren, zou ik bietenkvass/beta-ferment willen kopen, maar ik heb het lastig om het te vinden. Heb je tips? Bedankt!

    1. Anntje Peeters

      Hoi Hilde, je vindt het bij sommige natuurwinkels. Best eerst even bellen om te zien of ze het hebben/kunnen bestellen. Succes!

  2. Aukje Aardema

    Prachtig artikel. Dank je wel.

Laat een antwoord achter aan Anntje Peeters Reactie annuleren