Mijn vader kweekt de allerbeste aardappelen op aarde. Echt. Elk jaar opnieuw, wanneer zijn aardappelenvoorraad afneemt en ik weer op de winkel aangewezen ben voor mijn aardappelenvangst, zit ik met de handen in het haar. Ik vind er namelijk niets anders dan flauwe afkooksels van wat ik van mijn vaders biodynamische tuin gewend ben. Gelukkig is het nieuwe seizoen nu weer net aangebroken en zijn er weer volop ‘nief petatten’. En dus kan ik weer aan de slag met mijn favoriete aardappelrecept. Ik verzeker je: je zal nooit meer aan frietjes dénken.
Ingrediënten:
een lekkere aardappelsoort, genoeg om je ovenplaat mee vol te leggen, geschild en in schijfjes gesneden (niet te dik, maar ook niet te dun, ongeveer 3 mm dik).
een lekkere olijfolie
twee of drie dikke tenen look, geperst
een handvol van de volgende (verse), fijngehakte kruiden: bonenkruid (mijn favoriet! zalig!), rozemarijn, citroentijm, gewone tijm en een klein beetje salie (niet teveel salie want dat gaat overheersen)
sel de Guérande naar smaak
Bereiding:
Leg de aardappelschijfjes op een bakplaat en strooi er de kruiden, de look en het zout over. Giet er flink wat olijfolie over en hussel alles goed door elkaar zodat alle aardappelen goed onder de olie en de kruiden zitten. Zet ongeveer een half uurtje in de oven op 180° (een kwartiertje langer als je aardappelen in dikkere stukken gesneden zijn). Lekker bij alles. En ja… er mág ook een klein beetje mayonaise bij!
Zonder voor te koken? Ik maak soms ook zo “frietjes” (ook lekker op de bbq), maar ik kook ze wel even voor.
En dan gooi ik er nog wat rode pepers, sjalot, champignons of dun gesneden spek bij 🙂
De look pers ik niet, maar ik gewoon ff pletten met de achterkant van mijn mes en er een aantal tenen tussen gooien.
Allemaal geleerd van Jamie Oliver 🙂
Ja hoor, zo weinig mogelijk werk en afwas is mijn motto. 🙂 Voorkoken hoeft dus niet. Ik vind de smaak dan bovendien nog véél lekkerder!
Waar kan je bonenkruid kopen?
In iedere natuurwinkel en normaal zelfs ook bij Delhaize.
ach,zo lekker.Doet me denken aan die oveschotels in kroatië waar ze dit soort schotels bereiden in stenen bakovens.Langzaam……….
Dat is zo Anntje, super lekker. Ik maak een volledig ovenschotel op deze manier met harde en minder harde groenten, als: rode bietjes, knolselder en wortelen met zachte groenten als muskaat pompoen en heel veel sjalotten. Pas wel op dat de zachte stukken groenten groter zijn als de zachte, dan is alles tesamen gaar.
Een van mijn lievelings schotels hmmm!
Heerlijk!!!
Mijn man en ik eten ook bijna nooit frietjes en slechts af en toe aardappelen. Maar je bovengenoemde recept is ook lekker met Japanse pompoen. Je weet wel, van die diep oranje gekleurde pompoenen, met redelijk hard vruchtvlees.
Een dezer dagen probeer ik het wel eens met aardappeltjes. Moet lekker zijn!
Dag Natasja, ja, met pompoen doe ik dat ook in de winter. Lekker hoor!
30 jaar geleden in de Provence leren kennen: alle ingrediënten die je daar noemt, en dan in de … pan. Met of zonder anti-aanbaklaag en/of deksel, dat moet je wat uittesten. Rapper en zuiniger dan in de meeste ovens, denk ik.
En vooral: stukken lekkerder dan frieten, vind ik ook.
Oh, in de pan: dat ga ik ook eens proberen!
Zéér dankbaar voor deze site met blog….. en jullie recepten super lekker koken, braden….. smakelijk
Het is echt lekker ,ook vlug klaar , weinig afwas ,en super gezond!!!!!!
wat wil je nog meer!!!!!!!!
Je hebt gelijk, Anntje, ziet er echt uit dat het me de frietjes (die ik zo graag lust) kan doen vergeten, alleen heb ik natuurlijk niet die lekkere petatjes van onze Maurice.
Bedankt Anntje voor al dat lekkers.
Volgens mij is dit ook iets voor de Actifri, met maar 1 kl vetstof. Straks eens proberen 🙂