• Berichtcategorie:Recepten
  • Bericht reacties:0 Reacties
  • Leestijd:6 minuten gelezen

De vraag die ik allicht het meeste krijg via e-mail of via vragenrondjes op social media, is de volgende: ‘Wat eet jij eigenlijk?’. Gevolgd door de runner-up: ‘Komt er ooit een kookboek?‘. Terwijl ik het fascinerend vind dat mensen zo geïnteresseerd zijn in wat anderen eten, begrijp ik het ook wel. Er bestaat immers over niets zoveel verwarring als over voeding, en uiteraard schreef ik er met Boost je metabolisme zelf ook een boek over.

Nu moet ik bekennen dat ik niet goed ben met recepten: ik volg ze niet en ik noteer ze ook niet. Hoewel onze kast hier uitpuilt van de kookboeken, zal ik zelden een recept volgen zoals het in het boek staat. Recepten dienen voor mij hooguit als inspiratie voor iets nieuws. Veel vaker kook ik gewoon uit de losse pols: ik trek de koelkast open, kijk wat er in ligt en hoe verschillende ingrediënten zouden kunnen samen passen en dat is dat. ‘Schrijf dat recept maar op!’, zeggen mijn huisgenoten regelmatig, maar het noteren van wat er in de pan belandt, is lang geen gewoonte van me geweest. Zo komt het dat ik ondertussen bijvoorbeeld niet meer weet hoe ik mijn ooit zo felbegeerde Orangettetaart maakte: een taart waarin ik sinaasappel en chocolade combineerde. Al zeg ik het zelf: die taart was verrukkelijk, maar hoe ik ook graaf in de diepste krochten van mijn geheugen: ik weet het niet meer. Zo betrap ik me er dus regelmatig op dat ik denk: ‘Hoe maakte ik dat ook alweer?‘, maar mezelf het antwoord schuldig moet blijven.

Het feit dat ik zo al enkele recepten verloren ben, in combinatie met de steeds terugkerende vraag van jullie, heeft ervoor gezorgd dat ik tegenwoordig – als ik geen traditionele kost maak – snel snel wat aantekeningen maak in een notitieboekje. Er staat dan nog steeds geen volledig recept, maar zodra ik de ingrediënten zie, weet ik precies hoe ik het opnieuw moet maken. Uit dat notitieboekje ga ik hier dan ook regelmatig iets delen. Voor al diegenen die zo vaak gevraagd hebben naar recepten of naar wat ik eet. 😉

Vandaag:

Gevulde pompoen met gehakt en groenten

Ik had gehakt uit de vriezer gehaald – wij halen bij de slager een voorraad vlees voor één week en vriezen dat dan in – maar had geen zin om er de gebruikelijke dingen mee te maken: spaghetti, moussaka, hete bliksem, een gehaktbroodje, gehaktballen of mijn zelf uitgevonden kruidenburgertjes (waarvan ik het recept zeker ook nog eens ga delen). Dus ging ik verder even in de voorraadkast kijken en daar lag nog een flespompoen. Omdat ik in de zomer regelmatig gevulde paprika’s met gehakt en groenten maak, leek gevulde pompoen me een ideale herfstige variant.

Ingrediënten (voor 2 personen)

1 middelgrote flespompoen (butternut)
400 gram runder- of lamsgehakt
1 ui, fijngesneden
2 teentjes knoflook, fijngesneden

1 gedroogd chilipepertje, fijngesneden
1 rode paprika, in blokjes
1 wortel, in blokjes
1 blikje tomatenpulp (Na het uittesten van heel wat merken, vind ik die van Mutti het beste. Geen reclame ;-))
1 tl komijnpoeder
1tl korianderpoeder
1/2 tl kaneel
zeezout en zwarte peper naar smaak
olijfolie
handje verse koriander (of peterselie voor de korianderhaters), fijngehakt
fetakaas

Werkwijze:

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Snijd de pompoen doormidden en schep de pitten eruit. Bestrijk met een beetje olijfolie, doe er wat zout op en bak in de oven tot hij zacht is (ongeveer een 25-tal minuten). Leg de pompoenhelften met de schil naar boven op een bakplaat.
  • Neem een pan en verhit er wat olijfolie in. Voeg de ui toe en bak hem glazig. Doe vervolgens de knoflook, de chili en de kruidenpoeders erbij en roer tot je de geuren waarneemt.
  • Doe het gehakt in de pan en bak het rul.
  • Voeg de paprika en de wortel aan het gehaktmengsel toe, kruid met peper en zout en stoof de groenten een tiental minuten, tot ze zachter zijn.
  • Doe de tomatenpulp erbij en laat een tiental minuten verder sudderen.
  • Haal de pompoenhelften uit de oven. Schep het vruchtvlees er met een lepel uit en snijd het in blokjes. Meng het onder je gehakt-groentemengsel en schep het in de pompoenhelften. Verkruimel er wat feta over. Ik gebruik ongeveer een half pakje (iets van een 100 gram) voor de twee pompoenhelften.
  • Zet de gevulde pompoenen kort onder de grill, zodat de kaas ietsjes smelt.
  • Strooi er een royale hoeveelheid verse koriander (of peterselie) over. Smakelijk!

Wij aten dit met bulgur, maar je kan ook rijst of gierst toevoegen als koolhydraatbron.

Deel deze pagina: