De granaatappel is een prachtige vrucht die al sinds de oudheid geroemd wordt omwille van een wijde waaier aan gezondheidsbevorderende eigenschappen. De oude Egyptenaren dachten dat granaatappelsap een levenselixir was dat onsterfelijk maakte. Dat is misschien een tikkeltje overdreven, maar alleszins hadden die krasse Egyptenaren wel gelijk dat de granaatappel een übergezonde vrucht is.
Gezonder dan gezond
Granaatappels zitten bomvol vitaminen en mineralen, waaronder vitamine C, K en verschillende B-vitaminen, evenals kalium, magnesium en foliumzuur. Deze stoffen ondersteunen niet alleen je immuunsysteem, maar dragen ook bij aan een gezonde huid, sterke botten en een goede bloedcirculatie. Bovendien is de vrucht een ware bron van antioxidanten. Zo bevat de vrucht veel polyfenolen, waaronder verschillende soorten tannines en flavonoïden, die helpen om vrije radicalen in het lichaam te neutraliseren. Dat betekent dat granaatappel kan bijdragen aan het vertragen van verouderingsprocessen en chronische ziekten helpt afweren.
De granaatappel dankt zijn rode kleur aan de zogenaamde anthocyanen. Die werken niet alleen als een krachtige antioxidant, ze ondersteunen ook de werking van je hart, bloedvaten en ogen en werken bloedsuikerregulerend.
Voor vrouwen biedt de granaatappel nog extra voordelen. Dankzij de fyto-oestrogenen kan het regelmatig eten van granaatappel of het drinken van het sap, helpen om hormonale schommelingen te reguleren. Dat maakt deze bijzondere vrucht een uitstekende bondgenoot tegen typische vrouwelijke kwaaltjes, zoals menstruatiekrampen, PMS en menopauzeklachten.
Alsof dat nog niet genoeg is, heeft de granaatappel ook een positief effect op de spijsvertering en kan hij bijdragen aan een gezonde darmflora. De vezels in de zaden helpen bij een goede stoelgang en kunnen ontstekingen in het spijsverteringskanaal helpen verminderen.
Granaatappel volgens TCM
De westerse bevindingen komen grotendeels overeen met wat de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM) ons leert over de granaatappel. Daar wordt de vrucht gezien als een “tonicum” dat onze Qi (levensenergie) en bloed ondersteunt.
Granaatappel voedt het bloed en wordt vaak aanbevolen aan mensen die last hebben van bloedtekort (wat in TCM niet altijd hetzelfde is als bloedarmoede) en dat duizeligheid, vermoeidheid en een bleke huid kan veroorzaken. Ook omwille van het voedende effect op het bloed, wordt de vrucht vaak aanbevolen aan vrouwen met een onregelmatige menstruatie of menstruatiekrampen. Soms wordt granaatappel in de TCM ook gebruikt voor het versterken van de nieren en het bevorderen van de vruchtbaarheid.
De vrucht heeft volgens TCM een invloed op de meridianen van de maag, darmen en lever en heeft een mild koelend effect op het lichaam.
Granaatappelpitolie voor huidverjonging
Maar de gezondheidsvoordelen van de granaatappel stoppen niet bij het sap of de zaden. Uit de kleine zaadjes van de vrucht wordt immers ook een unieke olie met bijzondere eigenschappen voor de huid geperst. De olie bevat een zeer hoog percentage (zo’n 65%) van een speciaal vetzuur: punicinezuur, ook omega 5 genoemd. Punicinezuur heeft een uitzonderlijk hoge antioxiderende werking en is ontstekingsremmend: goed nieuws dus voor mensen die geplaagd worden door een (over)gevoelige huid.
Daarnaast bevat granaatappelpitolie ellaginezuur, een krachtig tannine dat de celmembranen van je huid versterkt en ze minder vatbaar maakt voor vrije radicalen. Een recente Koreaanse studie toonde aan dat ellaginezuur ontstekingsreacties in de huid fel verminderde. Aangezien die ontstekingsreacties aan de basis liggen van heel wat huidklachten (denk aan: een overgevoelige huid, puistjes, hyperpigmentatie, droge plekjes, …) is dat goed nieuws voor iedereen wiens huid wel eens opspeelt. Bovendien verhindert ellaginezuur ook de werking van de zogenaamde matrixmetalloproteases: dat zijn enzymen die het collageen in je huid afbreken en die wil je uiteraard zo min mogelijk actief zien.
Doordat granaatappelpitolie de aanmaak van collageen en de celvernieuwing stimuleert én tegelijkertijd voorkomt dat collageen- en elastinevezels in de huid worden afgebroken, is het de perfecte olie om je huidelasticiteit te verbeteren.
Hier houdt het echter nog niet op: verschillende studies wijzen ook nog eens op het vermogen van granaatappelpitolie om zonschade aan de huid te verhelpen: ze vermindert niet alleen roodheid maar helpt ook die lastige pigmentvlekken verminderen die we soms op onze huid zien verschijnen.
De ene granaatappelpitolie is de andere niet
Moeten we dan maar snel naar de natuurwinkel hollen om een flesje granaatappelpitolie te gaan halen? Ja en nee. De pure, koudgeperste olie is namelijk erg gevoelig voor oxidatie. Ze wordt snel ranzig en daardoor onbruikbaar (tenzij om je deurscharnieren mee te smeren). Er is echter een extractiemethode die ervoor zorgt dat de olie veel langer houdbaar en stabiel blijft en dat is CO2-extractie. CO2 is een gas dat onder hoge druk en bij een temperatuur van 31°C vloeibaar wordt. Aan de hand van deze CO2-vloeistof worden oliën (en de in olie oplosbare bestanddelen) uit planten geëxtraheerd. De olie die je door deze extractiemethode verkrijgt is 100% zuiver, aangezien het CO2 opnieuw tot een natuurlijk gas uit de olie verdampt. Een CO2-extract van granaatappel is 2 jaar houdbaar, terwijl de geperste olie – mits in je koelkast en donker bewaard – slechts 6 maanden houdbaar is.
Nog even vermelden voor je op het idee zou komen om puur CO2-extract van granaatappel op je gezicht te smeren: het is heel geconcentreerd spul en daarom wordt aangeraden om er niet meer dan 1 tot 5% in een product van te gebruiken.
Wil je meer weten over hoe je ook andere plantaardige oliën precies kan gebruiken in je huidverzorging? Neem dan deel aan de cursus Maak je eigen Magic Blue Bottle, waarin je een luxueus olieserum leert maken dat volledig afgestemd is op jouw huidbehoeften. Je leest er hier alles over.