Een receptje voor een natuurlijke deo… dat is iets wat me vaak gevraagd wordt. Tot een tijd geleden kon ik je er geen geven, want ik gebruik zelf nauwelijks deo. Maar toen ik van vriendin Katrin een superfantastischgeweldig geurend potje goedheid kreeg om onder mijn oksels te smeren, ging ik ook aan het experimenteren.
Het gebruik van deodorant lijkt me vooral een gewoonte te zijn. Als tiener gebruikte ik zoveel deo dat als ik hem pas verstoven had, ik de andere personen in de kamer niet meer kon zien staan door de deo-nevel. Arme oksels van me, gezien de chemische cocktail waaruit de meeste deo’s zijn opgebouwd. Al die chemische stoffen komen dan ook nog eens terecht op de borstklieren en lymfeklieren in en rond de oksel en die behoren tot de meest gevoelige plekken van je lichaam.
Parabenen bijvoorbeeld, zijn chemische bewaarstoffen die vaak in conventionele deo’s zitten. Over deze stoffen doen veel tegenstrijdige berichten de ronde. Tijdens mijn research vond ik echter een boel onderzoeken die wijzen op de gevaren van parabenen. Niet alle onderzoeken zijn even eenduidig, maar als ik lees dat parabenen in hoge concentraties worden terug gevonden in borsttumoren of dat ze via de moedermelk zorgen voor een verminderde vruchtbaarheid bij nakomelingen, dan gaat er bij mij toch een fel rood licht branden.
Aluminium is ook één van de schadelijke stoffen die vooral in antiperspirant zit, het soort deo dat niet alleen de geur verdoezelt maar ook het zweten stopt. Het wordt aan deo toegevoegd omdat het de zweetklieren gedeeltelijk blokkeert. Nu is zweten een natuurlijke lichaamsfunctie. Als je die functie gaat afremmen, verhinder je één van de manieren waarop je lichaam zich ontgift. En dat niet alleen: hoge aluminium residu’s in het lichaam worden geassocieerd met Alzheimer en borst- en prostaatkanker.
Sommige mensen zijn echter bezorgd dat ze gaan zweten als ze stoppen met deo-gebruik. Maar veel mensen die met deo stoppen merken op dat ze net minder gaan zweten dan voordien. Eén van de mogelijke verklaringen daarvoor is dat het lichaam harder en harder gaat proberen om te zweten wanneer je een antiperspirant gebruikt, net omdát het zweten een functie heeft. Als je je lichaam zijn natuurlijke gang laat gaan, herstelt het evenwicht zich sowieso. Ook gezond eten en drinken kan je behoefte aan deo drastisch verminderen en wat ik ook ontdekte was, dat het drinken van koffie je behoefte aan deo verhoogt!
Maar goed, wil je niet zonder deo door het leven, dan is er ook een goeie natuurlijke oplossing. Deze natuurlijke deodorant verhindert het zweten niet, maar je zal zien dat je sowieso minder zal zweten als je een tijdje bent overgeschakeld op natuurlijke deo.
Ingrediënten:
3 delen kokosolie
2 delen shea boter (verkrijgbaar bij apotheek)
snuifje natriumbicarbonaat
etherische olie naar keuze
Werkwijze:
Verhit de kokosolie en shea boter au bain marie. Als die gesmolten zijn, mix je er de natriumbicarbonaat goed onder en vervolgens de etherische olie naar keuze. Doe in een mooi potje, laat afkoelen en smeer naar hartenlust!
In het begin dacht ik dat het mijn kleren vet zou maken, maar dat gebeurt absoluut niet. Je hebt maar er maar een heel klein beetje van nodig, waardoor het niet vettig is en dus geen vlekken maakt.
13 reacties. Reactie plaatsen
Wat een slim receptje! Dankjewel Kruidenelf 🙂 !
De kokosolie werkt anti-bacterieel, en de natriumbicarbonaat absorbeert inderdaad heel goed geurtjes! Doe daar nog eens een lekkere, evt. anti-bacteriële essentiële olie bij, en je kan je geen betere deo inbeelden!
Ikzelf vind de geurcombinatie van citroenverbena en citroenschil onweerstaanbaar!
frisse groetjes 🙂
Merci voor het delen van je geweldige geurcombinatie! Frisse groetjes terug 🙂
Dag kruidenelf
we kunnen weer aan de slag, welk kokosolie gebruik jij? (merk)
bedankt ga op zoek welke eth olie ik ga gebruiken.
Groetjes Els
Ik gebruik de kokosolie van Aman Prana.
Bedankt kruidenelfje!! Dit is super bruikbaar voor mij en mijn allerliefste dochter;
liefs,
Gerd
En is in een wip klaar!
Aha! Ik had al eens geexperimenteerd met een mengsel, maar dan zonder de shea butter. Dat had ik dan ‘netjes’ in een lege deostick gegoten. Handig aan te brengen. Alleen smelt heel dat boeltje als het te warm staat 🙂 🙂 en daarom staat mijn deo nu in de frigo 😀 Zou je die shea butter ook kunnen vervangen door bijenwas?
Dat zou je wel kunnen doen hoor Eline. Alleen wel minder van de bijenwas gebruiken dan van de shea, want de bijenwas dikt heel erg in. Succes!
Hey kruiden elf, ik kan je over bovenstaande tekst helemaal gelijk geven,vroeger gebruikte ik veel deo en dacht ik er niet aan om de deur uit te gaan zonder,toevallig vond ik eens een bijna gelijkaardig recept voor een natuurlijke deo,het potje dat ik maakte is intussen al een hele tijd op,en nu gebruik ik gewoon niets meer,en ik had er nog niet bij nagedacht,maar ik heb inderdaad nu geen deo meer nodig,omdat ik geen of weinig geurtjes meer heb,geweldig toch! gewoon stoppen met deo 🙂 groetjes,en bedankt voor alle wijsheid!
Ik had deze zo gemaakt.
Een collega had gevraagd om deze deodorant te maken maar gelukkig test ik dit steeds
bij mezelf want ik had last van openliggende oksels.
Ik maak nu deodorant-gel met hydrolaat, xanthaangom en etherische olie. (geleerd in de levensschool te Tongerlo)
Groetjes Els
Op welke temperatuur smelt deze Deo? Zou hem graag in een lege deostick gieten…. Van kokosolie weet ik dat deze bij zomerse temperaturen smelt. Shea boter ken ik nog niet.
Groetjes
Hoi Debby,
Ik zou deze deo niet in een stick gieten, want dan gaat hij in de zomer smelten. Er zit nog redelijk wat kokosolie in en shea boter wordt ook vrij zacht met warm weer.
Groetjes!
Jammer. Wil graag wat netter werken. Nu maak ik met enkel kokosolie en inderdaad, hij is vloeibaar bij deze temperaturen. Gevolg: minder goede werking van de deodorant omdat de natriumbicarbonaat en de maïzena die ik erbij doe, zinken.