Nu de lente (hopelijk) in aantocht is, beginnen we weer na te denken welke kruiden we in onze tuin of op ons terras willen hebben. Bij mij varieert dat van jaar tot jaar, maar er zijn er tien die ik er sowieso altijd bij wil. Waarom? Dat zal je zo meteen duidelijk worden

1. Basilicum

Dit is mijn absolute numero uno voor culinair gebruik. Ik denk dat er geen enkel kruid zoveel smaak kan toevoegen aan je gerechten (en zo lekker ruikt!) als verse basilicum. Door het heerlijke weer tijdens de zomer van 2015, kon ik de hele zomer lang genieten van eigen gekweekte basilicum (en ik verzeker je: er zijn weinig gerechten waar ik géén basilicum in doe 🙂 Dit kruid is verder ook heerlijk in een thee. Het verhoogt je concentratie, verbetert de helderheid van je geest en maak je vrolijk. Een echt topkruid.

2. Citroenverbena

Dit heerlijk geurende kruid is een must voor kruidentheeliefhebbers en zorgt voor de lekkerste theetjes die je ooit dronk. Citroenverbena geeft rust en werkt verzachtend op de slijmvliezen. Het wordt daarom ook onderzocht op haar doeltreffendheid bij het prikkelbare darmsyndroom. Ik zou dit kruid niet meer kunnen missen.

3. Citroenmelisse

Een bijzonder goed kruid voor de adrenalinejunks onder ons die zichzelf altijd maar pushen om meer dingen gedaan te krijgen en die daardoor zichzelf op de duur uitputten. Het werkt opbeurend en heeft een rustgevend effect bij angst en hartkloppingen. Citroenmelisse helpt ook om maag- en darmklachten die veroorzaakt worden door stress, te verzachten. En hier stopt het niet, want citroenmelisse smaakt naast dit alles ook nog eens héél lekker, fris en citroenachtig. Probeer zeker eens de combinatie uit van citroenmelisse met verse vlierbloesem. Je weet echt niet wat je proeft!

4. Rozemarijn

Rozemarijn is multifunctioneel: het is lekker in je voedsel én lekker in thee. Bovendien kan je dit pittige kruid ook op alcohol zetten en er zo een tinctuur van maken die je bloedsomloop stimuleert en je lever ondersteunt. Het is een goed kruid voor de ietwat meer lethargische mensen onder ons, die moeilijk op gang komen en zich vaak wat loom voelen. Een theetje met rozemarijnnaaldjes is dan ideaal. Een halve eetlepel verse naaldjes laat je dan 10 minuutjes trekken op een kopje gekookt water om de opkikker te voelen. Hier schreef ik al eerder een artikel over rozemarijn.

5. Hyssop

Hyssop is een prachtig kruidje dat heel makkelijk groeit. Ik zet het elk jaar opnieuw omdat ik er een antihoestmiddeltje mee maak. Dat antihoestmiddeltje gaat – omdat het zo héérlijk smaakt – vaak ook gewoon in de vinaigrettes die ik maak om onder lekkere slaatjes te doen. Ook de mooie, paarsblauwe bloemen zijn eetbaar. Een handjevol bloemetjes fijngesnipperd onder wat witte wijnazijn en olijfolie geeft een mooie en lekkere toets aan je vinaigrette. (Je vraagt je echt af waarom mensen nog mayonaise willen gebruiken!)

6. Dille

Dit kruid is niet alleen heerlijk bij vis of bij komkommer. Je kan er ook de zaadjes van gebruiken in een thee tegen indigestie. Een koffielepeltje van de zaden overgoten met een kopje kokend water helpt je van dat zware, opgeblazen gevoel af. Ik vind dille ook zalig om onder vinaigrettes te mengen en met periodes zou ik het onder alles wat ik eet willen doen.

7. Munt

Er is niets verkwikkenders en verfrissenders dan een sterke muntthee op een warme zomerdag. Daarom zullen er ook altijd één of meerdere soorten munt in een pot op het terras hier staan. Eén van mijn favoriete thees is de volgende: 4 eetlepels munt en 1 eetlepel rozemarijn overgieten met een liter heet water, 20 minuutjes laten trekken en afzeven. Deze thee geeft energie en verlicht spanning, ook in je buik zodat je spijsvertering goed verloopt.

8. Lavendel

Lavendelhoning is één van mijn favorieten van de zomer. Lavendel is een heerlijk rustgevend kruid, dat ook wat bitter smaakt waardoor het kan helpen bij een moeilijke spijsvertering. Als je lavendel in thee wil gebruiken, meng je hem best met andere kruiden als citroenmelisse, lindebloesem of goudsbloem. Een pure lavendelthee smaakt namelijk nogal bitter. Af en toe gewoon eens met je handen over de lavendelbloemen gaan en dan de geur diep opsnuiven, maakt je dag goed!

9. Salie

Salie is een kruid dat iedereen in de tuin zou moeten hebben. Het is een voortreffelijk antisepticum, helpt tegen hoest en keelpijn, verlicht een moeilijke spijsvertering én werkt versterkend op je zenuwstelsel (lees: het is een antistress kruid). Bovendien is salie ook erg lekker als culinair kruid. In Italië worden de blaadjes in een beslag gedoopt en dan gefrituurd. Een ware lekkernij.

Meloensalie is een heel lekkere variant van salie die je in thee kan verwerken. Hij heeft prachtige, knalrode bloemen die erg mooi staan op een taart- of dessertversiering.

10. Tijm

Ik kook vrijwel nooit zonder tijm. Dit kruid geeft zoveel smaak aan soepen en gerechten en versterkt tegelijkertijd je weerstand. Je kan er een heel lekker smakende tijmsiroop van maken door een fikse hoeveelheid tijm in heet water een nacht lang te laten trekken. Als je dit water afzeeft en aanvult met een half deel suiker, is je siroop klaar om te gebruiken in de herfst of winter, wanneer we weer vatbaarder worden voor verkoudheden en griep.

Welke kruiden ga jij deze lente zeker in je tuin of op je terras zetten? Wissel je ideetjes zeker uit hier onder de blogpost!

Deel deze pagina:

Deze post heeft 28 reacties

  1. Dominique

    Wauw! Wat een tof top artikel! De informatie stroomt binnen 🙂 Dankjewel Anntje!

  2. Smeyers

    en hoe kweek je deze kruiden? want je somt zowel mediterrane kruiden op als andere die graag in rijke grond staan?

    1. Anntje Peeters

      Ik ben geen specialist in het kweken van kruiden. Ik weet vooral hoe ik ze moet gebruiken. Ik zet ze gewoon allemaal in dezelfde biologische potgrond en kijk er eigenlijk weinig naar om. Ze groeien als vanzelf. Ik hanteer de volgende regel: de meer houterige kruiden (rozemarijn, tijm, lavendel,..) geef ik veel minder water dan de ‘slappe kruiden (basilicum, dille, citroenmelisse,…). Goed kijken naar je plant doet volgens mij meer dan er regeltjes over leren: de plant geeft het zelf aan als ie niet tevreden is.

    2. christine

      Hallo,
      Ik kweek eigenlijk alle kruiden in volle grond met uitzondering van de gewone basilicum. Die staat in een pot op de vensterbank. Ik geef ze wel dagelijks water, zo kan je ze uitzonderlijk lang houden, tot meer dan een jaar zelfs.

  3. Tine

    Leuk seg, ik heb bijna al deze kruiden in mijn kruidenbak aan het terras staan, behalve dille, maar is dat geen heel grote struik of kan je die nogal goed in toom houden? En kan je basilicum ook binnen houden? Nu al bijvoorbeeld? Groetjes

    1. Anntje Peeters

      Dille wordt inderdaad nogal groot, maar als je hem veel gebruikt en dus op die manier regelmatig ‘snoeit’, valt dat best wel mee hoor.
      Basilicum wordt hier binnen nooit zo’n sterke plant als buiten. Maar je kan het zeker proberen.

  4. Evie

    Wat er zeker niet mag missen op mijn terras zijn de viooltjes 🙂 lekker, kleurrijk en mooi om naar te kijken

    1. Anntje Peeters

      Ja, die komen meestal spontaan piepen na de winter in één van de verwilderde potten hier!

  5. ineke monster

    Heel veel van deze kruiden gebruik ik heel vaak En basilicum binnen gaat ook , maar zet hem niet boven een radiator En giet het water op de bodem niet op de aarde .{ gebruik van een overpot].

  6. Debby

    Weer een zalig interessant artikel. Ik heb verscheidene van deze kruiden in mijn potten staan. Maar ze groeien niet zoals het moet ????

    1. Anntje Peeters

      In de zomer ook niet Debby? Vertrek je van stekjes of van zaad?

      1. Debby

        Gekochte planten op de markt of in de supermarkt. ????

      2. Debby

        En nee, echt groeien doen ze zelf ik de zomer niet. Ze staan wel in potten. Niet in volle grond.
        Kan er dus nauwelijks een kopje thee van zetten

        1. Anntje Peeters

          Die van mij staan ook in potten. En vorig jaar had ik echt een topjaar. Ik heb van alles wat ik staan had, de hele zomer verse kruiden kunnen gebruiken en nog een deel gedroogd. Het hangt wel van jaar tot jaar af. De mediterraanse kruiden groeien bij mij ook veel minder goed als het een regenachtige zomer is.

  7. monique

    Koopt men de kruiden als kleine plantjes vooraleer men ze in de kruidenbak zet of als zaadjes?
    Als ik een potje basilicum koop zet ik het op een schaaltje met water op de vensterbank maar verwelkt het al na een paar dagen
    Heeft iemand tips?

    1. Anntje Peeters

      Ik koop de meeste als kleine stekjes (voor de mensen uit de buurt: tuincentrum Alaerts heeft er heel veel), dat gaat veel makkelijker dan van het zaad. De potjes die je in de supermarkt koopt, die zijn om direct te gebruiken. Het zijn meestal zwakke, snel opgekweekte plantjes en zolang je ze niet uitplant in de volle grond of in een grotere pot, halen ze het inderdaad niet.

    2. liesbeth

      Zelf zit ik ook met die vragen over hoe je aan het planten begint want dit zou mijn eerste keer zijn. De tuin en terras vormen geen probleem ????. Wat heb je allemaal nodig ? En zijn er kruiden die je niet samen mag zetten ? Wildgroei ?

      1. Nicky Caplin

        Hoi, er is op het internet een website die een encyclopedie is over planten en hoe je ze kan kweken. De encyclopedie (zoals bij Wikipedia) is samengebracht door de deelnemers (hobbytuiniers) aan de website zelf: http://www.mijntuin.org heet de website. Er is ook een forum bij, van en voor alle deelnemers (een community zoals ze dat noemen). Je moet je inloggen, maar dat is gratis, en ik heb, ook na meer dan een jaar, geen spam van of via hen gekregen, het is heel netjes allemaal. Ik ben ervan overtuigd dat je daar heel wat kennis kan opdoen als starter! Succes! 🙂

        1. Anntje Peeters

          Leuk, dankjewel voor je tip Nicky!

  8. Erwin Decoene

    Is meloensalie uberhaupt te koop als eetbaar gekweekte plant ? Je vindt immers veel kruiden in de sierplantsectie waar nogal liberaal met spuitmiddelen wordt omgegaan. Zoals ik het had begrepen moet je met gekochte planten er steeds op letten dat ze uit de sectie ‘eetbare’ planten komen. Anders in Quarantaine tot ze ontgift zijn.

    Overigens ik kweek ook veel kruiden in potten maar met sommige gaat het uitgesproken moeilijk. Salie wilde maar niet standhouden wat ik ook deed tot ik op het idee kwam om zaad van een plant die hier lokaal groeit te zaaien. Die zaailingen doen het wel redelijk tot goed.

    Basilicum is een beetje mijn bête noir. Ik gebruik het graag maar de laatste jaren heb ik er geen kunnen kweken die kwalitatief goed genoeg was om er mijn favoriete likeur van te kunnen maken. Vorig jaar is er maar één oogst nipt goed genoeg geweest voor gebruik in sla. Weet iemand waar je lokaal gekweekt basilicumzaad kunt vinden ?

    1. Anntje Peeters

      Ik werk altijd met stekjes basilicum van bij tuincentrum Alaerts in Rillaar. Die doen het echt prima elke zomer opnieuw, gewoon in een pot. Weelderige oogst.
      Meloensalie is uiteraard van bij de eetbare planten. Biologisch geteeld zelfs. Ik vond hem vorig jaar gewoon bij Intratuin.
      De gewone salie groeit bij mij in mijn pot ook het moeilijkst.

  9. Brigitte

    Heel leuke blog, dank je wel.
    Ik heb reeds jaren verse kruiden in mijn tuintje staan, en gebruik ze zeker veel.
    De salie vind ik geweldig lekker in soepen en sauzen. Daar heb ik er wel vier van in plantenbak staan en ze doen het geweldig. De andere kruiden heb ik in potten staan, en die doen het minder naar mijn zin.
    Het is heel prettig om met die verse kruiden te werken.

  10. lydia

    Een van mijn favorieten is Oost-Indische kers, omdat die zo weelderig groeit en nooit op geraakt. Ik hou van de pittige smaak zowel in slaatjes, als in soep of in puree, …

  11. christine

    Anntje,
    Ik zie bij de citroenmelisse staan dat het goed is tegen hartkloppingen. Maar weet je dat je hartkloppingen kan krijgen door (regelmatig) gebruik van sulfieten. En dat zit in heel veel voedingsmiddelen. Wijn is het best gekend, maar ook charcuterie, gerookte vlees -en viswaren zitten er vol van. Ik zal er waarschijnlijk nog wel vergeten hebben. Ook krampen en zweten zijn voor gevoelige mensen niet ongewoon.

  12. Debby Morel

    Heyhey iedereen. Vandaag enkele nieuwe kruidjes gekocht. Jaja, het lentegevoel is er al helemaal 🙂
    alle kruiden moeten in 2 grote potten komen te staan. Dus… nu mijn vraag, welke kruiden horen wat bij elkaar? Qua water nodig hebben, zon/schaduw, ed.
    Een deel mag in pot ‘A’ en de andere in pot ‘B’.
    Hoe zouden jullie deze kruiden verdelen? Ik las al van Anntje over de houterige kruiden (rozemarijn, tijm, lavendel) en de slappe kruiden (basilicum, dille, citroenmelisse).
    Dit is mijn startpunt.

    Mijn beschikbare kruiden:
    citroenmelisse
    citroenverbena
    munt x 2
    oregano
    rozemarijn
    salie
    ananassalie
    tijm
    citroentijm
    bonenkruid

    alvast bedankt om mee te denken!

  13. Metalura

    Leuke tips! Wij hebben sinds kort een terrasoverkapping. Hierin hebben we ook verschillende kruiden staan in onze kruidenbak. Ik denk dat we deze zomer oregano, rozemarijn en basilicum gaan planten. Ik ben benieuwd!

    Groet,

    Anne

    1. Anntje Peeters

      Fijn! Geniet ervan!

Geef een reactie