Elk jaar na een paar weken zon, zee en strand overvalt me hetzelfde fenomeen: droge schilfertjes op mijn benen. Het resultaat van (te) veel zon en zout water op mijn huid. En ik ben blijkbaar niet alleen. Veel vrouwen hoor ik klagen van een droge huid op hun benen, ellebogen of armen. Alhoewel de soepelheid en de hydratatiegraad van je huid mee bepaald worden door onder andere de staat van je schildklier en ook door wat je eet en drinkt, kan het natuurlijk helpen om je huid aan de buitenkant goed te verzorgen. Gebruik je vaak al een bodylotion of -olie maar heb je niet het gevoel dat dat veel helpt? Dan is het ideaal dat je eens een lichaamsscrub doet. Je krijgt er een perzikzacht velletje van en je verzorgende lotion of olie kan nadien veel beter in je huid dringen en dus veel beter zijn werk doen.

Onlangs liet ik mezelf verleiden om toch nog eens een kant-en-klare scrub te kopen bij de Inno. Toen ik hem thuis gebruikte had ik al meteen spijt. Niet omdat het geen goede scrub was, maar wél omdat ik zelf even goede scrubs kan maken voor een fractie van de prijs (én met een geur die ik volledig lekker vind).

De ingrediëntenlijst van het product was de volgende:

Sucrose, Ethylhexyl Stearate, Isopropyl Myristate, Parfum/Fragrance, Carthamus Tinctorius (Safflower) Seed Oil, Persea Gratissima (Avocado) Oil, Prunus Amygdalus Dulcis (Sweet Almond) Oil, Citrus Aurantium Amara (Bitter Orange) Flower Extract, Citrus Aurantium Dulcis (Orange Peel) Powder, Argania Spinosa Kernel Oil, Macadamia Integrifolia Seed Oil, Simmondsia Chinensis (Jojoba) Seed Oil, Tocopherol, Juniperus Mexicana Wood Oil, Helianthus Annuus (Sunflower)

In mensentaal wil dat zeggen dat het hoofdingrediënt (sowieso ongeveer 50% (of meer) van het hele product) simpele, gewone suiker is (sucrose). Ethylhexyl Stearate is een soort van vette, verzachtende stof, die gemaakt wordt uit onder andere kokosolie. Isopropyl Myristate is dan weer een synthetische olie. De andere ingrediënten zijn verschillende plantaardige oliën (arachide, avocado, amandel, argan, macadamia, jojoba), etherische oliën (neroli, sinaasappel en ceder) en vitamine E extract.

Overwegend heel eenvoudige ingrediënten, waardoor het o zo gemakkelijk is om deze scrub voor een fractie van de kostprijs gewoon thuis zelf te maken. En ook jij kan dat. Ik leg je uit hoe.

Het hoofdingrediënt: suiker

Het hoofdingrediënt van je scrub is simpelweg suiker: witte, fijne kristalsuiker. Een suikerscrub is zacht voor je huid en ook de gevoelige huid reageert er meestal goed op. Als je al wel eens een scrub kocht bij Rituals, dan moet je maar eens naar het eerste ingrediënt op de lijst kijken: sucrose, simpele tafelsuiker dus, is ook in hun scrubs het hoofdingrediënt. Suiker heeft het voordeel dat hij wat smelt wanneer hij in contact komt met lauw/warm water, waardoor het een heel mild exfoliërende werking heeft. Bovendien bezit suiker ook vochtinbrengende eigenschappen, waardoor het je huid extra zacht maakt en goed hydrateert.

Extra verzorgend ingrediënt: honing

Daarnaast gebruiken we ook honing in onze scrub. Honing is heel verzorgend: het hydrateert je huid niet alleen maar helpt ook om beter vocht te kunnen vasthouden in de huid. Het vervangt hier een beetje de functie van het tweede en derde ingrediënt uit de ingrediëntenlijst van het product hierboven.

Honing is daarnaast antibacterieel en kan daarom van pas komen bij een onzuivere huid. Een aantal keren per maand doe ik trouwens ook een honing-yoghurtmasker op mijn gezicht. Veel beter dan de chemische maskers die je in parfumerie of apotheek koopt, puur natuur en o zo zalig op je huid! Om het af te wassen heb je wel warm water nodig: het is namelijk een ietsiepietsie sticky.

Aan ieder product dat ik maak, voeg ik graag iets kruidigs toe. Terwijl ik deze scrub maakte, viel mijn oog op zalig geurende vanillestokjes. Als dát niet voor een wulpse en zwoele geur in je badkamer zal zorgen!

Maar hoe maak je hem nu precies, deze heerlijke honing-vanillescrub?

Ingrediënten:

(Ik hanteer koffiekopjes als maateenheid):

1 kopje gewone, witte kristalsuiker

1/2 kopje zoete amandelolie of een (combinatie van) andere olie(n) die je in huis hebt (avocado, abrikoospit, perzikpit, … olijfolie kan ook, maar dat maakt de geur van je scrub minder goed)

1/4 kopje lopende streekhoning van de imker (het is belangrijk dat je voor lopende honing kiest, anders kan je de ingrediënten niet mengen)

1/2e biologische vanillepeul, doormidden gesneden en de zaadjes eruit geschraapt (laat dit ingrediënt eruit als je een gezichtsscrub wil maken)

Optioneel voor een lichaamsscrub (niet voor het gezicht!) enkele druppels (maximum 20 druppels in totaal) etherische olie naar keuze. van lavendel, kamille of geranium.

Tip: Wil je een gezichtscrub maken? Dan kan je ook voor bruine suiker kiezen, die werkt nog zachter dan de witte.

Hoe maak je het?

Doe de suiker, de olie, de honing en de vanillezaadjes (doe deze er alleen bij als je een lichaamsscrub maakt) in een pot en meng alles goed onder elkaar. Ik doe dit altijd een beetje op het zicht: is je mengsel te olieachtig, dan doe je er nog wat suiker bij. Is het te droog, voeg dan wat extra olie toe. Wil je nog een rijkere geur hebben, voeg dan de etherische olie toe.

Hoe gebruik je de scrub?

Gebruik de scrub enkel op een natte huid!

Per keer is ongeveer een eetlepel van de scrub voldoende voor je hele lichaam. Scrub je lichaam van boven tot onder en zak daarna weg in een heerlijk geurend warm bad. Neem voor je gezicht een hoeveelheid ter grootte van een hazelnoot, dat is meer dan voldoende voor je gezicht en nek.

Let wel: te vaak scrubben is niet goed voor je huid. Een keer per week of om de twee weken is meer dan voldoende. Meer scrubben zou de beschermlaag van je huid kunnen aantasten.

 

 

 

 

Deel deze pagina:

Deze post heeft 10 reacties

  1. Peggie

    Hallo Kruidenelf,

    wat ik soms doe is mijn billen, dijen & ruwe plekken (kniën, ellebogen) scrubben met gebruikte koffie. Het gruis dus.
    Ik vraag die op de cafetaria van het werk want drink eigenlijk zelf geen koffie.
    Het gruis even laten drogen of de dag erop (dus nog vochtig) gebruiken.
    ‘s morgens onder de douche gewoon even het water stoppen, het gruis in cirkels draaien op alle plekken die ik graag wat perzikachtiger wil hebben, afspoelen en klaar. En ik kan je verzekeren: het verschil is e-norm!!

    Ik denk dat dit qua prijs redelijk onklopbaar is (0€) en ook qua bereidingstijd (geen) 🙂

    Dus misschien heb je er eens iets aan.
    Ik denk trouwens wel dat je dit best enkel ‘s morgens doet. Want ook al is de koffie al getrokken, er komt zeker nog wat caffeïne door je huid in je bloedbaan…. maar in principe werkt dat ook weer huidverstevigend heb ik ergens gelezen.

    heerlijke dag nog!

    Peggie

    1. Anntje

      Super! Grappig ook. Het is inderdaad waar dat cafeïne een verstevigend effect heeft op de huid. Ik ga deze scrub zeker ook eens proberen. En hij is nog goed voor de afvoer ook! 🙂

  2. elly ceelen

    dank je voor beide mooie tips.

    Elly

  3. Tanja

    Hallo,

    Ik ben altijd al geintreseerd geweest in het zelf maken van crèmes, zalfjes, lotions, scrubs… Maar ben nog wat terughoudend, want hoelang blijven die zelfgemaakte dingen eigenlijk goed? Pak dat een créme of zalfje maar een maand goed blijft waardoor je redelijk wat moet weggooien, dan vind ik dat wel zonde van het geld dat je in de ingrediënten hebt gestoken, want sommige zijn toch niet supergoedkoop, zoals bepaalde olieen. En ook ben ik wat bang om een huidreactie te krijgen van middeltjes die zonder ik het weet slecht geworden zijn. En hoe bewaar je die dingen het best, in de koelkast of op een donkere plaats, in een plastic of glazen potje, zijn lege potten van bijvoorbeeld konfituur geschikt? Je ziet ik heb nog veel te leren…Als de bewaartijd de moeite is ga ik met plezier aan de slag 🙂

    1. Anntje

      Mijn zelfgemaakte crèmes bewaren zonder probleem meer dan een jaar gewoon in de badkamerkast. Het is dus zeker en vast de moeite. Het enige waarop je moet letten, is dat je heel hygiënisch werkt. Op die manier hoef je nooit iets weg te gooien.

  4. Tanja

    Ik bedoelde sommege olieën zijn niet goedkoop :o)

  5. nathaly

    mag je de zoete amandelolie vervangen door arganolie?
    Waar koop je die zoete amandelolie?

    1. Anntje Peeters

      Dat kan zeker.
      De zoete amandelolie koop ik bij aroma-zone.com, een walhalla voor alles wat natuurcosmetica betreft!

      1. Cynthia

        Zeer zeker
        Er zou een winkel in België moeten komen want Parijs is wat ver om boodschappen te doen ????

  6. Joke

    Dag Anntje en medebloggers,

    Zalig dat recept van wulpse vanillescrub! Ik maakte hem vorige vrijdag en sindsdien siert hij mijn badkamer met z’n mooie honingkleur in een glazen bokaaltje. Ik heb moeite om hem niet elke dag te gaan gebruiken. Maar op mijn huid -geteisterd door onlangs verworven littekens van bereklauw- is dat niet zo best… ik hou het op één maal verwennen per week 🙂 A propos, voor die littekens gebruik ik aloë vera gel met lavendel, ongeveer 4x daags, aangevuld met jojoba roos. Dit alle van Oshadhi, ook een heerlijk bio merk van cosmetica en vooral etherische oliën.
    Warme scrubberige groetjes,
    Joke

Geef een reactie